15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMŢR va fi restaurat

MŢR va fi restaurat

Muzeul Ţăranului Român (MŢR) din Capitală urmează să fie supus unor lucrări de consolidare şi restaurare, informează Mediafax. Acestea sunt preconizate să dureze doi ani şi vor necesita o finanţare estimată la 6.306.250 de euro fără TVA, potrivit anunţului licitaţiei organizate pentru atribuirea contractului.
Renovarea MŢR face parte dintr-un program de restaurare a peste 20 de monumente istorice din ţară derulat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional prin Unitatea de Management a Proiectului cu finanţare majoritară (aproximativ 80%) dintr-un împrumut contractat de Guvernul României în 2006 de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Restul finanţării, de circa 20% pentru fiecare obiectiv, trebuie asigurat din bugetul de stat.
Cele mai mari probleme la vechea clădire din Piaţa Victoriei, care adăposteşte Muzeul Ţăranului Român, sunt, potrivit directorului instituţiei, fisurile la turnul central, dar şi la al doilea etaj şi infiltraţiile de apă de la subsol. Proiectul de restaurare care ar urma să fie implementat a fost întocmit din 2009.
Construcţia clădirii Muzeului Ţăranului Român a fost finalizată în 1941, după 29 de ani, la capătul unor nesfârşite întreruperi, luând înfăţişarea actualului monument istoric, ce reflectă stilul neoromânesc. În anii ‘60, clădirii i s-a adăugat un nou corp de birouri şi săli conexe, amplasat în spatele edificiului-monument.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS