28.1 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCine plăteşte pentru scandalul RSR?

Cine plăteşte pentru scandalul RSR?

Revelionul cu scandal de la RSR scoate la iveală harababură, dezinteresul şi lipsa de comunicare din instituţiile care ar trebui să-i protejeze pe consumatori. GdS a încercat să afle cine se face vinovat de lipsa de reacţie a factorilor responsabili, dar aceştia arată cu degetul unul spre altul, în loc să-şi asume greşeala.

Poliţia Municipiului Craiova, Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) sunt numai câteva dintre instituţiile plătite din banii publici pentru a veghea la siguranţa cetăţenilor. În urmă cu o săptămână, am avut un eveniment care trebuia să demonstreze că toate aceste instituţii conlucrează în folosul contribuabililor. Revelionul 2013, organizat de firma Grand Resort Pallace SRL la Palatul RSR din Podari, a degenerat într-un scandal. Cei peste 700 de invitaţi au reclamat că au primit la masă peşte stricat şi alune cu viermi.

Rezultat afirmativ, dar neconcludent

În ciuda mediatizării incidentului, instituţiile statului nu reuşesc să demonstreze că alimentele primite de clienţi erau sau nu alterate, cu toate că reclamaţiile curg. 20 de persoane au depus sesizări la CJPC, iar o persoană a prezentat o probă la DSVSA. Cu toate acestea, mărturiile oamenilor şi mostrele prelevate de ei ar putea să nu fie considerate probe în instanţă. Să le luăm pe rând. Pe 4 ianuarie, Ciprian Ogarcă, unul dintre participanţii la Revelion, s-a prezentat la DSVSA cu un pumn de alune, pentru analize. Ieri au fost prezentate rezultatele. „Am făcut analiza parazitologică şi am constatat că proba de alune adusă conţinea paraziţi (ouă şi fragmente de viermi). Nu puteam însă certifica de unde provin alunele. Probele trebuiau recoltate de un specialist, în prezenţa martorilor şi a patronului, căruia i se lăsa şi o contraprobă, în caz că vroia să conteste analizele“, a precizat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. Pe lângă alune, clienţii nemulţumiţi acuzau calitatea peştelui servit la masă. Potrivit lui Andrei Butaru, firma organizatoare a cumpărat pe 28 decembrie o cantitate de 190 de kilograme de peşte de la Metro, marfa fiind în garanţie până pe 6 ianuarie. Din acelaşi loc s-au mai aprovizionat șase restaurante, nefiind semnalată nici o plângere. Deducţia este că, dacă peştele s-a stricat, a fost din cauza condiţiilor de depozitare şi păstrare de la RSR. Lucrul acesta nu poate fi însă probat, din cauză că probele nu au fost recoltate conform procedurilor. Întrebat de ce nu s-au recoltat probe conform procedurilor, Andrei Butaru ne-a răspuns: „Pe 1 ianuarie, la ora 10.00, era totul curăţat. Colegii mei nu au mai găsit nimic, nici măcar feţe de masă, am înţeles că spălaseră încă de dimineaţă“.

Cine trebuia să sigileze probele?

De ce nu au fost sigilate probele şi chemaţi specialiştii? Ne răspunde comisarul-şef Mauriciu Popa, şeful Poliţiei Municipiului Craiova. „Oamenii au sunat la 112 şi echipajele noastre au fost la faţa locului. Nu am făcut sigilări, sigilări la ce să facem? S-a încercat să se paseze responsabilitatea în cârca poliţiei, dar noi am fost la eveniment, ne-am făcut datoria! Noi nu prelevăm probe, am sunat la toate instituţiile de control, dar nu a venit nimeni. Apoi, nu s-au primit plângeri în legătură cu evenimentul, ne-am autosesizat şi facem audieri“.
Aşadar, poliţia susţine că instituţiile de control au fost absente de la eveniment. „Nu este adevărat, pe mine nu m-a sunat nimeni de la poliţie! Aveau telefonul meu, puteau să mă sune în caz de urgenţă. Mă aflam la petrecerea de Revelion şi, printre mesajele de „La mulţi ani!“, un cunoscut mi-a sesizat incidentul de la RSR. Împreună cu comisarul de serviciu am plecat acolo, dar noi nu putem preleva probe, pentru că nu avem laborator de analize. Am verificat actele de provenienţă a mărfii, care păreau în regulă. Pe 1 ianuarie, au venit cei de la DSVSA, în jur de ora 10.00 – 11.00. Nu au mai găsit nimic“, a spus Gheorghe Marinescu, inspectorul-şef al CJPC Dolj.
O altă instituţie care trebuia să verifice calitatea mâncării este Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) din cadrul DSP Dolj. „A doua zi, de dimineaţă, am trimis o echipă de control, care nu a găsit nimic, nici măcar probele obligatorii de mâncare, care trebuie păstrate. Noi nu avem program 24 de ore din 24, ci doar un serviciu care preia sesizările până seara târziu. Oricum, nu putem folosi laboratorul la ora două noaptea. Când există o sesizare, se folosesc probele obligatorii pe care fiecare restaurant le ia şi le păstrează înainte ca mâncarea să fie servită la masă“, a declarat George Beţiu, directorul executiv al DSP Dolj.
Gheorghe Constantin, administratorul firmei care a organizat Revelionul, nu a putut fi contactat de GdS pentru un punct de vedere. Totuşi, anterior, el a declarat presei că scandalul a fost provocat de „40-50 de clienţi, care erau băuţi şi drogaţi“ şi care i-ar fi devastat băcătăria localului, furând alimente şi aparatură electrocasnică. Ulterior, administratorul nu a depus nici o plângere la poliţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS