10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReabilitare cu cheltuială din buzunarul proprietarilor

Reabilitare cu cheltuială din buzunarul proprietarilor

Data de 15 septembrie este punctul final în strângerea acordurilor craiovenilor pentru reabilitarea blocurilor cu bani europeni.

Vezi aici ghidul solicitantului.

Până în prezent, echipele regiilor subordonate Primăriei Craiova (RATf, RAADPFL şi Compania de Apă Oltenia) au reuşit să adune semnături de la proprietarii de apartamente din peste 300 de scări de bloc. RATf a strâns semnăturile proprietarilor de pe 253 de scări, Compania de Apă a adunat acordurile locatarilor de pe 118 scări. Numărul este foarte mic dacă luăm în calcul că, în Craiova, sunt câteva zeci de mii de apartamente.
„Până în prezent, au fost centralizate aproximativ 300 de scări de bloc cu acordul tuturor proprietarilor, iar aceste tabele semnate reprezintă doar baza pentru elaborarea documentaţiilor tehnice de către proiectanţi specializaţi. Menţionăm că introducerea blocului în cadrul proiectului de reabilitare termică este condiţionată şi de concluziile expertizei tehnice, deoarece nu sunt eligibile blocurile pentru care este necesară consolidarea structurii de rezistenţă. De asemenea, trebuie să existe și cartea tehnică a construcţiei, care va trebui pusă la dispoziţia evaluatorilor într-o etapă ulterioară depunerii cererii de finanţare.
Acordul va deveni definitiv după elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru fiecare scară de bloc, documentaţie care va fi supusă aprobării în Adunarea Generală a Asociaţiei de Proprietari şi în Consiliul Local al Municipiului Craiova“, a precizat reprezentantul Primăriei Craiova, Ionuţ Pârvulescu.

Contribuţie după venitul în euro

Dacă ar fi să ne luăm după Ghidul Solicitantului- „Programul Operaţional Regional 2007-2013; Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere; Domeniul major de intervenţie 1.2 – Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a clădirilor de locuit care se adresează potenţialilor solicitanţi de finanţare nerambursabilă, respectiv unităţilor administrativ-teritoriale municipii reşedinţă de judeţ, reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale“, craiovenii trebuie să-şi ia gândul de la gratuitatea mult promisă de autorităţile locale. 
Pe lângă procentul de 60% acoperit din fondurile europene, 40% din cheltuieli revin autorităţii publice locale şi asociaţiilor de proprietari. Procentul este diferit în funcţie de veniturile pe care le au proprietarii, din cei 40% asociaţia de proprietari va suporta doar 10%, dacă mai mult de 50% dintre familiile din scara respectivă au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro. Procentul creşte cu cât cresc şi veniturile proprietarilor. Contribuţia asociaţiei va fi în procent de 20%, dacă mai mult de 50% dintre proprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro şi 30%, dacă au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro, iar autorităţile locale vor suporta 10%.
„Proiectele finanţate în cadrul acestei axe prioritare vor fi depuse de unitatea administrativ – teritorială, municipiul Craiova, în condiţiile impuse de Ghidul Solicitantului aferent acestui domeniu de intervenţie. Aceste proiecte urmează să fie finanţate în procent de 60% din cheltuielile eligibile din fonduri europene şi buget de stat şi 40% din cheltuielile eligibile de către autoritatea publică şi asociaţia de proprietari. În conformitate cu Ghidul Solicitantului, ratele de cofinanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari vor fi modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse: a) 10% Asociaţia de proprietari şi 30% Primăria Municipiului Craiova, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile–proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 Euro; b) 20% Asociaţia de proprietari şi 20% Primăria Municipiului Craiova în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile–proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro; c) 30% Asociaţia de proprietari şi 10% Primăria Municipiului Craiova, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro. Modalităţile privind cofinanţarea cheltuielilor eligibile ale proiectelor de către asociaţiile de proprietari şi/sau recuperarea sumelor plătite de către autorităţile publice locale aferente contribuției asociaţiei de proprietari se vor stabili de comun acord între autoritatea publică locală şi asociaţia de proprietari, în cadrul unui contract de mandat. Pentru prima etapă, finalizată prin centralizarea tabelelor complete cu semnăturile proprietarilor, se fac demersuri pentru achitarea integrală, de către Primăria Craiova, a contribuţiei asociaţiei de proprietari“, a precizat Ionuţ Pârvulescu, reprezentantul Primăriei Craiova.

Pas cu pas

Până la acestă dată, Ghidul Solicitantului este publicat doar spre consultare, urmând ca, până la sfârşitul lunii septembrie, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (AMPOR) să centralizeze toate observaţiile primite şi să finalizeze Ghidul Solicitantului în vederea lansării oficiale. „Pentru a fi cu un pas înaintea publicării oficiale a Ghidului Solicitantului, am demarat o acţiune de strângere a acordurilor proprietarilor de apartamente pentru lucrările de intervenţie privind reabilitarea termică a blocurilor, în vederea selectării blocurilor eligibile care vor fi cuprinse în acest program. Acestea se vor expertiza din punct de vedere termic şi tehnic, urmând să fie demarată procedura de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice care vor sta la baza elaborării cererilor de finanţare şi implementării proiectelor.
La această dată, Ghidul Solicitantului publicat spre consultare stabileşte paşii de urmat pentru implementarea acestor tipuri de proiecte, însă acesta poate suferi modificări, în funcţie de amendamentele depuse de instituţiile implicate şi cetăţenii interesaţi“, a susţinut reprezentantul Primăriei Craiova, Ionuţ Pârvulescu.

Cale lungă

Proiectul va putea fi implementat după aprobarea cererii de finanţare de către autoritatea de management din cadrul MDRT şi încheierea contractului de finanţare. Perioada de implementare depinde de termenele legale care vor fi stabilite de proiectant în funcţie de complexitatea lucrărilor ce vor fi stabilite ca fiind necesare.
Având în vedere că în prezent nu este lansat oficial Ghidul Solicitantului, nu se poate estima o perioadă de timp pentru implementarea proiectului.
O cerere de finanțare poate include un număr de blocuri sau scări de bloc, fiecare dintre acestea din urmă (bloc sau scară) constituind un „proiect“. O cerere de finanțare poate cuprinde mai multe proiecte grupate, în funcție de rata de cofinanţare a Asociaţiei de Proprietari. O asftel de cerere de finanţare trebuie să se încadreze în limitele valorii minime de 1.700.000 de lei (inclusiv TVA) şi limitele valorii maxime de 46.000.000 de lei (inclusiv TVA), spun responsabilii cu acest proiect la nivelul oraşului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS