12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjEchiparea copiilor pentru şcoală, coşmarul părinţilor

Echiparea copiilor pentru şcoală, coşmarul părinţilor

Pregătirea copiilor pentru noul an şcolar a început mai devreme la Târgu Jiu, având în vedere că şi anul şcolar va debuta puţin mai devreme. Magazinele de specialitate din municipiu au început deja să fie pline de părinţi şi de copii, în căutare de ghiozdane, uniforme sau rechizitele necesare în noul an şcolar. Preţurile sunt pe măsură şi poate un pic mai mici decât vor fi în zilele premergătoare începerii şcolii. Acesta este şi motivul pentru care mulţi părinţi au început încă de acum cumpărăturile pentru micuţi. Un ghiozdan costă între 30 şi 100 de lei, în funcţie de calitate. Preţul la uniforme începe de la 34-40 de lei, însă nimeni nu garantează cum va arăta uniforma după ce va fi spălată de câteva ori. Un set complet de rechizite depăşeşte suma de 100 de lei, iar un trening cam tot atât.

Echiparea unui elev
de clasa a treia costă 600 de lei

Vânzătorii magazinelor din Piaţa Centrală din municipiu au declarat că zilnic zeci de părinţi vin să se intereseze în legătură cu preţul produselor sau să cumpere. Pentru un copil care merge pentru prima dată la şcoală, un părinte trebuie să scoată din buzunar 300-400 de lei. Echipamentul complet pentru un elev de clasa a treia costă, de exemplu, în jur de 600 de lei (uniformă, ghiozdan, trening, rechizite, pantofi sport): „Oamenii vin şi se interesează, şi mulţi şi cumpără. Au început deja să vină şi ne aşteptăm la un val de cumpărători de săptămâna viitoare. Părinţii cumpără, în general, ce e la un preţ mediu. La ghiozdane se cumpără cele cu preţuri mai mari pentru că sunt folosite intens şi trebui să ţină mai mult. Părinţii preferă să cumpere un ghiozdan mai scump, decât trei mai ieftine pe parcursul anului. Preţurile depind de nivelul calităţii. Cu un copil te mai descurci cu vreo câteva sute de lei, dar ce se fac părinţii care au doi sau trei copii?“, a declarat Elena Pătruţi, agent comercial în Piaţa Centrală din Târgu Jiu.

Rechizite gratuite pentru 12.000 de elevi

Elevii ai căror părinţi nu au o situaţie materială bună beneficiază gratuit de rechizite. Astfel, peste 12.000 de elevi gorjeni ai căror părinţi au o situație materială precară vor primi la început de an şcolar rechizite gratuite din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Cei mai mulţi dintre aceştia provin din mediul rural, rechizitele fiind împărţite astfel: la clasa zero vor fi distribuite 1.242 de pachete cu rechizite, la clasa I – 1.538, la clasele II-IV vor ajunge la copii 3.968 de pachete, la clasele V-VII – 3.963, iar la clasa a VIII-a – 1.342 de pachete. Ion Işfan, inspectorul şcolar adjunct al ISJ Gorj, susţine că anul acesta au primit de la Ministerul Educaţiei 300.000 de lei pentru achiziţionarea rechizitelor necesare elevilor nevoiaşi din judeţ. Pachetele cu rechizite conțin ghiozdane, pixuri, penare, caiete speciale, ascuțitori, hărți și creioane, şi urmează să ajungă pe băncile elevilor până pe 10 septembrie, când se deschide un nou an şcolar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS