19.8 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCâinii fără stăpân atacă pe „Oblemenco“

Câinii fără stăpân atacă pe „Oblemenco“

O elevă de 11 ani din Craiova de la Liceul Sportiv „Petrache Trişcu“ a fost muşcată joi seară de o haită de maidanezi în incinta stadionului „Ion Oblemenco“, în timp ce se antrena la atletism. Autorităţile au curăţat zona de câini, dar spun că nu au soluţii pentru a evita astfel de incidente.

Ca multe străzi din Craiova, şi stadionul „Ion Oblemenco“, lăsat în paragină, a devenit un loc periculos din cauza câinilor fără stăpân. O atletă de 11 ani, Laura Drăguşin, elevă la Liceul cu profil sportiv „Petrache Trişcu“ şi membră a Clubului Sportiv Municipal, a trecut prin clipe de groază după ce, joi seară, a fost încolţită de o ceată de maidanezi. Fetiţa a fost la un pas de a fi sfâşiată şi, datorită intervenţiei colegilor, a scăpat doar cu câteva muşcături şi cu o sperietură zdravănă.   
„Fata a ajuns puţin mai târziu la antrenament. Ceilalţi sportivi o aşteptau la start, iar ea se încălzea pe margine în spatele lor. A fost atacată de o haită de câini, iar dacă nu săreau colegii o sfâşiau. Aveam antrenament la sala de la stadion, deoarece afară era frig, iar pista de atletism era cu gheaţă pe ea. M-a sunat un coleg antrenor şi mi-a spus să vin repede că pe sportiva mea, Laura Drăguşin, au muşcat-o câinii. Fata venea la sală, a intrat pe la poarta cu tabela de marcaj şi voia să treacă prin tunel, dar au sărit câinii pe ea. A venit imediat Marius Toma, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, şi ne-a dus cu maşina la spital. O muşcaseră de spate, mână şi picior. Am fost la Spitalul numărul 1, dar şi la Contagioase, unde i s-au făcut vaccinuri, antirabic şi antitetanos. Nu au fost răni grave. Fata a fost speriată, dar astăzi (vineri – n.r.) a mers la şcoală, iar de luni va veni la antrenament. Câinii nu ne-au mai agresat până acum, dar sper să-i ia cât mai repede“, a spus Ana Pădureanu, antrenoarea fetiţei.
„Am mers la două spitale, unde a făcut injecţie antirabic la unul şi antitetanos la altul. Din fericire, n-a fost nimic grav şi fetiţa a fost dusă acasă. M-a sunat antrenoarea Ana Pădurean, mi-a spus că pe o sportivă a sa au muşcat-o câinii. M-am deplasat la faţa locului, am găsit imagini de coşmar. Fetiţa era încă în stare de şoc. Le-am luat cu maşina şi am mers la spital. Este vorba de numeroşii câini care s-au aciuat la stadion şi urcă pe sub garduri în tribună, apoi pe pistă. Până acum, nu au fost probleme, regretăm incidentul. Am sunat deja încă de aseară (joi seară – n.r.) la Serviciul de Ecarisaj şi am înţeles că astăzi (vineri – n.r.) au trimis nişte echipe acolo. Oricum, voi întrerupe antrenamentele pe pista stadionului atât din această cauză, cât şi coroborat cu vremea de afară. Rămâne ca sportivii noştri să-şi desfăşoare antrenamentele în cadrul sălii închise“, a declarat Marius Toma, directorul Direcţiei de Sport Dolj. După incident, Serviciul de Ecarisaj al primăriei a trimis mai mulţi angajaţi care au ridicat patru câini periculoşi, după cum se arată în comunicatul primăriei.

Maidanezii, daţi în urmărire

Primăria a reacţionat vineri şi a trimis un comunicat de presă în care se plânge de creşterea inexplicabilă a numărului de maidanezi de pe străzile oraşului. „Este inexplicabil ce se întâmplă în ultima perioadă cu zecile de câini care apar de la o zi la alta în toate zonele oraşului. În zona stadionului, au fost ridicaţi toţi câinii acum două săptămâni. După cum se ştie, Complexul sportiv «Ion Oblemenco», precum şi pista stadionului sunt administrate de două persoane juridice care au obligaţia, prin lege, să asigure siguranţa şi integritatea corporală a persoanelor şi sportivilor care desfăşoară activităţi în această zonă. În paralel, am dispus instituirea de filtre la toate intrările din oraş pentru că avem sesizări despre faptul că în Craiova sunt aduşi câini fără stăpân, din alte localităţi“, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Cristian Popescu: Nu pot să fiu Hitler

Întrebat de GdS dacă aceşti câini agresivi pot fi eutanasiaţi, administratorul SC Salubritate Craiova SRL, Adrian Cristian Popescu, a declarat că singura soluţie pentru rezolvarea problemei este modificarea legii. „Nu pot să fiu Hitler, să-i extermin. Sunt asociaţiile de protecţie a animalelor care intervin şi, în plus, este foarte greu să determini dacă un câine este agresiv. Ce să-i facem, profil psihologic? Deci, doar modificarea legii şi clarificarea acestor aspecte pot rezolva problema“, a spus Popescu. Nici Adrian Mititelu, ultimul administrator cunoscut oficial al stadionului „Oblemenco“, nu ştie ce să mai facă pentru a scăpa de câini. Mititelu a declarat că şi el era să intre în colţii acestora. „Am tot făcut sesizări către Salubritate, vreo 20-30, şi mereu au venit şi au ridicat câinii. Nu ştiu de unde apar atâţia. Eu nu pot să le pun bariere. Acum o lună era să mă muşte şi pe mine. Nici nu pot să-i omor, nu pot să fac nebunii cu otrava. Să vedeţi ce era în cantonament când era echipa….Erau vreo 30 de câini“, a declarat Mititelu.

Duelul legilor

Cazuri precum cel de joi seară se vor mai întâmpla, iar problema tot nu are o soluţie. După ce vor fi deparazitaţi, trataţi şi crotaliaţi, cei patru câini consideraţi periculoşi, ridicaţi de Salubritate, se vor întoarce, probabil, din nou pe stadion. Asociaţiile de protecţie a animalelor îi vor adopta gratis şi le vor da drumul, de regulă, în vechiul lor habitat. În altă ordine de idei, legile şi regulamentul primăriei se bat cap în cap atunci când vine vorba de eutanasiarea câinilor fără stăpân. Potrivit OUG nr. 155/2001, referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân, anexa 3, „se recomandă pentru a fi eutanasiaţi câinii care nu au fost revendicaţi sau care nu au putut fi adoptaţi. Eutanasia se recomandă, de asemenea, în cazul câinilor care prezintă boli cronice incurabile“. Primăria Craiova a preluat recomandarea din actul normativ şi a redactat un regulament de ecarisaj în care eutanasierea trebuia să aibă loc imediat după trecerea celor şapte zile. „Câinii sănătoşi pot fi: revendicaţi sau adoptaţi (…)­ nerevendicaţi – în registru se va trece data eutanasierii, care va fi după expirarea perioadei de şapte zile de la intrarea în adăpost“, se arată în acest regulament.
În timp ce persoanele fizice pot adopta câini doar după ce plătesc tratamentul medical, pentru organizaţiile de protecţie a animalelor, „încredinţarea animalelor spre adopţie se va face la solicitarea scrisă a acestora, fără achitarea de taxe“. Pentru ca lucrurile să fie şi mai clare, în regulamentul primăriei scrie negru pe alb: „După expirarea perioadei de şapte zile de la data aducerii în adapost, câinii care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi vor fi eutanasiaţi“. Ei bine, regulamentul şi OUG nr. 155/2001 se bat cap în cap cu Legea nr. 8/2009 privind protecţia animalelor care spune, la articolul 7, că „este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS