12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu reapărut „colecţionarii“ de maşini de cusut Singer

Au reapărut „colecţionarii“ de maşini de cusut Singer

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Olt au anunţat că, în ultima vreme, în Slatina, a reapărut înşelătoria cu maşinile de cusut germane. Pe străzile din municipiu pot fi văzute anunţuri care au următorul text: „Colecţionar german, cumpăr maşini de cusut, mărci germane: Singer, Kayser, Naumann, Durkop, Pfaff etc. Preţ: 40.000-45.000 euro. Plata pe loc!“. Anunţul „colecţionarului“ este însoţit de un număr de telefon mobil.
Poliţiştii din Olt spun că este vorba de una dintre cele mai vechi metode de înşelătorie, denumită „metoda Singer“, care a făcut „carieră“ anii trecuţi în mai multe judeţe din ţară, printre care şi Dolj. Persoana care sună la numărul de telefon din anunţ este rugată să comunice seria maşinii de cusut. După aceea, i se spune că, într-adevăr, deţine o maşină de cusut originală, însă „colecţionarul“ vrea să cumpere  numai câte două, cu seriile apropiate. Când cel care vrea să-şi vândă maşina de cusut veche cu 40.000 de euro spune că nu are nici cea mai mică idee unde poate găsi alta cu serie apropiată, persoana de la capătul firului îi va spune că, din fericire, chiar ştie o persoană care deţine maşina dorită. Poliţiştii spun că vânzătorul este înștiințat, în cele mai multe cazuri, că persoana care vinde „perechea“ maşinii de cusut este în vârstă sau cu dizabilităţi, nu poate pleca de acasă şi vinde maşina la un preţ „modic“, între 1.000 şi 1.500 de euro. Cel care speră că se va îmbogăţi vânzând o vechitură va face un calcul simplu şi va constata că, dacă vinde două, va avea un profit de cel puţin 65.000 de euro. Persoanele care cad în această capcană cumpără maşina de cusut, după care sună „colecţionarul german“, însă la acel număr de telefon nu mai răspunde nimeni. Astfel, banii intră în buzunarele escrocilor, care nu fac altceva decât să vândă o vechitură cu un preţ cuprins între 1.000 şi 1.500 de euro.
Poliţiştii din cadrul IPJ Olt le recomandă cetăţenilor să nu cadă în această capcană, pentru că, odată ce au dat banii, înşelătoria va fi foarte greu de dovedit, mai ales că ei au vrut să cumpere vechitura şi au fost de acord cu termenii de vânzare. Un anunţ aproape identic a apărut şi în Craiova, la sfârşitul anului 2010. Numai preţul era diferit – între 35.000 şi 40.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS