8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalContorizarea pe orizontală aduce apa în sufragerie

Contorizarea pe orizontală aduce apa în sufragerie

Faptul că un bloc din Craiova (201 E) va beneficia de contorizare individuală pe orizontală a ridicat multe întrebări în rândul craiovenilor, dar şi al reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari.
Cei mai mulţi sunt curioşi să afle cum vor fi dispuse conductele care le tranzitează locuinţele, cum este să îţi treacă prin dormitor şi sufragerie conducta de apă caldă care trebuie să ajungă atât la baie, cât şi la bucătărie, dat fiind faptul că de cele mai multe ori baia este situată într-o parte a casei, iar bucătăria într-o altă zonă. Iar ţevile vor fi aşezate pe podea sau pe plafon?
Cel care a făcut precizări legate de modul cum va arăta proiectul de distribuţie pe orizontală a fost chiar directorul adjunct al Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Nicolae Degeratu.

Magistrala de căldură şi apă caldă, pe casa scării

Una din cauzele principale care au dus la debranşări de la sistemul de alimentare cu energie termică pentru încălzire în Craiova este şi modul de realizare al instalaţiilor de încălzire ale consumatorilor. Acum furnizarea căldurii se face prin coloane comune (pe verticală), care nu permit separarea individuală a instalaţiilor de încălzire din interiorul apartamentelor. Aşa s-a ajuns la disconfort termic în apartamente prin neefectuarea la timp a reparaţiilor la părţile comune, la neplata facturilor de către unii consumatori, toate aceste aspecte ducând, în cele din urmă, la acumularea de mari datorii ale asociaţiilor de proprietari, dar şi ale Regiei către furnizorul principal.
Se prefigurează tot mai mult ca o necesitate realizarea instalaţiilor interioare de încălzire în sistem de distribuţie pe orizontală şi contorizarea individuală a fiecărui apartament. „Aceasta presupune o alimentare cu agent termic pe două sau mai multe coloane (tur-retur), magistrala de căldură şi apă caldă fiind amplasată pe casa scării, de la parter până la ultimul consumator. Din acestea se realizează racorduri individuale pentru fiecare apartament, branşamentele fiind prevăzute cu robinete de izolare şi buclă de măsură a consumului de energie termică pentru încălzire (contor de energie termică). De la aceste racorduri se pleacă, pentru efectuarea pe orizontală a instalaţiei interioare de încălzire a apartamentului (conducte de legătură, fitinguri şi robinete termostatate montate pe fiecare calorifer)“, a precizat Nicolae Degeratu, directorul adjunct al RATf Craiova.

Conducte de apă în dormitor şi sufragerie

Cum vor fi dispuse conductele în apartamentele craiovenilor, depinde de configuraţia acestora. Conductele de apă caldă şi de căldură pot fi aduse într-un apartament fie prin partea de jos a unui perete, aproape de podea, fie prin partea de sus, prinse de planşeu. De exemplu, dacă în partea de jos a apartamentului sunt montate conductele de gaze, este exclus să se monteze şi cele de apă şi căldură în imediata apropiere a acestora. „O astfel de situaţie se poate întâlni şi atunci când vecinul de dedesubt are motată centrală pe gaze. Se evită aducerea conductelor de apă caldă și căldură în vecinătatea conductei de gaze, ele trebuind să fie montate în partea de sus a peretelui apartamentului“, a explicat Nicolae Degeratu.
Această regulă va fi valabilă pentru întreaga scară. Conductele vor tranzita întreg apartamentul, atât cele de căldură, cât şi cele de apă caldă. Traseul celor de apă caldă poate fi separat de cel al conductelor de apă numai dacă baia şi bucătăria sunt situate în aceeaşi parte a locuinţei, lucru mai rar întâlnit la blocurile din Craiova. Conductele pot fi din cupru sau de polipropilenă.

Facturare după consum

Folosind această metodă de contorizare a consumului de energie termică pentru încălzire se realizează o descentralizare a sistemului de alimentare cu energie termică pentru încălzire la nivel de condominiu, cu efecte benefice privind facturarea exactă a consumului individual înregistrat, cât şi posibilitatea reglajului individual (cu ajutorul robinetelor-termostatat montate pe calorifere sau prin cele de închidere a celor montate la exteriorul apartamentelor).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS