21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDirectorul Romarm vrea să scape de acuzaţia de ucidere

Directorul Romarm vrea să scape de acuzaţia de ucidere

Gheorghe Lori Boian, directorul Romarm SA Bucureşti şi fost director al Uzinei Mecanice (UM) Sadu, a solicitat Judecătoriei Târgu Jiu aprobarea unei cereri privind refacerea urmăririi penale în dosarul în care este judecat pentru ucidere din culpă. Boian a fost prezent ieri la termenul programat în procesul în care este judecat, alături de alţi doi foşti directori ai Uzinei de Armament de la Bumbeşti Jiu, pentru moartea a două salariate ale societăţii, într-o explozie produsă în urmă cu aproape doi ani. Şeful Romarm Bucureşti susţine că nu i-a fost respectat în cursul anchetei dreptul la apărare şi contestă expertiza realizată la INSEMEX Petroşani, pe motiv că Institutul din judeţul Hunedoara nu este autorizat să realizeze expertize în domeniul pulberilor folosite la fabricarea armamentului.

Morţii sunt vinovaţi

Fostul şef al Uzinei Mecanice de la Sadu, promovat anul trecut în fruntea Companiei Naţionale Romarm SA Bucureşti, a mai declarat că procurorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor în perioada anchetei, fără să îi comunice acest lucru. „Pe 10 septembrie, mi s-a schimbat încadrarea juridică, fără să mi se aducă la cunoştinţă acest lucru. Cauza reală a exploziei, aşa cum a fost cercetată, nu a fost dovedită. Există numai nişte ipoteze de lucru. Noi am utilizat pulbere de la muniţie. Nici o lege nu interzice aşa ceva în România, iar pentru utilizarea pulberii în uzină existau suficiente instrucţiuni de lucru şi proceduri care, din păcate, au fost încălcate. O garanţie la pulbere este comercială, iar o durată de viaţă este cu totul altceva. Academia Tehnică Militară studiază pulberile de peste o sută de ani şi a constatat că acestea nu îşi schimbă parametrii în timp, eventual numai parametri balistici, care înseamnă performanţă mai slabă a produsului, respectiv viteză redusă a glonţului. În procesul de producţie trebuie eliminate acele pulberi care nu îţi asigură performanţa produsului. În rest, ele se comportă la fel ca o pulbere nouă, fapt demonstrat şi de INSEMEX Petroşani, chiar dacă nu este specialist în domeniu. Nu aş putea să mă pronunţ în legătură cu cine se face vinovat de moartea angajaţilor, dar aş putea să spun că au fost încălcate toate procedurile de lucru de către angajaţi. Nu pot să spun că morţii sunt de vină, dar au fost încălcate o grămadă de proceduri de lucru şi ar trebui ca cine face cercetarea să o facă aşa cum trebuie“, a declarat directorul Companiei Naţionale Romarm SA Bucureşti.

Doi morţi şi un rănit grav

Următorul termen în procesul în care este judecată fosta conducere sa Uzinei Mecanice de la Sadu a fost programat pentru 16 ianuarie, când judecătorii trebuie să se pronunţe în legătură cu cererea depusă de Boian. Şeful Romarm Bucureşti, Gheorghe Boian, şi Gabriel-Lucian Bogdan, directorul tehnic şi de producţie al UM Sadu, sunt acuzaţi de: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă şi neluarea din culpă a vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, prin care se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională. Alături de cei doi mai este judecat şi Dumitru Toloargă, şef de secţie în cadrul SC UM SADU SA. Potrivit procurorilor gorjeni, Gheorghe Lori Boian, în calitate de director general la SC UM SADU SA, a dat dispoziţie ca pulberea rezultată dintr-o muniţie expirată, veche de 30 de ani, să fie introdusă în fabricaţie. Conform rechizitoriului, acest aspect are legătură directă cu moartea a două persoane, accidentarea gravă a alteia şi importante pagube materiale. Valoarea estimată a pagubei materiale rezultate în urma exploziei este de 181.171 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS