25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ organizează acţiunea „Redescoperă Gorjul - Săptămâna turismului gorjean“

CJ organizează acţiunea „Redescoperă Gorjul – Săptămâna turismului gorjean“

Consiliul Judeţean Gorj va organiza acţiunea „Redescoperă Gorjul – Săptămâna turismului gorjean“. Manifestările vor avea loc în perioada 24 – 30 septembrie şi vor cuprinde o serie de activităţi dedicate, în primul rând, promovării turistice a judeţului Gorj, dar şi organizării de întâlniri cu autorităţile din judeţele vecine. „Săptămâna turismului gorjean“ va fi găzduită atât de municipiul Târgu Jiu, cât şi de mai multe comune şi oraşe din judeţ, care se vor implica financiar în susţinerea manifestărilor organizate de Consiliul Judeţean Gorj. „Săptămâna turismului gorjean“ va debuta pe 24 septembrie, la ora 10.00, în comuna Arcani, cu un Simpozion naţional, intitulat „Satul românesc, sat european“, dedicat începuturilor mişcării culturale în zonă, deschiderii primei biblioteci săteşti şi sărbătoririi a 45 de ani de la înfiinţarea Muzeului Satului de la Arcani.

Municipiul Târgu Jiu, centrul manifestărilor

Tot pe 24 septembrie, de la ora 14.00, pe Esplanada Victoria, din Târgu Jiu, va avea loc deschiderea festivă a „Săptămânii turismului gorjean“ şi deschiderea Târgurilor meşterilor populari, de produse tradiţionale, şi a unei expoziţii cinegetice. Va mai fi inaugurată şi o alee a celebrităţilor gorjene. De la ora 15.30, la Sala Maură a Prefecturii Gorj va fi deschisă o expoziţie de carte şi materiale de promovare a imaginii culturale a judeţelor Olteniei. În acelaşi cadru, va fi organizat şi simpozionu „Oltenia turistică – necesităţi, premise, oportunităţi“. Marţi, 25 septembrie, este programat un INFO Trip pe traseul Târgu Jiu – Hobiţa – Tismana, iar la Casa „Măldărăscu“ din Târgu Jiu, un spectacol evocator dedicat sărbătoririi a 178 de ani de teatru la Târgu Jiu. Miercuri, 26 septembrie, va fi organizată, de asemenea, o excursie de informare pe traseul Târgu Jiu – Novaci – Polovragi, iar de la ora 16.00, în centrul municipiului Târgu Jiu este programat Concursul „Gorjul turistic“, precum şi un concurs şi un spectacol dedicate Mariei Lătăreţu. Seara, de la 19.30, în Parcul „Tudor Vladimirescu“ va avea loc un spectacol evocator dedicat Eroului Revoluţiei de la 1821.

Muzeu al crucilor

Joi, 27 septembrie, va fi inaugurat în localitatea Măceşu, Târgu Cărbuneşti, Muzeul crucilor de Gorj, iar în aceeaşi zi sunt programate, la Târgu Jiu, vernisaje de expoziţii, precum şi un spectacol de gală. Vineri, 28 septembrie, de la ora 16.00, pe Esplanada Victoria va avea loc o paradă a costumului popular gorjenesc şi un concert al tarafurilor tradiţionale din Gorj. Tot vineri, de la 19.30, în Sala Maură a Prefecturii Gorj, orchestra de cameră „Lyra Gorjului“ va susţine un concert prilejuit de sărbătorirea a 110 ani de la înfiinţarea formaţiei muzicale. Sâmbătă, 29 septembrie, este programat de la ora 18.00 un pelerinaj „Pe urmele lui Brâncuşi“. Acesta va avea loc la Târgu Jiu, pe traseul Casa „Gănescu“ – Masa Tăcerii – Poarta Sărutului – Calea Eroilor – Coloana Infinitului. Aici este programat un spectacol de sunet şi lumini. Duminică, 30 septembrie, de la ora 10.00, Serviciul Public Salvamont va organiza la Târgu Jiu „Ziua turismului de aventură“. Totodată, va mai avea loc o întâlnire a Fiilor Gorjului la Bucureşti, Zilele Recoltei la Ţicleni şi Rovinari, precum şi Sărbătoarea Castanului la Runcu.

Invitaţi din toate judeţele Olteniei

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că la „Săptămâna turismului gorjean“ vor fi invitaţi şefi de instituţii din toate judeţele Olteniei, precum şi din judeţe învecinate. De asemenea, vor primi invitaţii reprezentanţi ai Ministerelor Dezvoltării Regionale şi Turismului, precum şi Ministerului Culturii. „Faţă de luna iunie a anului 2011, în anul 2012 avem cu 10,2% mai mulţi turişti în judeţul Gorj. Avem înnoptări la pensiuni şi spaţii de cazare mai multe cu 30%, iar utilizarea capacităţilor de cazare a crescut cu 20%. Organizăm această acţiune, «Săptămâna turismului gorjean», pentru a pune în valoare potenţialul turistic şi pentru a aduce în atenţie dezvoltarea turistică regională. Vom avea invitaţi din Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Olt, la care se adaugă Hunedoara, Caraş-Severin şi Argeş. Invitaţii vor fi preşedinţi de consilii judeţene sau vicepreşedinţi, prefecţi şi primari de municipii. Ca element de noutate este Aleea celebrităţilor pe care o vom inaugura la Târgu Jiu, sub arcadele metalice cu trandafiri. Prima stea pe acest an o va primi Constantin Brâncuşi. Mi se pare normal să fie aşa. Apoi vom continua şi cu alte personalităţi. Vom trimite invitaţii şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi la Ministerul Culturii. Vrem să vină la Târgu Jiu, dacă nu la nivel de ministru, măcar secretari de stat. Îl vom invita şi pe premier, dacă va putea să vină, date fiind legăturile sale strânse cu Gorjul“, a precizat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS