10.6 C
Craiova
vineri, 9 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSamir Sprânceană - 18 ani de închisoare

Samir Sprânceană – 18 ani de închisoare

Adrian Marius Berceanu – 18 ani, Samir Sprânceană – 18 ani, Roland Împuşcătoiu – 14 ani, Petrişor Crăciun – 10 ani, Alin Popa – 10 ani, Florinel Buioca – 10 ani, Florinela Dobre – 10 ani, Luiza Popa – 2 ani. Aceasta este sentinţa dată ieri de judecătorii Tribunalului Dolj în dosarul unor returnări ilegale de TVA de la DGFP Dolj, în valoare de aproape 66 de milioane de lei.

Magistraţii Tribunalului Dolj au avut nevoie de aproape şapte ani şi de 74 de termene de judecată pentru a da o hotărâre în dosarul returnărilor ilegale de TVA, în care sunt judecaţi 11 inculpaţi, printre care Samir Sprânceană, Adrian Marius Berceanu şi Roland Împuşcătoiu. Ieri, judecătorii doljeni i-au condamnat pe opt dintre inculpaţi la pedepse cu închisoarea ce însumează… 92 de ani de puşcărie. Faţă de alţi trei inculpaţi din acest dosar, instanţa a dispus încetarea procesului penal.

TVA pentru firmele controlate de Berceanu şi Samir

Procurorilor DIICOT – Structura Centrală au stabilit că, între iulie 2003 şi octombrie 2004, grupul infracţional din care făceau parte Samir Sprânceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu, Florinela Dobre, Petrişor Crăciun, Alin Popa şi Florinel Buioca a solicitat şi obţinut ilegal, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, TVA cu titlu de rambursare de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj în valoare de 659.188.708.982 de lei vechi. Procurorii Parchetului General au explicat că banii obţinuţi din rambursările ilegale de TVA au fost ridicaţi în numerar sau au fost transferaţi în conturile SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL, societăţi la care Sprânceană, Berceanu şi Florinela Luminiţa Dobre erau asociaţi şi administratori, cu motivaţia „achiziţii agricole“ sau „plată salarii“, deşi firmele respective nu au achiziţionat niciodată produse agricole, iar societăţile comerciale nu au avut salariaţi în acea perioadă. Pentru a obţine returnările de TVA, Samir şi partenerii săi de afaceri au fost ajutaţi, printre alţii, de Petrişor Crăciun, Alin Popa şi Florinel Buioca, care, prin mai multe societăţi comerciale, au emis documente financiar-contabile ce atestau diverse operaţiuni comerciale fictive, documente folosite la obţinerea rambursărilor de la DGFP Dolj. La începutul lunii august 2006, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 11 inculpaţi, care au fost acuzaţi de comiterea mai multor infracţiuni, printre care înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, fals, uz de fals, evaziune fiscală sau constituirea unui grup infracţional organizat.
Ieri, după 74 de termene de judecată, judecătorii Tribunalului Dolj i-au găsit vinovaţi pe opt dintre inculpaţi şi i-au condamnat la pedepse între doi şi 18 ani de închisoare.

Opt inculpaţi, 92 de ani de închisoare

Cele mai mari pedepse le-au primit Samir şi Berceanu, administratorii SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL. Astfel, Samir Sprânceană a fost condamnat la 18 ani pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, 18 ani pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, 12 ani pentru constituirea unui grup infracţional organizat, 10 ani pentru spălare de bani şi câte 2 ani pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii. La rândul său, Adrian Marius Berceanu a primit aceleaşi pedepse pentru aceleaşi infracţiuni şi, în cazul ambilor inculpaţi, instanţa a dispus ca aceştia să execute pedeapsa cea mai grea – 18 ani de închisoare.
În schimb, Roland Împuşcătoiu a fost condamnat la 14 ani de închisoare, iar Petrişor Crăciun, Florinela Dobre, Alin Popa şi Florinel Buioca – la câte 10 ani. Singurul inculpat care a primit o pedeapsă sub 10 ani a fost Luiza Popa, care a fost condamnată la 2 ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
Faţă de ceilalţi trei inculpaţi acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată sau fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals – Ancuţa Madalon, Angela Berceanu şi Decebal Iovănescu -, instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru că faptele s-au… prescris.
Sentinţa dată ieri de Tribunalul Dolj poate fi atacată cu apel atât de inculpaţi, cât şi de procurorii DIICOT.

Despăgubirile

Pe lângă pedepsele cu închisoarea, inculpaţii au fost obligaţi de instanţă să restituie sumele de bani obţinute cu titlul de rambursări de TVA. Samir, Berceanu şi Florinela Dobre, alături de SC KIRA GROUP SRL, trebuie să achite statului român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) suma de 15.738.279 de lei. Aceiaşi inculpaţi, însă împreună cu SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL, au fost obligaţi la plata altor 8.437.767 de lei, tot către ANAF. În total, inculpaţii din dosar împreună sau nu cu diversele firme folosite la returnările ilegale de TVA au fost obligaţi la plata către statul român a sumei de 68.398.784 de lei. În plus, judecătorii au dispus ca fiecare dintre inculpaţii condamnaţi să achite câte 14.400 de lei drept cheltuieli de judecată. De asemenea, Tribunalul Dolj a hotărât ca actele care au stat la baza cererilor de rambursare de TVA – zeci de facturi fiscale şi mai multe contracte de vânzare-cumpărare – să fie anulate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS