23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa tutun - fruntaşi, la săpun - codaşi

La tutun – fruntaşi, la săpun – codaşi

Cheltuielile gospodăriilor din Oltenia cu îmbrăcămintea, încălţămintea şi ţigările au urcat peste media pe ţară. În schimb, cheltuielile familiilor oltene pentru articole de  îngrijire personală au fost cu mult sub media naţională, informează statistica. Oltenii mai bat un record: sunt fruntaşi pe ţară la consumul de pâine.

Dacă zilele trecute prezentam datele statistice care atestă faptul că regiunea Olteniei are cel mai mic PIB pe locuitor din toată ţara, astăzi vă arătăm pe ce îşi cheltuie oltenii banii. Direcţia Regională de Statistică Dolj informează faptul că pe trei luni din anul 2012, cheltuielile pentru mărfurile nealimentare ale familiilor din Oltenia au fost sub media pe ţară. „Nivelul mediu pe o gospodărie al cheltuielilor pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare a fost, în trimestrul al doilea din 2012, de 372,80 lei, în regiunea de dezvoltare Sud–Vest Oltenia, sub media naţională de 452,50 lei“, a arătat Mariana Tănase, directoarea Direcţiei Regionale de Statistică Dolj.  

Bani mai mulţi pe haine şi ţigări

În perioada analizată, fiecare gospodărie din Oltenia a cheltuit pentru haine şi încălţăminte, în medie, 21 de lei pe lună, mult mai mult decât cheltuiala medie pe ţară pentru astfel de produse, care a fost de 17,1 lei pe gospodărie, pe lună. Sume mari au alocat oltenii şi pentru combustibili lichizi şi solizi. Media pe Oltenia, la astfel de produse este de 10,6 lei pe lună, pe când media pe ţară este de 6,8 lei pe lună de fiecare gospodărie. Locuitorii din Oltenia cheltuie mai mult decât alţii şi pe ţigări şi tutun. Dacă în ţară, media cheltuielilor cu ţigările este de 19,9 lei, pe când la olteni cheltuielile cu tutunul au ajuns de 20,1 lei pe lună, în perioada analizată.

55,6% din cheltuieli sunt pentru hrană, alcool şi tutun

În altă ordine de idei, Statistica ne arată că locuitorii din regiunea sud-vest Oltenia alocă pentru  alimente, alcool şi ţigări mai bine de jumătate din cheltuielile totale de consum, peste nivelul naţional. „Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum, cheltuielile medii lunare pe o gospodărie pentru plata produselor agroalimentare, băuturilor nealcoolice, alcoolice şi a tutunului au absorbit în trimestrul al II-lea 2012, în regiunea de dezvoltare sud – vest Oltenia, 55,6% din cheltuielile totale de consum (51,1% la nivel naţional), cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili 14,1% (faţă de 15,3% la nivel naţional)“, susţine Statistica. Pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, gospodăriile din regiune au destinat 5,6% din cheltuielile de consum (faţă de 4,9% la nivel naţional), pentru mobilier, dotarea, întreţinerea locuinţei 3,2% (4,0% la nivel naţional), pentru comunicaţii 4,7% (4,8% la nivel naţional), pentru transport 4,6% (6,4% la nivel naţional), iar pentru recreere şi cultură 2,7% (3,4% la nivel naţional).

Pâinea, alimentul de bază al locuitorilor din Oltenia
În ceea ce priveşte consumul alimentar, Oltenia a înregistrat, zilnic, un consum alimentar mediu pe o persoană, de 2.474 de calorii, iar alimentul consumat în cantitatea cea mai mare este pâinea (aproape 11 kilograme pe lună de persoană). Potrivit datelor statistice, consumurile medii lunare ale principalelor produse agroalimentare, pe o persoană, au fost de 10,953 kilograme de pâine şi produse de franzelărie, 4,43 kilograme carne şi preparate din carne, 4,77 litri lapte, 2,96 kilograme cartofi, 8,59 kilograme legume şi conserve din legume şi 2,225 kilograme fructe. „Pâinea şi produsele de franzelărie reprezintă alimente de bază în regiunea de dezvoltare sud-vest Oltenia, aceasta înregistrând cel mai mare consum din ţară, cu 2,381 kilograme mai mult decât consumul mediu naţional“, a precizat Mariana Tănase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS