22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPuţine femei din Oltenia prezintă leziuni care să indice un cancer de col uterin

Puţine femei din Oltenia prezintă leziuni care să indice un cancer de col uterin

Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin demarat în toamna anului trecut de Ministerul Sănătăţii, care se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani ce nu au un diagnostic deja confirmat, indiferent de calitatea de asigurat, a relevat până acum faptul că în Oltenia incidenţa acestei boli este mică. În cele două luni de derulare a programului în Oltenia (noiembrie şi decembrie), pe la cabinetele medicilor de familie au trecut 3.497 de femei, care au primit informare şi consiliere. Dintre acestea, doar la 2.269 s-a realizat recoltarea, fiind prelucrate 2.220 de frotiuri cervicale. La 1.895 de femei din Oltenia testul Babeş-Papanicolau (BP) a ieşit negativ, acestea fiind reprogramate la o nouă consultaţie după cinci ani. Doar 317 frotiuri cervicale prelucrate au indicat prezenţa a diverse leziuni, 63 de femei cu test BP pozitiv beneficiind de bilet de trimitere pentru continuarea investigaţiilor.

 Judeţul care s-a mişcat cel mai bine în acest program a fost Gorjul, cu 1.694 de femei informate şi consiliate, dintre care la 1.238 s-a realizat recoltare şi prelucrare, la 1.023 testul fiind negativ.

 În Dolj, s-au prezentat la medicul de familie 727 de femei, fiind prelucrate 377 de frotiuri cervicale, 54 indicând diverse leziuni. La 313 femei testul Babeş-Papanicolau a ieşit negativ, iar la 22, cu test pozitiv, li s-a dat bilet de trimitere pentru continuarea investigaţiilor. Rezultatele din ianuarie sunt raportate şi centralizate până la sfârşitul acestei luni. Amănunte citiţi în Gazeta de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS