Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DNA au dispus trimiterea în judecată a unui grefier de la Curtea de Apel Craiova, acuzat că a cerut aproape 30.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecătorii instanţei în mai multe dosare, dar şi că a falsificat trei certificate de grefă şi un raport medico-legal
Victor Toader, grefier în cadrul Curţii de Apel Craiova până pe 12 noiembrie, când conducerea instanţei i-a suspendat contractul de muncă, a fost arestat preventiv pe 10 noiembrie, la cererea procurorilor Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.
Potrivit anchetatorilor, în iunie 2012, la DNA a fost înregistrată o sesizare din oficiu privindu-l pe grefierul Victor Toader, care, direct sau prin intermediari, cerea diverse sume de bani în euro de la persoane care aveau dosare pe rolul Curţii de Apel Craiova. În schimbul banilor, grefierul le promitea obţinerea unor hotărâri judecătoreşti favorabile în aceste dosare.
Astfel, procurorii au stabilit că, între 2011 şi 2012, grefierul a cerut şi primit suma totală de 29.500 de euro de la mai multe persoane, majoritatea de etnie romă, care încercau să-şi „rezolve“ diverse dosare aflate pe rolul instanţei. Cea mai mare sumă, 9.500 de euro, grefierul Toader a primit-o pentru a „aranja“ trei dosare penale: în două a promis obţinerea unor pedepse cu suspendare, în altul amânarea executării unei pedepse cu închisoarea. În urma anchetei începute în iunie, procurorii DNA au obţinut probe care arată că acelaşi grefier a mai primit diverse sume de bani tot în acelaşi scop, dar şi în schimbul promisiunii că va obţine un permis de conducere pe numele unui doljean care „nu a deţinut niciodată permis de conducere şi nici nu a efectuat cursurile vreunei şcoli auto“.
O avocată, judecată alături de grefier
Anchetatorii au mai stabilit că, în cursul anului trecut, Daniela Creţu, avocată în cadrul Baroului Gorj, a pus în legătură o clientă a sa (trimisă în judecată pentru prejudicierea unei bănci cu suma de 1.276.297,50 euro) cu Toader, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă judecătorii Curţii de Apel Craiova pentru obţinerea unei pedepse mai blânde. Deşi instanţa a admis apelul procurorilor DNA şi a dispus ca cei doi inculpaţi din dosar să execute trei ani de închisoare, Toader, avocata şi clienta sa „şi-au continuat demersurile ilegale“. În schimbul sumei de 5.000 de euro, grefierul Toader a promis că la recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, va obţine o soluţie favorabilă prin intermediul unui avocat care fusese judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală.
Deşi grefierul şi avocata au susţinut că banii primiţi de la clientă erau, de fapt, un împrumut, convorbirile telefonice dintre cei trei, dar şi înregistrările audio-video făcute în timpul supravegherii suspecţilor i-au contrazis.
Anchetatorii au dispus trimiterea în judecată pentru complicitate la cumpărare de influenţă a avocatei Daniela Creţu, reţinând că, cu intenţie, şi-a ajutat nemijlocit clienta în activitatea infracţională de cumpărare de influenţă, prezentându-l acesteia pe inculpatul Toader – o persoană cu reală influenţă asupra magistraţilor judecători de la Curtea de Apel Craiova. La rândul său, clienta avocatei, care i-a dat suma de 5.000 de euro lui Toader, a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
A falsificat mai multe documente
În cursul urmăririi penale, procurorii DNA au mai stabilit că grefierul Victor Toader a falsificat trei certificate de grefă, pe care le-a semnat în fals şi a aplicat ştampila Curţii de Apel Craiova. Din conţinutul certificatelor de grefă rezulta că, pe rolul Curţii de Apel Craiova, s-a înregistrat o cerere de contestaţie în anulare, formulată de o persoană condamnată definitiv într-un dosar de furt calificat. Ulterior, Toader i-a dat înscrisurile falsificate tatălui condamnatului şi l-a sfătuit să le depună la poliţie, „garantându-i că astfel nu se va proceda la punerea în aplicare a mandatului de executare a închisorii emis pe numele fiul său“, după cum au precizat procurorii DNA.
De asemenea, s-a mai constatat că, pe 25 aprilie 2012, Toader a sustras un raport medico-legal dintr-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Craiova, document pe care l-a contrafăcut modificând concluziile din „discernământul a fost scăzut“ în „discernământul a lipsit total“. În urma expertizei, s-a stabilit că documentul a fost contrafăcut cu ajutorul unei imprimante, iar semnăturile medicilor „au fost contrafăcute prin imitaţie servilă şi liberă“.
Raportul medico-legal de expertiză psihiatrică falsificat a fost depus la dosarul inculpatului, iar la termenul de judecată din 24 mai judecătorii au observat neconcordanţa dintre concluziile raportului medico-legal şi au cerut explicaţii Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“. Anchetatorii au mai stabilit că grefierul i-a dat fratelui inculpatului raportul medico-legal contrafăcut susţinând că actul este emis de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“, asigurându-l că „faţă de concluziile raportului, fratele său va fi achitat“. În schimbul documentului fals, Toader a primit 1.000 de euro.
Flagrantul
Pe 8 noiembrie, procurorii au dispus autorizarea unui investigator sub acoperire, cu care Toader s-a întâlnit în aceeşi zi în hipermarketul real-, din Craiova. Investigatorul sub acoperire a susţinut că este un om de afaceri din Drobeta Turnu Severin şi vrea să aranjeze, contra unei sume de bani, eliberarea din arest şi obţinerea unei pedepse cu suspendare pentru inculpatul Constantin Dragotoniu, directorul Energoconstrucţia Bucureşti, judecat pentru trafic de influenţă. Din discuţia dintre cei doi, care a fost înregistrată de anchetatori, s-a stabilit că Toader a cerut, pentru început, 2.000 de euro, bani care urma să ajungă la unul dintre judecătorii completului. Cei doi s-au înţeles să se întâlnească a doua zi, când Toader a fost prins în flagrant după ce primise suma de 2.000 de euro de la investigatorul sub acoperire.
Grefierul Victor Toader a fost arestat preventiv, iar la sfârşitul lunii decembrie a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale şi sustragere şi distrugere de înscrisuri. Procurorii DNA au subliniat că „la aprecierea gravităţii faptelor comise de inculpatul Victor Toader – grefier la Curtea de Apel Craiova, vor fi avute în vedere consecinţele acesteia în plan social, de natură a destabiliza încrederea cetăţenilor în justiţie şi de a determina o imagine defavorabilă, creându-se impresia că, în schimbul unor sume de bani, se pot soluţiona dosarele în favoarea unor infractori, lăsând fără protecţie pe cetăţenii împotriva cărora se pot comite astfel de fapte“.
A fost dat afară
După arestarea preventivă a grefierului, reprezentanţii Curţii de Apel Craiova au precizat că s-a decis suspendarea contractului de muncă al acestuia. Ulterior, pentru că a încălcat codul deontologic al personalului auxiliar de specialitate şi a adus atingere imaginii justiţiei, conducerea Curţii de Apel Craiova a dispus desfacerea contractului de muncă al acestuia.
Judecat la… Curtea de Apel Craiova
Pentru că unul dintre inculpaţii din dosar are calitatea de avocat, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova. Astfel, fostul grefier Victor Toader va fi judecat pentru infracţiunile comise chiar de instanţa la care a lucrat în ultimii ani.