16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraterul din Romaneşti

Craterul din Romaneşti

Regina gropilor Craiovei datează de vreo patru ani şi a fost plombată de patru ori doar anul acesta

Dacă ar fi să se întocmească un clasament al gropilor din carosabilul străzilor Craiovei, o groapă de pe strada Nicolae Romanescu, din dreptul imobilului cu nr. 187, are toate şansele să prindă podiumul, dacă nu chiar să urce pe cea mai înaltă poziţie a unui asemenea top. Are mai mult de doi metri lăţime, iar adâncimea se apropie de 30 de centimetri. E destul de „bătrână“, având câţiva ani vechime, iar toate eforturile municipalităţii de a o astupa au rămas fără nici un rezultat.

„Sunt trei – patru ani de când a apărut groapa asta“

„Cred că sunt trei – patru ani de când a apărut groapa asta. Au reparat-o în fel şi chip, dar întotdeauna a reapărut, ba chiar mai mare decât fusese. Primăria Craiova ştie de ea. Anul ăsta, au venit unii trimişi de primărie şi au umplut goapa cu nişte dale de beton. Apoi au venit alţii şi au pus piatră cubică. Cu o zi înainte de alegerile locale au venit alţii, care au scos piatra şi au umplut groapa cu nisip şi pietriş. I-am şi întrebat: ţine măcar până după alegeri? Şi atât a ţinut – fix până s-a aflat cine a ieşit primar. Acu’, aşteptăm probabil alegerile următoare ca să vină iar cineva şi să astupe groapa“, a spus craioveanul Nicolae Bănică, a cărui casă este chiar în dreptul gropii cu pricina.
Alături, la nr. 185, locuieşte Emil Grigore Popescu, şi el nemulţumit, nu atât de groapă, cât de faptul că nu se face o reparaţie ca lumea a carosabilului, pentru a se scăpa definitiv de acest „crater“ din asfalt: „Anul ăsta au reparat de patru ori groapa asta. De fiecare dată se face o lucrare de mântuială. Păi cum să ţină dacă se umple groapa cu pietre şi atât? Şi-apoi, vă daţi seama câţi bani s-au cheltuit cu aceste reparaţii de formă? Mai bine făceau o singură reparaţie, dar bună, să se asfalteze şi să scăpăm de tot de groapa asta“.

„Când trece vreun tir, se cutremură pereţii caselor“

Şoferii care trec prin zonă au toate şansele să-şi strice suspensia sau direcţia la maşină. Nu o dată, însă, groapa a produs şi accidente, din cauza celor care, observând-o în ultima clipă, au intrat pe contrasens ca s-o evite, intrând în coliziune cu cei veniţi regulamentar din sens opus.
„Trec zilnic pe aici şi am învăţat unde e groapa, aşa că o evit, intrând pe contrasens.  Deşi ştiu de ea, mai intru şi eu câteodată cu maşina în ea, atunci când a plouat şi nu se vede pentru că e plină de apă. Alţii, însă, ca s-o evite în ultima clipă, virează brusc stânga şi nu de puţine ori maşini s-au tamponat aici din cauza acestei gropi“, a povestit conducătorul auto Mihai Olteanu.
„Sunt un plătitor onorabil de taxe şi impozite şi nu înţeleg de ce nu se plombează această groapă foarte periculoasă şi, mai grav, nesemnalizată“, se întreba un alt şofer, craioveanul Romulus Cocea.
„Chiar noaptea trecută a venit unul cu lubeniţe de la Dăbuleni şi n-a văzut groapa, intrând în ea. Maşina a rezistat, însă remorca cu lubeniţe s-a răsturnat, de ne-am chinuit ore întregi cu o rangă de fier s-o repunem pe roţi“, a spus Nicolae Bănică.
Vecinul său, Emil Popescu, de la nr. 185, a povestit că din cauza acestei gropi nu suferă doar şoferii, ci şi locatarii din zonă. „Avem trafic greu pe aici, iar atunci când trece vreun tir şi intră cu roţile în groapă, se cutremură pereţii caselor, de au început să-mi apară şi fisuri la ziduri. Noi însă nici nu mai sperăm să vină cineva să rezolve de tot această problemă“, a spus el, pesimist.

Angajaţi plătiţi degeaba

Am fi vrut să vă oferim şi un punct de vedere al municipalităţii cu privire la acest adevărat crater din asfalt, însă reprezentanţii autorităţilor nu au dorit să-şi spună opinia în această privinţă. Nu putem, aşadar, decât să amintim că, săptămâna trecută, Primăria Craiova a decis înfiinţarea unei comisii care, în două săptămâni, va inventaria toate gropile din oraş pentru a fi astupate de către Delta ACM ‘93 Bucureşti, în baza contractului-cadru de asfaltări încheiat de municipalitate cu aceasta pe o perioadă de patru ani.
Cititorilor craioveni care trec pe lângă sau prin acea groapă le amintim, dacă mai era necesar, că din taxele şi impozitele lor sunt plătiţi cei şase angajaţi de la Biroul de Administrare şi Întreţinere Drumuri, din cadrul Direcţiei de Servicii Publice a Primăriei Craiova. Printre atribuţiile acestor funcţionari se află şi identificarea gropilor din carosabil, dar şi înaintarea unei propuneri de reabilitare a respectivului sector de drum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS