10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de doljeni, muşcaţi de câini

Mii de doljeni, muşcaţi de câini

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Rabiei, sărbătorită anual pe 28 septembrie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ Craiova au prezentat importanţa prevenirii acestei boli. „Populaţia trebuie să ştie că această boală poate fi uşor prevenită prin educaţie, vaccinarea animalelor şi creşterea nivelului de conştientizare a oamenilor asupra modului de îngrijire a rănilor cauzate prin muşcături de animale şi administrarea vaccinului antirabic imediat după acest tip de expunere“, au avertizat medicii specialişti din cadrul DSP Dolj. „Prevenirea rabiei începe cu proprietarii de animale, cărora le recomandăm să vaccineze câinii, pisicile şi alte animale care vin regulat în contact cu omul“, mai spun medicii.
Conform evidenţelor DSP, în ultimii ani, în Dolj, nu au fost înregistrate cazuri de rabie la om, însă anual la cabinetul antirabic din cadrul Spitalului „Victor Babeş“ se prezintă aproape 2.000 de oameni muşcaţi de animale, de câini, în majoritatea cazurilor. În 2011, spre exemplu, la respectiva unitate medicală au ajuns 1.779 de persoane, din care 535 au necesitat profilaxie antirabică. Pe lângă cei vaccinaţi, alte 41 de persoane au necesitat internare şi tratament cu ser antirabic. La 1.000 de persoane s-a făcut vaccin antitetanic. Faţă de anul trecut, numărul celor care au ajuns la spital cu muşcături de animale a crescut. Până în luna iulie 2012 (inclusiv), 1.907 persoane au trecut pe la cabinetul antirabic, 430 fiind vaccinate cu vaccin antirabic. 45 de persoane au necesitat internare şi tratament cu ser antirabic şi la 150 a fost nevoie de vaccin antitetanic.

60% din sesizări privesc câinii comunitari

Aproape 1.000 de craioveni au apelat la Telefonul Cetăţeanului de la 1 august 2012 şi până în prezent.
Potrivit unei situaţii prezentate de administratorul public al Craiovei, Gheorghe Nedelescu, 967 de craioveni sunaseră până marţi, 25 septembrie, la Telefonul Cetăţeanului – 0251/984. „Principala problemă ridicată de cetăţenii oraşului la acest număr de telefon care le-a fost pus la dispoziţie se referă la câinii comunitari de pe străzi. La mare distanţă ca număr de apeluri se află a doua problemă ridicată de cetăţeni, şi anume cea referitoare la zgomotul produs de muzica localurilor publice“, a explicat Gheorghe Nedelescu.
Până acum câteva luni, la Telefonul Cetăţeanului din Primăria Craiova răspundea… portarul instituţiei! Între timp, acest număr de telefon a fost dirijat către Dispeceratul Poliţiei Locale Craiova, astfel că la orice oră din zi sau din noapte va răspunde la el un poliţist local.
Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS