8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolile, lăsate fără mobilier pentru clasa pregătitoare

Şcolile, lăsate fără mobilier pentru clasa pregătitoare

Clasa pregătitoare continuă să dea emoţii. Pe ultima sută de metri, în mai multe judeţe din ţară, printre care se numără şi Doljul, unele şcoli au constatat că livrarea mobilierului pentru elevi nu a mai fost onorată.

Probleme de livrare au fost semnalate de şcolile ce au contractat Eurodidactica, firmă care importă mobilierul tocmai din China, afectată în ultimul timp de taifunuri. Calamităţile sunt şi motivul principal pentru care nu s-au mai onorat comenzile. Doljul resimte din plin urmările.
„Zece unităţi de învăţământ se confruntă cu problema livrării mobilierului pentru clasa pregătitoare. Practic, comenzile nu au fost onorate. În această situaţie se află şcoli atât din mediul urban, cum sunt cele din Băileşti, cât şi din mediul rural, Vârtop, Siliştea Crucii şi Orodel. Directorii ne-au raportat că depun eforturi pentru a remedia situaţia şi au reziliat contractele cu firma din Bucureşti, care a creat aceste neplăceri, şi au făcut alte comenzi. Sperăm ca următoarele contracte să fie respectate şi şcoala să înceapă în condiţii normale în tot judeţul“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu.

Clasele, gata după începerea şcolii

Directorii unităţilor de învăţământ care au reziliat contractele cu Eurodidactica încearcă să găsească soluţii alternative pentru începutul anului şcolar. Şi asta, pentru că nu mai au timp să facă achiziţiile până pe 17 septembrie. În plus, în unele situaţii, cum ar fi cea de la Şcoala nr. 3 din Băileşti, deşi nu s-a primit mobilierul de la prima firmă contractată, până în momentul de faţă nici nu s-a semnat altă comandă la un nou furnizor.
„Mobilierul nu a fost primit la termenul prevăzut în contract şi l-am reziliat. În zilele următoare vom semna alt contract, cu altă firmă. Nu am avut când să rezolv această problemă pentru că am fost numit în funcţie de la 1 septembrie. Dar am contactat o nouă firmă, cu care am şi avut primele discuţii. Am stabilit ca mobilierul să fie livrat până pe 25 septembrie“, a precizat managerul şcolii, Cristi Căluşaru. Prin urmare, la această şcoală, clasa pregătitoare nu va fi pusă la punct până la sosirea elevilor. Există o mică salvare. „Vom lua mobilierul de la grădiniţă pentru clasa pregătitoare. E mai vechi, dar e o soluţie de moment, până când ne va veni comanda, şi sperăm să fie onorată cât mai repede posibil“, a mai spus managerul.

Renovarea, altă problemă

La Liceul „Mihai Viteazul“ din Băileşti, mobilierul nu este singura problemă pentru amenajarea clasei pregătitoare, ci şi locaţia. Clasa pregătitoare a fost amplasată într-un imobil folosit până acum de medicii stomatologi, care au întârziat eliberararea lui. Clădirea a necesitat lucrări de renovare care au început mai târziu. Şi în acest caz, elevii de la pregătitoare vor fi sta pentru minimum o săptămână în altă clasă. „Pentru început, vom folosi o clasă cu mobilier normal, destinat elevilor de la învăţământul primar, pentru că nu avem altă soluţie. Nu s-au finalizat nici lucrările de renovare şi nu am primit nici comanda de mobilă. Am fost puşi în situaţia de a rezilia primul contract şi acum avem un nou furnizor. Am ales firma Mobilart din Craiova, pentru a nu mai întâmpina dificultăţi“, a precizat directorul adjunct al liceului, Valentin Toană.

Eurodidactica nu s-a pronunţat

Eurodidactica, firma care nu şi-a onorat comenzile de mobilier pentru clasa pregătitoare, nu a trimis nici un fel de informare despre imposibilitatea de a respecta contractele.
Contactaţi telefonic, reprezentanţii firmei au precizat că vor oferi un răspuns, dar până la închiderea ediţiei acesta nu a sosit. În ceea ce priveşte directorii de şcoli, aceştia au precizat că nu cunosc cum au fost încheiate primele contractate, fiind numiţi în funcţiile de conducere de la 1 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS