9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvalanşă de reţete electronice în Dolj

Avalanşă de reţete electronice în Dolj

De la începutul lunii august şi până ieri, în judeţul Dolj au fost prescrise de şapte ori mai multe reţete electronice decât în toată luna iulie

Medicii prescriptori şi farmaciştii din Dolj par să se fi obişnuit cu noul sistem de prescriere şi eliberare a reţetelor: cel în format electronic implementat de la 1 iulie. Dovadă, numărul mare de reţete electronice de acest fel înregistrat în judeţ de la începutul lunii august, în comparaţie cu cel de luna trecută. Dacă în iulie la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) figurau ca prescrise 632 de reţete electronice de 66 de medici din Dolj, în perioada 1-22 august numărul acestora a crescut considerabil: 4.407 reţete electronice, prescrise de 123 de medici. „Au fost probleme la început, când medicii nu erau obişnuiţi să folosească acest nou sistem. Au pornit timid, dar au văzut că este mai uşor să prescrie electronic decât pe hârtie. Astfel se explică numărul mare de reţete din luna august, comparativ cu iulie“, susţin reprezentanţii CJAS Dolj.  
Şi în farmacii lucrurile stau mai bine în ceea ce priveşte eliberarea de medicamente de pe reţete electronice. În aceeaşi perioadă a lunii august, conform datelor de la CJAS, în Dolj au fost eliberate 2.449 de reţete electronice, de către 91 de farmacii, număr de aproape zece ori mai mare decât cel consemnat în toată luna iulie (295 de reţete electronice eliberate de 36 de farmacii).

Reţete electronice
şi în mediul rural

În total, în Dolj există 264 de farmacii aflate în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar dintre acestea 103 funcţionează în mediul rural. Dintre farmaciile care au raportat la CJAS că sunt dotate corespunzător (aplicaţie actualizată, conectare on-line, scaner 2D, imprimantă laser/jet cerneală) şi pot elibera medicamente de pe reţete electronice se numără şi cele din comune precum Drăgoteşti, Orodel, Bârca, Poiana Mare, Celaru, Puţuri, Desa, Valea Stanciului, Bistreţ sau Amărăştii de Jos.
În ceea ce-i priveşte pe medicii de familie din mediul rural, cei care nu au început să prescrie reţete în format electronic afirmă că sunt pregătiţi. „Nu am început să eliberez reţete în noul format, dar o voi face în curând. Am tot ce-mi trebuie, mai aştept să vină imprimanta. Există şi conexiune la internet, nu voi întâmpina probleme“, susţine dr. Liliana Ionescu, medic de familie de peste 30 de ani, cu cabinetul în comuna Almăj.  
Farmaciştii trebuie să ştie că, până pe 1 octombrie, pentru eliberarea de medicamente prescrise pe reţetă electronică nu este necesar cititorul de cod de bare 2D. „Reţetele emise electronic
on-line pot fi regăsite în Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică prin completarea câtorva elemente de identificare a reţetei din varianta tipărită cu care se prezintă pacientul la farmacie (seria/numărul reţetei electronice). La reţetele emise off-line, farmacia introduce în sistem doar datele de identificare ale pacientului şi medicamentele eliberate“, se specifică într-un comunicat postat pe site-ul CAS Dolj.

SIUI, mărul discordiei

În procesul de implementare a prescripţiei în format electronic s-au iscat foarte multe discuţii pe seama Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), cel în care se introduc datele legate de reţeta electronică. Atât medicii, cât şi farmaciştii s-au plâns de modul greoi în care funcţionează acest sistem, pe care uneori nu-l pot accesa, motiv pentru care nu pot prescrie sau elibera reţete electronice. Între timp, sistemul pare să-şi fi revenit. „Nu am auzit să mai fie probleme cu Sistemul Informatic Unic Integrat. Au existat la un moment dat, dar acum nu am mai întâmpinat dificultăţi. La mine, de câte ori am încercat, aplicaţia a mers de prima dată“, a precizat Elena Călin, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dolj.
„Probleme au doar cei care folosesc alt soft decât cel al Casei de Asigurări de Sănătate, dar ei trebuie să ia legătura cu furnizorii lor, pentru a le remedia. Chiar dacă mai apar situaţii când medicii nu se pot conecta la SIUI, trebuie să iasă din program şi să mai încerce o dată“, susţin reprezentanţii CAS Dolj. „Dacă în perioada următoare se vor mai constata unele probleme în procesul de integrare al reţetei electronice, CAS Dolj va sesiza situaţiile apărute la CNAS şi avem convingerea că acestea vor fi soluţionate“, au adăugat oficialii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Prescripţia în format electronic a început să funcţioneze de la 1 iulie 2012, dar până la sfârşitul anului va fi o perioadă de acomodare, timp în care reţeta clasică, pe hârtie autocopiantă, va coexista cu cea electronică, varianta „on-line“ sau „off-line“ (printată pe o coală de hârtie, care conţine un cod de bare ce poate fi citit de scanerele din farmacii). De la 1 ianuarie 2013, se va renunţa la prescrierea pe hârtie şi se va folosi numai prescrierea electronică „on-line“ şi
„off-line“, cea din urmă pentru cazurile în care medicul nu are conexiune la internet validă în momentul eliberării reţetei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS