29 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDoar 14 copii din Dolj au fost adoptaţi în anul 2012

Doar 14 copii din Dolj au fost adoptaţi în anul 2012

Zeci de familii depun anual cereri ca să înfieze un copil. Anul trecut, doar 14 copii din centrele instituţionalizate din Dolj şi-au găsit o familie. În prezent, 30 de familii doljene aşteaptă să ia copilul acasă.

Dorinţa de a deveni părinţi îi determină pe mulţi doljeni să  lupte cu birocraţia, să întocmească solicitări şi să aştepte uneori ani întregi pentru a primi un răspuns favorabil. Deși există multe familii care doresc să adopte, numărul copiilor instituţionalizaţi continuă să rămână ridicat, centrele de plasament sunt ocupate până la refuz, în timp ce numărul adopţiilor se menţine scăzut. Ca şi când situaţia nu ar fi destul de îngrijorătoare, anual, în Dolj, numărul cazurilor de copii abandonaţi de părinţi în spital este în continuă creştere, de la doi-trei pe lună, în 2008, la o medie de zece cazuri lunar în 2009, pentru ca, în 2012, să fie înregistraţi 20 de copii abandonaţi lunar în spitalele din judeţ.
În unele ţări, pe lângă adopţia deplină, mai există un tip de adopţie, cea sprijinită de stat. Statul, dându-şi seama că este într-o situaţie dificilă, din cauza numărului ridicat de copii instituţionalizaţi, ajută familia să îngrijească un copil. Toată experienţa ONG-urilor în ceea ce priveşte menţinerea copilului în familie spune că aceste situaţii sunt mai ieftine decât orice altă situaţie în care este îngrijit copilul acum. Pentru un copil în sistem, statul cheltuieşte aproximativ 2.000 de lei pe lună. Dacă e să vorbim din punct de vedere material, dacă statul ar ajuta familia cu o sumă mai mică decât cea cheltuită pentru un copil din sistem, se va face o economie şi copilul va fi într-o familie. În centre, un copil are nevoie de asistent social permanent, alocaţie de hrană, alocaţie de plasament, bani pentru rechizite, alocaţie diferenţiată pentru copilul cu dizabilităţi, la care se adaugă banii cheltuiţi pentru întreţinerea casei de tip familial, bani pentru utilităţi, iar în cazul celor aflaţi la asistenţi maternali – salariul acestora plus toate beneficiile prevăzute de lege.  

 Oficiul Român de Adopţii decide ce copil să ajungă la fiecare familie

Procesul adopţiei este unul sinuos. Un lung şir de căutări ale părinţilor biologici, chemarea acestora în instanţă pentru încercarea de reintegrare a minorului în familie, refuzuri peste refuzuri, urmate apoi de soluţia finală – adopţia. Potrivit datelor statistice, în România, aproximativ 60.000 de copii sunt instituţionalizaţi, însă doar 1.602 dintre ei au fost declaraţi adoptabili în anul 2012. În judeţul Dolj, pe parcursul anului trecut, au existat 46 de proceduri de deschidere de adopţii. „Iniţial, cei care doresc să adopte trebuie să fie evaluaţi de către asistenţi sociali profesionişti. Termenul de soluţionare a cererii de adopţie şi de evaluare este de 60 de zile. Atestatul obţinut este valabil un singur an. Următorul pas se referă la etapa de potrivire copil-familie, noua legislaţie concentrându-se pe acest aspect, ţinându-se cont de toate informaţiile cu privire la copil, familia adoptatoare, familia biologică. În urma analizării tuturor informaţiilor, va avea loc o potrivire teoretică în urma căreia se va selecta familia (dintre cele care au atestatul mai sus-menţionat) care să răspundă nevoilor copilului. Urmează potrivirea practică, care este diferită de la un caz la altul, în care copilul şi familia să se viziteze în vederea acomodării.  În final, asistentul social şi psihologul împreună cu familia vor decide când se va trece la următoarea etapă a adopţiei, şi anume încredinţarea în vederea adopţiei, care se face pe o perioadă de 90 zile, de către instanţa judecătorească. Pe perioada de încredinţare în vederea adopţiei, asistentul social împreună cu psihologul vor face vizite bilunare pentru a urmări evoluţia copilului în familie şi acomodarea dintre acesta şi familie“, a spus Cristina Tănăsescu, purtător de cuvânt la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. 14 copii proveniţi din centrele de instituționalizare sunt în faza de încuviinţare. În prezent, 30 de familii doljene atestate ca şi familii adoptatoare aşteaptă decizia Oficiului Român de Adopţii (ORA). „Noi suntem cei care facem posibilă întâlnirea şi potrivirea copilului cu familia adoptatoare. Oficiul Român de Adopţii decide ce copil este potrivit fiecărei familii“, a adăugat purtătorul de cuvânt al DGASPC Dolj. Realitatea este tristă. Potrivit statisticilor, copiii mai mari de cinci ani au şanse reduse de a fi adoptaţi, cei mai mulţi doljeni care vor să devină părinţi dorind bebeluşi. La fel şi cei cu diverse deficienţe. În Dolj, sunt 1.074 de copii care se află în protecţie specială, peste 700 dintre ei fiind în centrele de plasament sau casele de tip familial.

Pe 26 ianuarie, familiile adoptatoare atestate sunt aşteptate la ORA
Oficiul Român pentru Adopţii organizează o întâlnire de consultări cu adoptatorii/familiile adoptatoare atestate care nu au fost incluse în etapa de potrivire practică. Întâlnirea va avea loc la sediul Oficiului Român pentru Adopţii pe 26 ianuarie, între orele 10.00-13.00.
Viitorii părinţi, aflaţi în această etapă a procedurii de adopţie, au posibilitatea de a se întâlni cu reprezentanţi ai ORA şi de a discuta aspecte care vizează desfăşurarea etapei de potrivire teoretică şi practică, precum şi alte aspecte ale procedurii adopţiei.

 

http://www.gds.ro/Actualitate/2012-07-06/Abandonati+de+parinti&hl=marian%20apipie%20copii%20abandonati%20spital&tip=toate
http://www.gds.ro/Actualitate/2012-06-30/Medicii+au+salvat-o%2C+familia+a+uitat-o&hl=marian%20apipie%20copii%20abandonati%20spital&tip=toate

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS