8.1 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljScandal cu turnătorii şi victime la căminul de bătrâni

Scandal cu turnătorii şi victime la căminul de bătrâni

O infirmieră din Dolj este cercetată disciplinar şi suspendată din funcţie după ce a făcut public cazul unei bătrâne care ar fi fost lovită de o asistentă. Cu contractul suspendat pe perioada anchetei s-a ales şi asistenta incriminată. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj spun că infirmiera a încălcat regulamentul de ordine interioară al instituţiei.  Pe de altă parte, Agenţia de Monitorizare a Presei susţine că legea este de partea infirmierei, chiar dacă „turnătoarea“ nici nu a fost la serviciu în noaptea în care s-au petrecut faptele.

Pe 22 ianuarie 2013 am mers la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă „Sfânta Maria“, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj pentru a documenta informaţia lansată de infirmiera Georgeta Gabroveanu, potrivit căreia asistenta Andreea Dămureanu a rupt mâna unei bătrâne de 76 de ani, pe 12 ianuarie 2013. Am stat de vorbă cu reprezentanţii instituţiei şi chiar cu persoana implicată în scandal, dar şi cu alţi asistaţi, persoane cu handicap internate în centru. Am aflat apoi că este vorba şi de alte interese, nu doar de interesul bătrânei, care este suferindă de schizofrenie paranoidă. Am aflat astfel că Andreea Dămureanu, asistenta incriminată, este soţia unui lider de sindicat, Ringo Dămureanu, preşedintele SAP Forţa Legii. La rândul ei, Georgeta Gabroveanu este lidera unui alt grup sindical, ceva mai restrâns. Am decis, gândindu-ne la interesul pacientei, dar şi la documentele medicale existente, şi nu la „luptele sindicale“, să aprofundăm subiectul. Vineri am aflat că reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGASPC) Dolj au decis suspendarea contractelor de muncă ale celor două angajate ale instituţiei. Motivul suspendării infirmierei: încălcarea regulamentului de ordine interioară, dezvăluind presei probleme din instituţie. „Este primul caz de acest fel de când sunt directorul instituţiei. Regulamentul de ordine interioară spune clar că, dacă o persoană este martoră la un eveniment de orice natură care dăunează asistaţilor noştri, să anunţe imediat şeful centrului, directorul instituţiei sau autorităţile competente şi să nu dezvăluie persoanelor străine probleme de orice natură. Având în vedere că nu am fost sesizaţi, existând această lipsă de comunicare, am decis cercetarea disciplinară şi suspendarea contractelor de muncă ale celor implicate pe parcursul anchetei“, a spus Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj. Să înţelegem din această declaraţie că s-au întâmplat într-adevăr faptele incriminate?

Două incidente reclamate, însă doar unul susţinut de infirmieră

În ziua documentării, am aflat că nu una, ci două reclamaţii au fost semnalate pentru noaptea de 12 ianuarie, potrivit Liliei Constantinescu, şeful Centrului de Îngrijire şi Asistenţă: „Din câte ştiu, au fost reclamate două cazuri petrecute în aceeaşi noapte. Primul a vizat o bătrână în vârstă de 79 de ani, diagnosticată cu Alzeihmer, cu decompensări psihotice, osteoporoză şi ischemie membre inferioare, care se deplasează extrem de greu singură. Unul din picioarele acestei femei, la 7.30 dimineaţa, era într-o poziţie atipică, deşi bătrâna nu acuza dureri. Este posibil ca aceasta să se fi lovit în toaletă, singurul loc în care nu este supravegheată. Centrul funcţionează într-o fostă grădiniţă, deci şi toaletele au spaţii înguste destinate unor copii şi nu unor persoane adulte, care se deplasează cu greutate. Am dus-o la spital, unde a fost consultată, după care ne-a fost trimisă înapoi în centru. Al doilea caz, cel la care se face referire în scandalul declanşat, este al unei bătrâne de 75 de ani. Aceasta, potrivit actelor medicale, cu nouă ani în urmă a suferit o operaţie, având nevoie de introducerea de tije şi şuruburi în braţ. Îşi putea folosi braţul foarte puţin şi cea mai mică mişcare îi putea deplasa tija. Infirmiera care a reclamat așa-zisele fapte nu a fost la serviciu în acea noapte, dar spune că i s-ar fi confesat pacienta bolnavă de schizofrenie. Susţin prezumţia de nevinovăţie a celei incriminate. Nu am avut niciodată în instituţia noastră reclamaţii, nu înţeleg ce se urmăreşte“.

„Forţa Legii“ susţine că pretinsa justiţiară nu a fost la faţa locului

Am încercat vineri să luăm legătura cu Andreea Dămureanu. Nu am reuşit, însă soţul acesteia, Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului „Forţa Legii“, a menţionat că va lăsa legea să facă dreptate, soţia sa refuzând să dea declaraţii. Ne-a informat că există un punct de vedere oficial dat de Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice al SAP „Forţa Legii“ şi publicat pe site-ul oficial al sindicatului. „Infirmiera care a produs întregul scandal public este lider al grupei sindicale din respectivul centru, a unui sindicat nereprezentativ, creat cu mai bine de trei ani în urmă. În garda la care s-a făcut referire, Andreea Dămureanu nu era singura asistentă pe tură în salonul respectivei bolnave, ci într-o echipă de asistente şi infirmiere. Pretinsa justiţiară nu a fost la faţa locului sau în serviciu. Aceasta acuză însă în prezent întregul personal că nu ar fi îngrijit asistaţii, susţinând că bătrâna i s-ar fi confesat…“.
În ceea ce priveşte suspendarea contractelor de muncă pe durata anchetei a celor două angajate ale instituţiei, reprezentantul sindicatului „Forţa Legii“ a precizat că această  sancțiune este prevăzută în Codul Muncii, dar şi în Legea nr. 188/1999, articolul 46: „Funcţionarii publici au obligaţia să păstreze secretul de stat, secretul de serviciu, precum şi confidenţialitatea în legătură cu faptele, informaţiile sau documentele de care iau cunoştinţă în exercitarea funcţiei publice, în condiţiile legii, cu excepţia informaţiilor de interes public“.

Avertizare în interes public?

În urma suspendării contractului de muncă al infirmierei care a dezvăluit fapte interne ale instituţiei, Agenţia de Monitorizare a Presei susţine că Legea nr. 571/2004 vine în apărarea acesteia. „Potrivit principiului bunei-credinţe este ocrotită persoana încadrată într-o autoritate publică, instituţie publică sau în altă entitate, care a făcut o sesizare, convinsă fiind de realitatea stării de fapt sau că fapta constituie o încălcare a legii. După cum am mai arătat, principiul prezumării bunei-credințe este un principiu aplicabil în orice materie, civilă sau penală, dintr-un sistem de drept, deci nu poate fi considerat un principiu dedicat în mod special protecției avertizorului.
În plus, potrivit art. 4., nu pot fi sancţionate persoanele care reclamă ori sesizează încălcări ale legii, direct sau indirect, prin aplicarea unei sancţiuni inechitabile şi mai severe pentru alte abateri disciplinare. Nu sunt aplicabile normele deontologice sau profesionale de natură să împiedice avertizarea în interes public“, a spus coordonatorul de programe al Agenţiei de Monitorizare a Presei, Răzvan Martin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS