27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024

Scurte ştiri

Lenny Kravitz şi-a amânat concertul din România
Concertul pe care cântăreţul american Lenny Kravitz urma să îl susţină la Bucureşti pe 28 septembrie se amână pentru 2013, informează Mediafax. Din cauza „unor obligaţii contractuale ce nu au putut fi înlăturate“, artistul este, pentru perioada următoare, reţinut în SUA. Biletele vândute vor fi valabile pentru data ce urmează să fie programată în cursul anului viitor. De asemenea, contravaloarea lor poate fi recuperată de la punctele de vânzare de unde au fost cumpărate, începând cu 23 august şi până pe 28 septembrie anul acesta. Potrivit organizatorilor concertului, Lenny Kravitz le cere scuze fanilor săi şi este nerăbdător să revină la Bucureşti în 2013.

Roiuri stelare, scoase la iveală de Hubble
O fotografie a telescopului spaţial Hubble a dus la descoperirea a două roiuri stelare, care par a fi în primele stadii ale fuziunii, anunţă livescience.com. Roiurile care se ciocnesc se află la o distanţă de 170.000 de ani-lumină de Pământ, în mijlocul unei zone ce poartă numele 30 Doradus, cunoscută şi sub denumirea de Nebuloasa Tarantula. Oamenii de ştiinţă au crezut iniţial că acolo a fost un singur roi stelar, însă noile imagini Hubble sugerează că sunt două grupuri distincte între care există o diferenţă de vârstă de un milion de ani. Hubble a devenit, de la lansarea lui din 1990, unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Cu el, cercetătorii au putut să observe spaţiul, lucru care a dus la importante descoperiri în astrofizică.

Interviu cu Martin Luther King Jr., găsit de un american
Un american a anunţat săptămâna aceasta că a găsit o înregistrare audio conţinând un interviu cu militantul pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare Martin Luther King Jr., care nu a fost niciodată publicat, relatează Agerpres. Stephon Tull spune că a găsit înregistrarea într-o cutie aflată în mansarda casei tatălui său, care l-a intervievat pe Martin Luther King în 1960 pentru a scrie o carte despre rasism, pe care însă nu a mai elaborat-o. Luther King vorbeşte, în acest interviu, despre importanţa mişcării pentru apărarea drepturilor civile, modul în care el defineşte nonviolenţa şi cum o călătorie în Africa i-a îmbogăţit experienţa. Colecţionarul newyorkez Keya Morgan a autentificat înregistrarea şi va pune la punct vânzarea ei în cursul acestei luni.

Colţ de mamut, descoperit în Düsseldorf
Un colţ de mamut vechi de 10.000 de ani a fost descoperit pe un şantier de metrou din Düsseldorf (Germaniei), potrivit Mediafax. Colţul, cu o greutate de 34 de kilograme şi o lungime de 1,20 metri, a făcut ca lucrările să fie „imediat întrerupte pentru a permite arheologilor să extragă şi să-l conserve“, singura fosilă descoperită pe acest şantier. În Europa Occidentală, mamutul lânos a dispărut în urmă cu aproximativ 10.000 de ani. Potrivit unui studiu publicat în iunie de revista Nature Communications, procesul de extincţie a acestor mamifere a fost progresiv, provocat de mai mulţi factori de mediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS