21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedici reclamaţi la Parchet pentru malpraxis

Medici reclamaţi la Parchet pentru malpraxis

Calvarul prin care a trecut o craioveancă de 43 de ani, după ce a fost operată la Spitalul „Filantropia“ din Bănie şi externată rapid ca vindecată chirurgical, a determinat-o să facă plângere la Parchet şi la Colegiul Medicilor împotriva doctorilor care au tratat-o. Ajunsă la un pas de moarte, femeia a avut nevoie de altă intervenţie chirurgicală, făcută în regim de urgenţă la Cluj, şi de o îngrijire medicală de cinci săptămâni, pentru a fi salvată. 

Doi medici de la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ s-au ales cu plângeri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova şi la Colegiul Medicilor Dolj din partea unei paciente care a avut nevoie de o operaţie de histerectomie totală (extirpare chirurgicală a uterului – n.r.). Aura Truşcă solicită ca dr. Magda Manolea şi dr. Lorena Dijmărescu, medicii care au operat-o, să fie cercetate pentru malpraxis, „ca urmare a vătămării corporale grave suferite în urma intervenţiei chirurgicale şi a tratamentului postoperator inexistent pe care aceste doctoriţe au înţeles să le efectueze“, după cum se specifică în plângerile făcute.
Femeia de 43 de ani consideră că ambele doctoriţe nu şi-au făcut pe deplin datoria, iar prin acţiunea lor i-au pus viaţa în pericol, motiv pentru care solicită şi plata de daune morale în cuantum de 3.000 de euro. „Nu e vorba de bani, ci de suferinţa prin care am trecut. Şi mă mai gândesc că, dacă eu am avut noroc, şi pentru că am avut cunoştinţe şi posibilitate materială, altei femei ceea ce am păţit eu i-ar fi fost fatal. Am ales să fac reclamaţie, deşi şi soţul meu este medic, pentru ca pe viitor oricine în situaţia mea să ştie ce i s-ar putea întâmpla. Sunt convinsă că nu poate fi vorba de rea-voinţă din partea medicilor, ci mai degrabă de neştiinţă, ceea ce mie mi se pare mult mai grav“, susţine craioveanca. Aceasta s-a ales după operaţie cu o fistulă vezico-vaginală cu diametrul de aproximativ 1,5 cm, iar medicii nu i-au depistat nici chistul ovarian. „Doctorii mi-au zis că nu am nimic la ovare, deşi aveau acordul meu să intervină şi acolo dacă era cazul“, spune femeia.

Externată la Craiova ca vindecată chirurgical

Aura Truşcă ne-a povestit calvarul prin care a trecut pornind de la coşmarul trăit la Craiova, ce-i putea fi fatal, până la miracolul de la Cluj-Napoca, unde i-a fost redat dreptul la viaţă, după o nouă operaţie şi un maraton medical de cinci săptămâni.
Internată pe 25 iunie la Secţia ginecologie I a Spitalului Clinic „Filantropia“, cu diagnosticul „uter fibromatos hemoragic, anemie secundară“, pacienta a fost supusă unui tratament cu hemostatice, cefalosporine şi transfuzii de sânge, iar peste trei zile s-a decis operarea ei: histerectomie totală, cu conservarea anexelor. Externarea s-a făcut însă repede, pe 3 iulie (la doar cinci zile după operaţie), pe biletul de ieşire din spital fiind trecută menţiunea „vindecat chirurgical“. „Cum şi-au dat ei seama că sunt vindecată, din moment ce nu mi s-a mai făcut nici o investigaţie ulterioară? Doar pentru că puteam să merg de la pat la baie?“, se întreabă femeia.
În tot acest timp, craioveanca susţine că a suportat costurile medicamentelor şi că a trebuit să cumpere chiar şi perfuzoarele şi aţa de cusut necesară la operaţie. „Dar nu asta m-a deranjat, ci faptul că nu te băga nimeni în seamă, că aveam dureri mari şi că am fost nevoită să-l chem pe soţ de acasă ca să le convingă pe asistente să-mi facă un calmant. Şi ce îmi dădeau la durerile mele? Algocalmin. Singura care s-a interesat de mine şi căreia nu am ce să-i reproşez a fost medicul anes-tezist Alice Gavrilă“, afirmă Aura Truşcă.

S-a ales şi cu o infecţie urinară în spital

Problemele femeii au apărut la două zile după externare, când s-a trezit cu o incontinenţă urinară (eliminare involuntară a urinei – n.r.). „Am avut noroc cu soţul, care e medic şi şi-a dat seama de gravitatea situaţiei, altfel eu consideram că e un lucru normal la şapte zile după operaţie. Am mers de urgenţă la spital, tot la doamna doctor Magda Manolea, care mi-a pus diagnosticul de fistulă vezico-vaginală postoperatorie. Mai mult, la insistenţele dânsei, m-am prezentat la Spitalul Judeţean din Craiova, Secţia urologie, unde mi s-a efectuat o cistoscopie, în condiţii precare, într-o sală de operaţii improvizată, în care anterior se efectuaseră lucrări la instalaţia electrică, iar apoi nu s-a dezinfectat. Mi s-a confirmat diagnosticul şi mi s-a recomandat altă intervenţie chirurgicală, fără a mi se da vreun document, deşi mi se făcuse internare pentru o zi“, mai spune craioveanca, lucru pe care l-a consemnat şi în plângerile făcute la Parchet şi Colegiul Medicilor. De pe urma condiţiilor în care i s-a făcut investigaţia la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Aura Truşcă susţine că s-a ales şi cu o infecţie urinară.

Internată de urgenţă la Cluj-Napoca

A urmat un nou control efectuat la Spitalul CFR Craiova, dar verdictul a fost acelaşi. „Domnul profesor doctor Mogoş mi-a spus că este foarte grav şi că trebuie să merg de urgenţă la un specialist urolog, pentru o nouă intervenţie chirurgicală. Am încercat la Bucureşti, dar cei de acolo nu s-au băgat, pentru că era un timp prea scurt după prima operaţie. Aşa am ajuns la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, pe 12 iulie, unde am fost internată de urgenţă cu fistulă vezico-vaginală postoperatorie, infecţie urinară, chist ovarian drept şi stare posthisterectomie totală interaxială“, povesteşte femeia. „Nu ştiu cum au văzut acel chist la Cluj, iar la Craiova nu“, adaugă aceasta.
La Cluj, pacienta a beneficiat de un examen clinic şi imagistic complet (ecografie, tomograf cu substanţă de contrast, cistoscopie, cistografie), după care a urmat operaţia (pe 18 iulie), una de aproape cinci ore. Plus alte patru săptămâni de îngrijiri medicale atente. „Nu vă imaginaţi ce diferenţă a existat între cum s-au purtat cu mine acolo şi cum a fost la Craiova. Prof. dr. Mihai Lucan, un medic cu operaţii făcute în premieră mondială, s-a ocupat de mine fără să ceară ceva. Am beneficiat de o îngrijire postoperatorie pe Secţia ATI de circa opt zile, sub tratament antialgic cu morfină. Medicul anestezist a stat lângă mine de la 5 dimineaţa până la 4 după-amiaza. Trei zile am stat sub ameninţare de comă indusă şi alte patru săptămâni sub tratament postoperator, cu antibiotice, antialgice şi antimicotice, toate date din spital. În timp ce la Craiova am cumpărat totul, aici am avut totul la dispoziţie. Iar medicii mi-au salvat viaţa“, afirmă Aura Truşcă.

Mesaj de la Cluj: „Condoleanţe medicilor de la Craiova“

Craioveanca de 43 de ani a fost externată de la Institutul din Cluj-Napoca pe 16 august, iar peste o lună va trebui să meargă din nou acolo, pentru o reevaluare urologică. „De la Cluj mi s-a spus că o zi dacă mai întârziam aş fi făcut septicemie şi puteam muri. Când m-au văzut doctorii de acolo în ce stare eram, s-au mirat şi printre rânduri ne-au spus să le transmitem condoleanţe medicilor de la Craiova. La mine a fost un caz fericit că am ştiut unde să merg şi am avut şi posibilitate, dar dacă se întâmpla la cineva fără cunoştinţe şi fără bani, totul se transforma într-o tragedie“, a conchis cu amar femeia.
Asta, în timp ce de la Spitalul „Filantropia“ nu sunt prea multe de spus. „Ne pare rău că s-a ajuns aici. Vom colabora cu instituţiile abilitate şi le vom pune la dispoziţie toate actele solicitate, în vederea soluţionării acestui caz. Tot ce pot să vă spun este că operaţia a decurs normal, fără semne de complicaţii intra sau postoperatorii. Pacienta a fost externată ca vindecată chirurgical, dar după câteva zile s-a prezentat cu o complicaţie postoperatorie. Se poate întâmpla la o persoană cu anemie“, a precizat dr. Mădălina Enăchescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal „Filantropia“.

„Dosarul se va instrumenta obiectiv, vă garantez“

Colegiul Medicilor Dolj a luat cunoştinţă de acest caz şi anunţă că-l va instrumenta. „Cazul a ajuns ieri (luni – n.r.) la noi şi va fi repartizat la Comisia de Jurisdicţie, cea care decide dacă deschide sau nu un dosar. Din păcate, cunosc acest caz, este o plângere reală şi sigur acest dosar se va instrumenta. După ce se adună toate probele, după ce şi medicii în cauză îşi vor formula apărarea, dosarul va ajunge la Comisia de Disciplină, singura care poate analiza cazul şi poate stabili o sancţiune. Procedura este de durată, dar dosarul se va instrumenta obiectiv, asta vă garantez“, a precizat dr. George Beţiu, secretarul Colegiului Medicilor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS