16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDr. Valeriu Şurlin: „Avem medici foarte bine pregătiţi“

Dr. Valeriu Şurlin: „Avem medici foarte bine pregătiţi“

GdS: Care a fost cea mai dificilă intervenţie laparoscopică şi în ce a constat aceasta?
Valeriu Şurlin: Cele mai dificile intervenţii de chirurgie laparoscopică dintre cele practicate în clinica noastră sunt herniile hiatale mixte, voluminoase. Acestea presupun gesturi laborioase, dar cu o echipă antrenată timpul de execuţie se reduce foarte mult.

GdS: Ce intervenţii se fac în alte centre şi la Craiova nu? Când se vor face şi la noi?
V.Ş.: Printre intervenţiile laparoscopice care nu s-au executat în Craiova se numără intervenţiile pe suprarenală, rezecţiile majore de ficat, intervenţiile pe pancreas şi altele. Unele necesită un plus de experienţă, altele aparatură dedicată, care nu este încă disponibilă la noi. Să sperăm că este doar o chestiune de timp până când vom ajunge şi noi la acest nivel.

GdS: Cum se împacă medicii cu condiţiile din spital şi cu lipsa de aparatură de ultimă generaţie?
V.Ş.: Condiţiile din spital sunt bune în materie de dotare cu aparatură. Consumabilele se înlocuiesc mai greu. Nevoia de aparatură modernă este foarte mult impulsionată de tehnologia care se dezvoltă în permanenţă. În chirurgia laparoscopică, aportul tehnologiei robotice creşte mult performanţele chirurgicale. În altă ordine de idei, recent s-a lansat în România tehnologia de vizualizare 3D şi în laparoscopie, imaginea fiind una de calitate, cu totul şi cu totul excepţională.

GdS: Sunt medicii de la noi şcoliţi şi în străinătate?
V.Ş.: Deschiderea graniţelor a însemnat foarte mult pentru relaţiile cu lumea medicală apuseană. Cele mai noi achiziţii din domeniu au pătruns în ţara noastră cu repeziciune, uneori poate prea repede pentru a le asimila în întregime. Totodată, a devenit posibilă participarea la stagii de pregătire în străinătate, fie prin acordarea de burse de către statul român pe bază de concurs, fie prin programe doctorale şi postdoctorale de pregătire. Suntem mai mulţi medici din SCJU Craiova care am beneficiat de astfel de programe, care au inclus bineînţeles şi specialitatea de chirurgie laparoscopică, medici care au făcut cursuri la Paris, la Strasbourg, şcoala franceză de laparoscopie fiind renumită la nivel mondial. Traininguri s-au făcut şi la centrele mai evoluate din ţară, aşa că medicii de aici sunt foarte bine pregătiţi. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS