22.9 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalAnimalele de la zoo vor trăi "omeneşte"

Animalele de la zoo vor trăi „omeneşte”

În mai puţin de doi ani, ne-am putea lăuda cu o grădină zoologică amenajată la standarde europene. Cel puţin aşa promit autorităţile locale, deşi în condiţiile actuale grădina zoologică din Craiova funcţionează cu aviz provizoriu şi fără autorizaţie de mediu pentru animalele carnivore.

Grădina zoologică din Craiova nu reprezintă, din păcate, un punct de atracţie turistică în oraşul nostru. Condiţiile în care trăiesc animalele sălbatice sunt greu de imaginat. Câţiva metri pătraţi, îngrădiţi cu garduri metalice, iar animalele dorm pe ciment, indiferent de anotimp. Urşii au fost mutaţi din celebra grotă cu ziduri de ciment într-o cuşcă închisă cu mai multe rânduri de gratii. O familie de tigri ar trebui să aibă la dispoziţie 500 mp, lucru imposibil având în vedere că cele 30 de specii de mamifere şi alte 22 de specii de păsări trăiesc pe o suprafaţă de 1,5 ha. De acum câțiva ani au existat promisiuni în ceea ce priveşte reamenajarea parcului zoo din Craiova. De şase ani, Garda de Mediu ameninţă cu închiderea acestei locaţii. Banii pentru proiectele destinate grădinilor zoologice din toată ţară au fost aprobaţi prin ordonanţă de guvern încă din 2007. Nu era nevoie decât de 20% din valoarea sumei solicitate pentru demararea documentaţiei şi implicit a lucrărilor. „Din octombrie, anul trecut, dispunem de cei 20%, bani alocaţi printr-o hotărâre a consiliului local. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ trei milioane de lei. Proiectul presupune numeroase lucrări de investiţii pentru amenajarea şi crearea de habitate care să asigure condiţii mai bune pentru animalele sălbatice aflate în captivitate. Am depus proiectul pentru obţinerea autorizaţiilor, aşteptăm doar aprobarea bugetului pentru acest an pentru organizarea licitaţiei. Multe firme de construcţii s-au arătat interesate de reamenajarea acestui spaţiu“, a precizat Radu Preda, director RAADPFL Craiova. 

Reprezentaţii RAADPFL susţin că animalele grădinii zoologice dispun de hrană corespunzătoare, luată direct de la producător sau supermarketuri, produse neconforme consumului uman (carne la doi lei kilogramul). Luni dimineaţă, animalele primiseră un mic dejun bogat în vitamine- mere şi portocale…

Reprezentanţii Agenţiei de Mediu cer extinderea grădinii zoologice

Reprezentanţii Agenţiei de Mediu au menţionat că au primit în urmă cu doar două zile proiectul privind amenajarea grădinii zoologice. „Spaţiile grădinii zoologice au fost precare, însă îngrijirea animalelor a fost bună. În următoarele două săptămâni vom studia amănunţit toate datele existente pentru a trece la decizia de încadrare a proiectului. Împreună cu colegii noştri de la Direcţia Sanitar-Veterinară, al căror punct de vedere este foarte important în acest caz, vom analiza şi o să venim cu propunerile necesare. Cred că va fi vorba de o extindere a grădinii zoologice pentru ca fiecare animal să dispună de spaţiul minim necesar. În prezent, grădina zoologică este autorizată din partea Agenţiei de Mediu, mai puţin însă partea în care stau animalele carnivore. Aceasta funcţionează fără autorizaţie, din cauza spaţiului necorespunzător“, a menţionat Monica Mateescu, director executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului.

Clădiri izolate, plante exotice

Reprezentanţii RAADPFL au menţionat că, odată cu reamenajarea grădinii zoologice, vor fi aduse noi animale „speciale“, prin schimburi cu alte grădini zoologice din ţară. Proiectul conţine detaliat reîmpărţirea grădinii zoologice pe sectoare pentru animalele carnivore, erbivore, păsări, precum şi a spaţiului administartiv. Al doilea scenariu presupune crearea unei căi de vizitare a grădinii zoologice, desfiinţarea barierelor din metal dintre animale şi vizitatori. Clădirile noi trebuie să fie din zidărie de bloc ceramic, iar pentru animalele carnivore din beton armat cu învelitoare hidroizolate. Şi clădirea administrativă va fi modernă, cu parter şi mansardă, şi va cuprinde birou administrativ, bucătărie, vestiar, toalete, iar în mansardă-laborator. Vor fi sădite specii de plante tradiţioanle, dar şi plante exotice pentru a crea, pe cât posibil, habitatul iniţial al animalelor.

Situaţia animalelor aflate în captivitate din România

În prezent, în România sunt 41 de grădini zoologice administrate de autorităţile locale, dar doar 20 dintre acestea au autorizaţii de funcţionare, iar majoritatea nu respectă regulile UE de ţinere în captivitate a animalelor. Vieţuitoarele sunt ţinute în condiţii improprii, înfometate şi hăituite. Strategia UE prevede ca, pe viitor, în ţara noastră să existe cel mult opt parcuri zoologice, câte unul în fiecare regiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS