17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţiile pun frână reabilitării termice

Asociaţiile pun frână reabilitării termice

Aşa cum a promis, Primăria Craiova a afişat pe site-ul propriu (www.primăriacraiova.ro) lista cu cele 155 de asociaţii de proprietari şi locatari care nu au întocmit şi nu au transmis către administraţia locală documentaţia necesară reabilitării termice (izolare termică, tocărie, închiderea balcoanelor, termoizolarea planşeului la parter şi refacerea tuturor instalaţiilor interioare) a blocurilor. Este un mod de a-i arăta cu degetul pe preşedinţii şi administratorii acestor asociaţii, din a căror cauză sute de blocuri din Craiova pot rata reabilitarea termică pe bani europeni, deoarece reprezentanţii asociaţiilor de proprietari nu au transmis în timp optim documentaţia cerută de primărie. Cel puţin acesta este punctul de vedere al administraţiei locale, în timp ce unele asociaţii sunt sceptice cu privire la viabilitatea acestui program. Se ştie că de-a lungul timpului au fost demarate tot felul de proiecte privind reabilitarea termică a condominiilor, s-au întocmit documentele necesare şi chiar s-au strâns şi bani din partea proprietarilor, dar toate s-au dovedit a fi promisiuni deşarte.
Mai mult, până să se hotărască oficialităţile să aloce fonduri, mulţi dintre craioveni şi-au reabilitat propriile apartamente după cum i-a ţinut buzunarul şi după ideile proprii. Majoritatea au uitat însă că reabilitarea implică şi schimbarea conductelor de utilităţi, iar de cromatică nici nu mai vorbim…

Lista neagră

Între asociaţiile care nu au întocmit şi transmis către Primăria Craiova documentaţia necesară, pe lista neagră a primăriei se găsesc: Asociaţia nr. 10 Brazda lui Novac, Asociaţia A5 Brazdă, Asociaţia 18 Brazdă, Asociaţia Unirii, Asociaţia 155 Craioviţa Nouă, Asociaţia 16 Rovine II, Asociaţia 14 Rovine, şi lista continuă.
Din totalul de 410 asociaţii de proprietari, câte sunt în Craiova, doar 255 au dat curs solicitărilor primăriei, restul ori au ignorat solicitarea, ori habar nu au de ea.
Ce scuze au găsit unii dintre preşedinţii sau administratorii acestor asociaţii? Răspunsurile diferă de la caz la caz. „Nu este adevărat, noi am trimis toată documentaţia. De ce ne-au pus pe acea listă?! Parcă ei aveau un termen trecut acolo în adresă şi să zic că noi am întârziat câteva zile… Eu ştiu acum cât de serioşi sunt şi ăştia?! Că pe hârtie toate sunt bune, până la practică… Mulţi şi-au făcut singuri, dar avem F9, F10, turnurile care au nevoie de reabilitare“, a spus Mihail Bozdogescu, preşedintele Asociaţiei nr. 14 Brazdă.
Alţii spun că nu au nevoie, pentru că blocurile din asociaţia pe care o administrează au fost reabilitate de către proprietari, inclusiv cu schimbarea conductelor de utilităţi.

Au gândit până s-au răzgândit

Sunt asociaţii care iniţial au ignorat solicitările venite din partea administraţiei locale, dar apoi şi-au dat seama că au greşit. Prin urmare, s-au apucat în mare grabă să facă inventarul blocurilor care mai au nevoie de reabilitare termică. „Am primit din partea primăriei acea adresă, dar nu am dat atenţie la acel moment. La noi în asociaţie toate blocurile sunt reabilitate de către proprietari. Ulterior, ne-am gândit că o reabilitare ca la carte nu înseamnă numai anvelopare, înseamnă şi schimbarea tocăriei şi acoperişului, a teraselor, inclusiv utilităţi. Ne-am apucat acum să facem o inventariere pe care trebuie să o trimitem la primărie. Cred că nu este prea târziu“, a spus administratorul Asociaţiei Siloz Înfrăţirii, Marin Sorescu.

Primăria îi trage de mânecă

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Craiova declară că au trimis solicitările către asociaţiile de proprietari pe 13 iulie 2012, iar asociaţiile aveau termen de răspuns până pe 25 iulie. Chiar dacă Primăria Municipiului Craiova a făcut centralizarea datelor primite şi a publicat lista cu asociaţiile codaşe, strângerea datelor despre toate blocurile din oraş va continua. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS