21.2 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocal„Demolariada“ continuă

„Demolariada“ continuă

http:http://www.youtube.com/watch?v=feEU8dV_4-A
http:http://www.youtube.com/watch?v=gOoN13Ystbw
http:http://www.youtube.com/watch?v=8pcwx-upEV4
http:http://www.youtube.com/watch?v=g4BdTcBYhRM

Din dispoziţia primarului Olguţa Vasilescu, angajaţii municipalităţii au pus la pământ încă patru chioşcuri aflate pe domeniul public

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova a mai demolat ieri patru chioşcuri amplasate pe domeniul public fără acordul municipalităţii. Pentru a-i calma pe eventualii nemulţumiţi, la această acţiune, derulată în baza unor dispoziţii de demolare semnate de primarul Lia Olguţa Vasilescu, au luat parte echipaje ale Secţiilor 4 şi 5 de Poliţie, ale Poliţiei Locale şi ale Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Dolj.

De bunăvoie sau de nevoie

Primul dintre chioşcurile vizate a fost baraca metalică situată pe strada Amaradia, chiar lângă gardul Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“. Aici, proprietarul şi-a dat seama că nu are rost să comenteze, aşa că s-a apucat singur să-şi demonteze construcţia metalică. La fel a făcut şi Claudia Pară (fiica lui Gică Pară, şi el proprietarul mai multor chioşcuri vizate de demolările primăriei) cu barul de circa 100 mp pe care îl ridicase în Craioviţa Nouă, pe bulevardul Olteniei, în spatele pieţei de la Bigul Nou. Oamenii săi au încercat să recupereze o parte din materiale, înainte ca excavatorul municipalităţii să pună la pământ pereţii barului.
Nu departe, muncitorii de la RAADPFL demolau altă construcţie. E vorba de o pescărie din faţa Bigului Nou, situată chiar în vecinătatea cabinetului senatorial al lui Mărinică Dincă. Când a auzit că şi-au făcut apariţia la faţa locului niscai ziarişti, patronul pescăriei a trimis-o să le vorbească pe Nicoleta Armăşelu, cea care fusese până atunci vânzătoare la pescărie. „Locul ăsta de muncă era singura sursă de venit a familiei mele. Cine mă mai angajează pe mine acum, la 43 de ani?“, întreba, retoric, vânzătoarea.

„Clădirile sunt făcute în 1981“

Între construcţiile demolate ieri, ultima de pe listă a fost magazinul amenajat pe strada Constantin Brâncoveanu, în garajele amplasate chiar în faţa turnului 47A din Craioviţa Nouă. „Aveam aici un magazin general pe care l-am deschis încă din 1996. Am primit somaţie pe 30 decembrie 2012 să demolez construcţia şi să curăţ terenul. Dar a fost perioada de iarnă şi n-am putut, că l-aş fi demontat eu. Cu veniturile de pe urma chioşcului îmi mai completam pensia, că am lucrat în Combinat 43 de ani“, povestea cu ochii în lacrimi pensionarul Ştefan Ştefan, patronul acestui magazin, urmărind cum este culcată la pământ construcţia.
Bătrânul nu înţelegea cum de s-a ajuns la demolare, din moment ce garajele în care îşi amenajase magazinul fuseseră achiziţionate de el de la Combinatul Chimic, care le construise cu mai mult de trei decenii în urmă.
„Garajele unde aveam chioşcul le-am cumpărat de la Combinat. Sunt făcute în 1981, din dispoziţia primului-secretar al judeţului Dolj, ca să-şi ţină în ele maşinile nişte străini care lucrau la Combinat. Le-am spus lucrul ăsta şi domnului Solomon, când era primar, şi domnului Păpălă de la Inspecţia în Construcţii. Au fost cumpărate de mine de la intreprindere în 1992, nu făcute de mine. Am chitanţă pe ele! Mai mult, aveam contract cu primăria, pentru că construcţia era a mea, dar pământul era al ei. Plăteam chirie – cam un milion şi ceva de lei vechi pe an când erau garaje, iar în ultima vreme, de când am făcut magazin, dădeam vreo şase milioane şi ceva pe trimestru. Treaba asta, cu demolarea, mi se pare o mare porcărie! Nu zic să lase orice baracă, pusă pe nu ştiu unde, dar nici aşa… Dacă aş avea ocazia, aş întreba-o pe doamna primar cam ce are de gând să facă pe locurile ăstea, de unde a demolat“, a spus Ştefan Ştefan.

„O să dureze ceva timp până se va intra în normalitate“

„Astăzi (ieri – n.r.) am avut o nouă acţiune de demolare, care a vizat patru locaţii din municipiul Craiova. Cu această ocazie, încă patru chioşcuri care se găseau ilegal pe domeniul public au fost demolate. În două cazuri, proprietarii şi-au dezafectat singuri construcţiile, cel puţin parţial, noi intervenind mai mult pentru a face curăţenie în zonă. În celelalte cazuri, colegii mei au procedat la demolarea integrală a acestor construcţii. După experienţele trecute, am învăţat şi noi să ne mişcăm mai repede, iar lucrurile merg mai uşor, pentru că proprietarii ne-au înţeles demersurile, iar acum în general ne ajută. Ca atare, nu putem vorbi de incidente cu aceştia“, a explicat Radu Preda, directorul RAADPFL Craiova.
Potrivit directorului Preda, demolările nu se vor opri aici: „Lucrăm la o inventariere a construcţiilor aflate pe domeniul public şi nu discutăm doar de chioşcuri, ci şi de balcoane, de garaje, de spălătorii, de copertine ş.a. Asta presupune un volum de muncă foarte mare, iar pe parcurs, atunci când apar date despre construcţii aflate în ilegalitate, noi punem în aplicare dispoziţiile de demolare semnate de primarul Craiovei. Pentru că cei 20 de ani în care au lipsit în totalitate regulile de ocupare a domeniului public îşi fac simţită prezenţa. Probabil o să dureze ceva timp până ce se va intra în normalitate, iar oamenii, în momentul în care efectuează o construcţie, de orice natură ar fi ea, vor învăţa să-şi ia mai întâi avizele necesare, pentru că ăsta-i primul pas!“.

Urmează spălătoriile auto

Conducerea RAADPFL Craiova a anunţat ieri că valul demolărilor de construcţii amplasate ilegal pe domeniul public va continua cu o serie de spălătorii auto. N-a fost divulgată şi data când va începe demolarea spălătoriilor aflate pe domeniul municipalităţii, dar, potrivit unor surse din cadrul RAADPFL, se pare că acest lucru va începe de mâine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS