11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolile au datorii de șase milioane de lei la utilităţi

Şcolile au datorii de șase milioane de lei la utilităţi

Unităţile de învăţământ din Târgu Jiu au acumulat datorii de peste șase milioane de lei la utilităţi. Nu mai este mult până la începerea noului an şcolar şi reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu Jiu încearcă să găsească surse de finanţare pentru ca debitele înregistrate la utilităţi să fie achitate până la jumătatea lunii viitoare. Cu fiecare dintre furnizorii de utilităţi, conducerea primăriei a negociat eşalonarea datoriilor, astfel încât să nu se ajungă în situaţia debranşării unor spaţii de învăţământ pentru neachitarea facturilor. Conform şefilor Direcţiei Publice de Patrimoniu din Târgu Jiu, este vorba de datorii acumulate în ultimele luni la apă, canal, gaze, energie electrică şi serviciile de salubritate de care au beneficiat cele 53 de unităţi de învăţământ de pe raza municipiului.

Cele mai multe datorii sunt către Aparegio

Constantin Fârţă, directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că cele mai multe datorii sunt de plătit către Aparegio, furnizorul de apă şi canal, şi Polaris, prestatorul de servicii de salubritate din municipiu. „Am reuşit să obţinem nişte eşalonări la plată cu Distrigaz şi cu CEZ. Din totalul de șase milioane de lei, la gaze am mai avea circa un milion, iar la energie electrică, aproximativ 100.000 de lei. Diferenţa de până la șase milioane de lei sunt datorii către Aparegio şi Polaris. Cu Aparegio noi mai lucrăm şi pe compensarea datoriilor, în baza unei înţelegeri între municipalitate şi operatorul regional de apă şi canal. Programul nostru de plată a utilităţilor prevede ca până pe 15 septembrie, adică luna viitoare, să reuşim să achităm aceste datorii pe care le avem către societăţile care ne asigură utilităţi, astfel încât să nu existe nici un fel de probleme la începerea anului şcolar. De regulă, în perioada verii se mai acumulează aceste datorii, întrucât nu este activitate şi în şcoli nu mai există elevi“, a precizat şeful Direcţiei Publice de Patromoniu Târgu Jiu.

Reducerea cheltuielilor cu 2% la utilităţi

Pentru a nu se mai înregistra datorii mari şi restanţe la utilităţi în unităţile de învăţământ din municipiu, Direcţia de Patrimoniu a realizat un program de reducere cu 2% a facturilor. Directorii de şcoli sunt obligaţi ca, prin implementarea programului de reducere a cheltuielilor cu utilităţile, să aibă facturi reduse cu 2% până la sfârşitul anului, în raport cu facturile anului trecut. „Sunt o serie de măsuri care trebuie luate pentru reducerea cu 2% a facturii până la finalul acestui an. Eu cred că poate fi redus consumul la utilităţi, dacă este monitorizat cu mai multă atenţie. Sunt unităţi de învăţământ care deja beneficiază de panouri solare. Mai pot fi folosite acele repartitoare de căldură, regulatoare de temperatură. În perioada în care nu se desfăşoară cursuri, în vacanţă sau weekend, directorii pot urmări reducerea consumului de apă la cişmelele proprii ale şcolilor. Acelaşi lucru se poate face şi cu iluminatul din incinta unităţilor de învăţământ, pentru a scădea facturile. Sursele de iluminat din incintă pot fi utilizate cu mai multă chibzuinţă“, a mai spus Constantin Fârţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS