6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalANRE a scumpit distribuția și transportul energiei electrice, dar și autorizațiile și licențele

ANRE a scumpit distribuția și transportul energiei electrice, dar și autorizațiile și licențele

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a luat, la final de an, o serie de decizii de majorare a tarifelor de distribuție și  transport al energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2013. Aceste modificări vin după majorările de prețuri de la producători. Toate acestea se vor regăsi, de la 1 ianuarie 2013, în facturile la consumatorul final din piața reglementată, influența fiind de 6%. Și nu numai. ANRE a majorat și tarifele percepute operatorilor din piața energetică pentru diverse servicii, autorizații și licențe.
Inițial, ANRE a propus să nu fie operate modificări ale tarifelor de transport și distribuție până în iulie 2013. Cel puțin așa susținea în cadrul discuțiilor cu operatorii din piață. În cele din urmă, au fost luate decizii de creștere substanțială a tarifelor, atât pentru transport, cât și pentru distribuție, ordinele ANRE fiind publicate în Monitorul Oficial din 27 decembrie (Ordinul ANRE nr. 51 pentru aprobarea tarifelor de distribuție și Ordinul  ANRE nr. 52 pentru aprobarea tarifelor de transport). Transelectrica, operatorul național de transport, a anunțat deja care sunt diferențele de tarife  percepute pentru 2013 față de 2012. Potrivit Transelectrica, tariful mediu pentru serviciul de transport crește cu 12,73%, tariful pentru serviciul de sistem crește cu 6,86%, iar tariful pentru serviciile prestate de operatorul comercial participanților la piața angro de energie electrică crește cu 23,33%. Vezi în documentul atașat care sunt datele luate în considerare la stabilirea tarifului pentru serviciul de transport aferent anului 2013.
De asemenea, tarifele de distribuție au crescut, în medie, cu 5-7%. În plus, ANRE permite, în continuare, operatorilor de distribuție să achiziționeze, în regim reglementat, energie electrică eferentă consumului propriu tehnologic, deși noua Lege a energiei (123/2012) prevede clar ca aceste achiziții să fie făcute în regim concurențial. Contactat de HotNews, președintele ANRE, Niculae Havrileț, a spus că această prevedere este valabilă doar pentru trei luni,  ianuarie-martie, iar operatorii au posibilitatea să achiziționeze atât în regim reglementat, cât și în regim concurențial. Havrileț susține că nu a fost suficient timp pentru aplicarea de la 1 ianuarie a prevederilor Legii nr. 123/2012.
2013 reprezintă an de trecere de la perioada a doua de reglementare la perioada a treia de reglementare, al cărei început va fi decalat cu un an. Perioada a treia de reglementare va fi cuprinsă între anii 2014-2018.
Tot în Monitorul Oficial din 27 decembrie a fost publicat un Ordin care modifica tarifele și contribuțiile percepute de ANRE operatorilor din piața energetică. De exemplu, tariful pentru acordarea/modificarea autorizației de înființare pentru realizarea/retehnologizarea unei capacități energetice crește de la 124 lei/MWe (putere electrică instalată) în 2012 la 150 lei/MWe în 2013. De asemenea, licența pentru producerea energiei electrice se scumpește de la 26 lei/MWe la 30 lei/MWe. Licența pentru furnizarea energiei electrice se scumpește de la 2.000 la 2.200 de lei.
Precizăm că prețul energiei electrice pe piața reglementată va crește de la 1 ianuarie cu 6%. Aceasta nu este singura modificare a facturii la energie în cursul anului viitor. La mijlocul anului ar mai putea fi operată o creștere de 1-2%, acesta fiind un posibil impact al liberalizării pieței energiei. Valoarea facturii la consumator va fi influențată, în plus, și de certificatele verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă. Aceste certificate verzi vor avea un impact de 4 lei în plus pentru o factură lunară aferentă unui consum de 100 kWh.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS