13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarul Bălu le explică procurorilor ce e mita electorală

Primarul Bălu le explică procurorilor ce e mita electorală

Primarul comunei gorjene Fărcăşeşti, Dănuţ Bălu, îi arată cu degetul pe anchetatori şi este de părere că aceştia nu fac diferenţa între mita electorală şi protecţia socială. Prin intermediul unui comunicat de presă, edilul, urmărit penal pentru mită electorală, îşi justifică demersurile de a oferi diverse cadouri înainte de alegerile locale, prin faptul că nu există nici o lege care să interzică în perioada campaniei electorale şedinţele consiliului local şi adoptarea de hotărâri. În acelaşi document, primarul Dănuţ Bălu afirmă că nu avea cum să nu îi cheme pe consilierii locali la şedinţă, întrucât acest lucru ar fi putut duce chiar la dizolvarea Consiliului Local Fărcăşeşti. Explicaţiile edilului fac trimitere şi la elemente de interpretarea legii în baza căreia a fost pus sub acuzare de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. Scopul avut în vedere de legiuitor la redactarea și incriminarea faptelor prevăzute în articolul 109 din Legea nr. 67/2004, în oricare din formele prevăzute de textul de lege, a fost acela de a trage la răspundere penală pe cei care determină alegătorul să voteze într-un anumit mod și nu de a paraliza activitățile instituțiilor. Primarul este urmărit penal alături de mai mulţi consilieri locali pentru că în perioada campaniei electorale au oferit gratuit la peste o sută de localnici ochelari de vedere.

Nu vede mita, dar a oferit gratis ochelari

Prin urmare, afirmă primarul Bălu, consilierii locali şi edilul nu au făcut altceva decât să respecte obligațiile pe care le aveau față de cetățenii care i-au votat la alegerile din 2008. Pentru a dovedi că aceste măsuri de protejare și ajutorare a populației au fost luate în permanenţă, nu doar în perioada campaniei electorale, Dănuţ Bălu aminteşte că au fost emise hotărâri pentru acordarea ajutoarelor de înmormântare, ajutoare pentru diverse evenimente din viața cetățenilor, pentru persoanele cu handicap și dizabilități. Inițial a fost adoptată o hotărâre pentru decontarea sumelor plătite pentru deplasarea, recuperarea persoanelor operate şi a celor cu handicap din comuna Fărcăşeşti. Întrucât ar fi fost foarte multe solicitări ale cetățenilor comunei însoțite de documente de plată a diverselor medicamentații necesare tratării mai multor boli, Dănuţ Bălu şi consilierii săi au găsit oportun să sprijine locuitorii comunei Fărcășești în depistarea, în timp util, a afecțiunilor de care suferă, efectuându-se examene ecografice, analize de sânge etc.

Doctor Oz, în variantă rurală

Primarul este generos în explicaţii, însă voluntar sau involuntar le oferă procurorilor material pentru anchetă şi povesteşte singur cum a pus la cale acordarea de ochelari sătenilor cu probleme oftalmologice: „Urmare a examinărilor medicale, s-a constatat că un număr mare de cetăţeni au probleme oftalmologice, o parte din ei având nevoie doar de tratament medicamentos, iar o parte de ochelari de vedere. Cei care au necesitat ochelari de vedere au făcut o comandă scrisă medicului oftalmolog care i-a consultat, comandă pe care erau menționate caracteristicile ochelarilor și prețul aferent. Atunci medicul oftalmolog le-a promis localnicilor că le va livra ochelarii pe 1 iunie 2012. Pe 25.05.2012, la Primăria Fărcășești a fost depusă oferta nr. 5216 de către SC Lastarel SRL, societatea al cărei medic a efectuat consultațiile oftalmologice. Prin HCL nr. 81/31.05.2012, s-a hotărât decontarea sumelor plătite de către cetățeni pentru achiziționarea de ochelari conform ofertei, la solicitarea cetățenilor. Pe 1.06.2012, societatea furnizoare a facturat cetățenilor contravaloarea ochelarilor solicitați și a înmânat ochelarii de vedere, conform comenzii avansate de fiecare cetățean. Este important a se avea în vedere faptul că nici unul dintre consilieri nu a predat ochelarii și nu fost implicat în nici un mod direct sau indirect în desfășurarea evenimentelor, neacordând ajutor bănesc personal vreunui cetățean. Fiecare cetățean, în baza facturii şi a unei cereri completate personal, a solicitat decontarea facturii. Pentru că nici unul dintre cetățeni nu a făcut dovada plății efective a contravalorii ochelarilor, nu s-a decontat până în prezent contravaloarea nici unei facturi… Faptul că s-a dispus începerea urmării penale împotriva mea și a consilierilor, nu înseamnă că în mod direct suntem condamnați pentru săvârșirea vreunei infracțiuni, ci doar că ne găsim în faza cercetării, făcându-se verificări amănunțite în legătură cu cele sesizate de către persoane mai puțin binevoitoare. Este absolut normal ca aceste verificări să fie făcute câtă vreme există o plângere, însă am convingerea că în urma strângerii tuturor probelor va reieși că nu am încălcat legea“, se apără primarul, care va afla de la procurori diferenţa dintre faptă şi intenţie, precum şi dintre mită electorală şi protecţie socială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS