16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 2.000 de turişti au vizitat Muzeul Civilizaţiei Montane

Peste 2.000 de turişti au vizitat Muzeul Civilizaţiei Montane

Muzeul Civilizaţiei Montane din Rânca a atras peste 2.000 de vizitatori în primele două zile de la inaugurare. Festivitatea de deschidere a spaţiului muzeal găzduit de Casa Obştii Cerbul-Plopul, din Rânca, a avut loc sâmbătă, în cadrul „Zilelor Novaciului“. La eveniment a fost prezentă conducerea Obştii Cerbul, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, precum şi prefectul de Gorj, Claudiu Teodorescu. Muzeul oferă în mai multe săli de expoziţie, care totalizează 120 de metri pătraţi, o adevărată istorie a tradiţiilor păstoritului şi civilizaţiei montane din zona Gorjului. Toate costurile au fost suportate de către obşte, iar clădirea a fost amenajată de meşteri aduşi din Baia Mare. Potrivit reprezentanţilor Obştii Cerbul, în primele două zile de la inaugurare, respectiv sâmbătă şi duminică, au trecut pragul Muzeului Civilizaţiei Montane peste 2.000 de persoane.

Vizitatori din Ţara Galilor şi Anglia

Între cei care au dorit cu orice preţ să viziteze muzeul s-au aflat, potrivit caietului de impresii al instituţiei, turişti din Anglia şi Ţara Galilor. Deocamdată, intrarea la muzeul Civilizaţiei Montane din Rânca este liberă, proprietarii dorind să atragă în zonă un număr cât mai mare de turişti: „Am avut un număr record de vizitatori: peste 2.000. Toată lumea a spus că au fost cei mai mulţi turişti în zona montană Rânca din întreg sezonul. Nici în timpul verii nu a fost aşa. Au venit şi pentru Transalpina şi au trecut şi pe la muzeu. Avem obiecte pe care nu am mai putut să le expunem, din lipsă de spaţiu. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât între vizitatori s-au aflat şi cetăţeni din Marea Britanie. Inaugurarea muzeului a coincis cu «Zilele Novaciului» şi probabil că şi datorită acestui lucru a fost prezenţa atât de numeroasă. La Casa de Cultură s-au întâlnit fiii Novaciului şi a fost premiat un inginer, Emi Ioan, care a împlinit vârsta de 100 de ani. Este meritul obştii, deşi de-a lungul timpului mulţi primari au susţinut acest demers, dar mai mult cu vorba. Nu am pus taxă de intrare pentru că vrem să vadă muzeul cât mai multă lume. Civilizaţia montană este aparte, iar cei care iubesc muntele ştiu ce înseamnă această lume“, a declarat Constantin Dârvăreanu, vicepreşedintele Obştii Cerbul şi fost director al Casei de Cultură din Novaci.

Masă pentru 700 de persoane
O parte din cei care au vizitat Muzeul Civilizaţiei Montane din Rânca au fost serviţi cu tocan de oaie şi cu mămăliguţă cu brânză. Peste 700 de persoane au consumat din aceste bucate puse la dispoziţie la Casa Obştii Cerbul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS