17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, printre judeţele cu cele mai multe cazuri de gripă confirmate

Doljul, printre judeţele cu cele mai multe cazuri de gripă confirmate

De la începutul anului şi până în ultima săptămână de raportare, Doljul se află pe primele locuri în ţară ca număr de cazuri confirmate de gripă. Până acum, în judeţ s-au consemnat 11 cazuri de gripă, la fel ca în Bucureşti şi Constanţa, Iaşiul fiind pe primul loc, cu 12 cazuri. Şi în săptămâna 4-10 februarie, pentru care datele au fost făcute publice astăzi, în Dolj s-au mai înregistrat două cazuri de gripă, ambele de tip A/H1, la grupele de vârstă 0-1ani şi 15-49 ani. De fapt, dintre cele 11 cazuri din Dolj, zece au fost de tip A/H1 şi doar unul de tip B. În celelalte patru judeţe ale Olteniei nu s-a înregistrat decât un caz de gripă, în Olt (A/H1).

În ceea ce priveşte numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în ultima săptămână în Dolj (1.740), conform datelor prezentate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), acesta este mai scăzut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (2.070 cazuri), dar specialiştii susţin că se încadrează în limitele specifice sezonului. În total au fost 1.223 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 517 cazuri de pneumopatii acute.

Multe cazuri cu spitalizare

Ponderea spitalizărilor în numărul total de cazuri a fost însă extrem de mare în comparaţie cu săptămânile anterioare, de 21,5%. „Au fost cazuri destul de grave, mai ales pneumonii, care au necesitat spitalizare, în ciuda faptului că numărul lor a fost mai scăzut ca în alte perioade. Totuşi, se pare că de acum înainte numărul virozelor va scădea, vârful fiind înregistrat săptămâna trecută“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, instituţie care caracterizează ultima săptămână ca fiind cu activitate gripală sporadică. În această perioadă s-au mai făcut însă 1.206 doze de vaccin antigripal, la nivelul unităţilor vaccinatoare din judeţ.
La nivel naţional, numărul total de cazuri compatibile cu gripa şi alte infecţii respiratorii (96.227) este cu 12% mai mare decât cel din săptămâna precedentă, dar mai mic cu 2,5% comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului trecut. Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, de la începutul sezonului de supraveghere şi până pe 12 februarie inclusiv au fost confirmate în total 98 de cazuri de gripă – 73 de virusuri gripale tip A (66 subtip H1pdm09 şi 7 subtip H3) şi 25 de virusuri gripale tip B. În ultima săptămână nu s-a consemnat nici un deces din cauza gripei, numărul total de decese înregistrate până în prezent fiind de două, ambele cu virus gripal A/H1pdm09.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS