16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSărbătoare câmpenească la Cârcea

Sărbătoare câmpenească la Cârcea

Sfânta Maria Mare a fost serbată din plin, ieri, la Cârcea. A fost ziua comunei, manifestare ajunsă la cea de a XII-a ediţie, şi totodată, peste 300 din cei 3.500 de localnici şi-au serbat onomastica.

Programul festiv a fost pregătit, ca în fiecare an, de Consiliul Local Cârcea, care a împletit tradiţia populară cu activităţi culturale şi de recreere. Manifestările au debutat încă de dimineaţă. Cei mai în vârstă şi-au început ziua la biserică, cu rugăciuni pentru cei apropiaţi. Nu i-au uitat nici pe înaintaşi. Pentru ei au adus coşuri pline de struguri, colăcei, vin şi colivă, pe care le-au împărţit. După slujbă, la locaşul sfânt de lângă primărie a fost hram. „Aşa este în fiecare an, de Sfânta Maria, localnicii iau masa împreună la biserică, pentru că poartă hramul Adormirii Maicii Domnului. De data aceasta, bucatele sunt de post, sărbătoarea fiind într-o zi de miercuri. Dar este dezlegare la peşte“, a explicat preotul paroh Daniel Petrescu.

Competiţii sportive pentru copii

Pentru copii, sărbătoarea a început în alt mod. Cu mic cu mare, aceştia au împânzit străzile comunei, întrecându-se în diverse concursuri sportive. Primul a fost cel de ciclism, la care au fost 44 de participanţi, ce s-au întrecut în a parcurge cât mai repede un traseu de 2,5 km. Competiţia se derulează în comună de opt ani şi este organizată pe grupe de vârstă. „Concurenţii au între 7 şi 14 ani şi sunt împărţiţi pe grupe primare şi gimnaziale. Pentru fiecare grupă de vârstă avem premii şi menţiuni, care constau în diplome şi plăsuţe cu dulciuri“, a precizat Rodica Niţă, coordonatorul întrecerii. După ciclism, pe stadion s-a derulat concursul de atletism. Totodată, în faţa primăriei, s-a desfășurat un concurs de şah, care a strâns zeci de participanţi de toate vârstele, ce se antrenează la diverse cluburi, unii dintre ei, în special juniorii, fiind şi premianţi la concursuri naţionale.

Pescarii s-au întrecut pe marginea bălţii

Împătimiţii de pescuit au avut şi ei parte de o surpriză din partea primăriei. Ei au primit acces gratuit pe lacul din comună, care se întinde pe o suprafaţă de 3,8 hectare, un loc liniştit, cu un peisaj pitoresc, ce a atras zeci de împătimiţi încă de la ora 6.00 dimineaţa. Li s-a pregătit şi un concurs. „Cel care prinde cel mai mare peşte este premiat cu un set nou de ustensile pentru pescuit. Ceilalţi concurenţi vor primi diplome, dar şi peştele pe care l-au prins. În baltă sunt diverse specii, dar predominante sunt cele de crap şi ten“, a precizat primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză. Timpul de concurs a fost de şase ore, în intervalul orar 6.00-12.00, insuficient însă pentru cei care nu au avut prea mare noroc în ziua respectivă. „Nu ştim de ce azi nu trage foarte mult. Aici este şi peşte de trei kilograme, dar de data aceasta am prins numai din cei mici“, s-a văietat unul dintre concurenţi.
 
Petrecere până
la miezul nopţii

După-amiază, localnicii, dar şi cetăţeni din alte comune s-au adunat pe terenul din spatele primăriei, chemaţi de ritmurile muzicii populare şi de aromele ce se înălţau de la grătarele pe care sfârâiau de zor micii. Spectacolul a început la ora 16.00 şi a durat până la miezul nopţii, voia bună fiind întreţinută de interpreţi consacraţi precum Neta Soare, Maria Ghinea, Cristi Bănăţeanu, Marinela Bălaşa, Mihaela Tocea, Simona Creţan şi Doru Răcăreanu. „Programul tradiţional adună anual fiii satului, care revin în comună chiar dacă sunt plecaţi în alte oraşe din ţară sau în străinătate“, a spus primarul.
Pentru copii, la această ediţie a mai fost pregătită o surpriză. S-au adus tobogane, trambuline, dar şi animatori care i-au pictat pe faţă. Sărbătoarea s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii, care a ținut câteva minute și a atras privirile tuturor participanţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS