10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele, controlate la bani de minister

Spitalele, controlate la bani de minister

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat ieri, pe site-ul oficial, că în perioada următoare vor fi organizate o serie de întâlniri cu managerii şi directorii economici de la spitalele subordonate, pentru o amplă analiză financiară. Unul dintre scopurile acestei acţiuni ar fi identificarea vinovaţilor pentru datoriile mari pe care le au unele spitale. „Vrem să identificăm cauzele dezechilibrului financiar încă existent în unele spitale. O astfel de analiză financiară ne va da posibilitatea să aflăm unde este vina pentru aceste datorii, la managementul unităţii respective sau în sistemul de finanţare al spitalului“, a spus ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, pe site-ul MS. Concret, ministerul vrea să afle dacă termenele de plată au fost depăşite din cauză că s-au cheltuit banii peste limita creditelor bugetare sau dacă s-a întârziat plata, dar bani încă există.
„Ne interesează dacă există depăşiri în cadrul programelor de sănătate sau dacă aceste depăşiri sunt la servicii medicale. După această analiză vom stabili măsurile care se impun“, a precizat ministrul sănătăţii.
Acesta a mai precizat că au fost depistate deja câteva probleme care trebuie rezolvate. „De exemplu, mulţi furnizori solicită ca termenele de plată din partea spitalelor să fie mai mici decât cele stabilite de casele de asigurări. De asemenea, există cazuri în care nu este respectată ordinea cronologică la plata facturilor“, a explicat ministrul Cepoi. El a mai dezvăluit că, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, pregăteşte un ordin comun conform căruia spitalele publice vor raporta lunar la Ministerul Sănătăţii situaţia privind execuţia bugetară de venituri şi cheltuieli. Pentru a asigura o mai bună transparenţă, situaţiile bugetare ale unităţilor sanitare cu paturi vor fi publicate pe pagina de web a MS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS