13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMedaliaţi puşi pe drumuri

Medaliaţi puşi pe drumuri

Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ din Craiova plăteşte chirie pentru o sală unde să se antreneze elevii de la lupte, judo şi karate, pentru că sala lor, pe care le-a dat-o consiliul local cu nouă luni în urmă, nu a fost eliberată nici până acum de Colegiul „Ştefan Odobleja“

Consilierul local liberal Pavel Badea a cerut ieri demisia directoarei de la Colegiul „Ştefan Odobleja“ din Craiova, prof. Aurora Simon, pe care o consideră vinovată pentru faptul că tergiversează predarea unui imobil către o altă unitate de învăţământ din municipiu – Liceul cu Program Sportiv (LPS) „Petrache Trişcu“ – afectând astfel pregătirea elevilor.

Predare-primire doar de formă

Povestea acestui imobil e destul de simplă.
„Anul trecut, cam pe la începutul lunii mai, am aflat că Grupul Şcolar ICM 2 urmează să fie comasat cu Colegiul «Odobleja», aşa că am cerut Primăriei Craiova să ne dea nouă o parte din spaţiile ICM 2, pentru a face acolo cămin şi cantină pentru elevi, dar şi o sală pentru diverse sporturi. Locaţia era perfectă – chiar vizavi de liceul nostru“, explică prof. Dănuţ Anghel, directorul Liceului „Petrache Trişcu“ din Craiova.
Prin Hotărârea nr. 477 din 22 decembrie 2011, Consiliul Local Craiova a dat curs acestei propuneri, aprobând darea în administrarea LPS „Petrache Trişcu“ a imobilului situat în strada Crişului nr. 9, compus dintr-un teren de 3.329 mp şi o construcţie de 1.274 mp – fosta clădire a Grupului Şcolar ICM nr.2, încorporat între timp în structura Colegiului „Ştefan Odobleja“. Acest transfer de la o unitate de învăţământ la alta a primit avizul de legalitate a Prefecturii Dolj, avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi pe cel al Ministerului Educaţiei. Rămăsese doar să fie pus efectiv în practică, ceea ce nu s-a întâmplat nici până acum.
La presiunea beneficiarului – LPS „Petrache Trişcu“ – formalităţile de predare au demarat, totuşi, pe 5 aprilie 2012, când s-a semnat un „Protocol de predare-primire“ între municipalitate – prin care primarul Antonie Solomon şi reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu şi Investiţii din cadrul Primăriei Craiova predau Liceului Sportiv imobilul cu pricina. Patru zile mai târziu, pe 9 aprilie 2012, s-a semnat chiar şi un „proces-verbal de predare-primire“ între municipalitate şi LPS „Petrache Trişcu“.

„Nu avem acces în propriul spaţiu“

Şi totuşi, cei de la LPS „Petrache Trişcu“ nu pot nici acum să intre în clădirea pe care o deţin cu acte în regulă, ba nici măcar în curte, pentru că predarea s-a făcut doar pe hârtie.
„Nici până în ziua de astăzi nu am primit efectiv clădirea. Totul e închis – şi poarta, şi uşile. Nu putem nici măcar să intrăm în curte, dar să intrăm în clădire cu de la noi putere, atâta timp cât sunt acolo tot felul de materiale ale celor de la «Ştefan Odobleja». Doamna directoare Simon mi-a spus prin primăvară că are acolo nişte materiale, care urmează să fie casate de primărie, şi ne-a rugat să mai aşteptăm puţin. Am fost de acord atunci, dar nici până acum nu au eliberat spaţiul. A trecut toată vara, a venit toamna, a început din nou şcoala, şi tot nimic“, povesteşte directorul Anghel. În clădirea respectivă ar urma să se amenajeze un cămin şi o cantină pentru elevii de la LPS „Petrache Trişcu“, precum şi o sală pentru sporturi de contact – lupte, karate şi judo. „Sportivii care ar trebui să facă antrenament acolo au adus doar anul acesta 115 medalii Craiovei“, a menţionat Cătălin Brînduşoiu, directorul adjunct al Liceului Sportiv „Petrache Trişcu“.
„Am ajuns să fim datori cu peste 70.000 de lei la Direcţia de Sport pentru că trebuie să plătim chirie lună de lună pentru sălile unde fac antrenament elevii noştri de la aceste sporturi. Eu vreau să-i aduc aici, ca să nu mai plătim chirie, dar nu avem acces în propriul spaţiu. Avem materiale sportive de aproape 80.000 de lei, care au fost achiziţionate şi urmează să fie instalate în acea sală, dar nu ni se dă voie să intrăm. Nu avem nici măcar cheia de la poartă, să intrăm în curte! În schimb, se pare că există o firmă privată care desfăşoară acolo cursuri de dans, cu acordul celor de la «Odobleja», care le-au dat şi chei de la poartă şi de la clădire“, spune directorul Dănuţ Anghel.

„Aşa este legea, nu am făcut-o eu!“

Prof. Aurora Simon, directoarea Colegiului „Ştefan Odobleja“, susţine că nu poate elibera clădirea atribuită Liceului „Petrache Trişcu“ decât după ce urmează o anumită procedură.
„Nu am putut să eliberăm acea clădire pentru că în interior avem bunuri de patrimoniu pe care n-am reuşit să le clasăm. Trebuia făcută o comisie care să ia aprobarea consiliului local. Totodată, avem nevoie de un expert care să vină să le evalueze şi să le fotografieze, acest procedeu fiind urmat de o licitaţie publică pentru bunurile respective. Abia după aceste etape putem elibera clădirea. Aşa este legea, nu am făcut-o eu!“, se justifică directoarea de la „Odobleja“.

„Doamna directoare ar trebui să-şi dea demisia!“

Cazul a ajuns însă în atenţia consilierilor locali craioveni, cărora li se pare incredibil faptul că un imobil atribuit de ei anul trecut nu a fost până acum predat efectiv LPS „Petrache Trişcu“.
„Mi se pare o lipsă de respect ca la atâtea luni de la hotărârea consiliului local prin care un imobil ce aparţinea Grupului Şcolar ICM nr.2 a fost dat Liceului «Petrache Trişcu» să nu se pună în aplicare acea hotărâre a consiliului. Totodată, mi se pare nepotrivit să se tragă de timp, având în vedere că există peste 100 de sportivi, elevi al Liceului «Petrache Trişcu», ce aşteaptă să intre în sălile respective, în condiţiile în care au fost deja achiziţionate obiectele necesare pentru pregătirea lor. Cel mai târziu pe 15 august trebuia să se facă predarea-primirea, ca să fie timp şi pentru amenajarea spaţiului respectiv până la începutul anului şcolar, însă asta nu s-a întâmplat. Doamna directoare spune, vezi Doamne, că au nu ştiu ce obiecte acolo. Dar de ce nu şi le-au luat până acum? Dar de ce măcar nu le bagă pe toate într-o cameră şi să elibereze restul spaţiului?“, întreabă consilierul local Pavel Badea, care este şi preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ, Cultură, Sănătate, Culte, Tineret şi Sport din legislativul municipal.
Badea consideră că directoarea Aurora Simon ar trebui să-şi dea demisia pentru că n-a fost în stare, timp de nouă luni, să rezolve problema: „Elevii trebuie să-şi desfăşoare activitatea prin săli închiriate. E chiar ruşinos! Părerea mea este că doamna directoare ar trebui să-şi dea demisia pentru că n-a fost în stare să rezolve această problemă!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS