29.6 C
Craiova
duminică, 12 iulie, 2020
Știri de ultima oră Local În doi ani, doar 15% din canalizare realizată

În doi ani, doar 15% din canalizare realizată

Asociaţia de firme care execută o parte din canalizarea municipiului Târgu Jiu nu a realizat decât 15% din lucrări, deşi au trecut peste doi ani de la demararea acestora. Operatorul regional Aparegio, furnizorul de apă şi canalizare în cinci localităţi urbane ale judeţului Gorj, a somat asociaţia de firme condusă de Energoconstrucţia că va rezilia, începând cu luna septembrie, contractul încheiat în luna iunie 2010. Pe lângă Energoconstrucţia, din asociaţia de firme care a câştigat licitaţia de realizare a reţelei de canalizare în mai multe cartiere din municipiu fac parte Presanitas şi Sincoservice din Craiova. Energoconstrucţia avea şi are de executat cea mai însemnată parte a contractului, în timp ce firmele Presanitas şi Sincoservice au primit lucrări mai mici. În ciuda faptului că au avut doi ani la dispoziţie, firmele angajate să execute canalizarea nu se pot lăuda decât cu realizări în procent de 15%.

UE dă, dar nu bagă şi în traistă

Interesant este că pentru introducerea canalizării pe străzile Calea Severinului, Jiului, Meteor, Panduri, Luncilor şi Tismana nu au existat probleme cu finanţarea. Banii sunt asiguraţi fără probleme printr-un program cu finanţare europeană, în baza proiectului depus şi aprobat. Valoarea totală a proiectului este de 28,9 milioane de lei, sumă obţinută în cadrul Programului Operaţional Sectorial, Mediu. Constructorul trebuia doar să execute în termenii contractului reţeaua de canalizare şi beneficia de plata la zi la lucrărilor. Nu a fost însă cazul, la mijloc fiind vorba de dificultăţile financiare prin care a trecut liderul de asociaţie SC Energoconstrucţia, aflată la un moment dat în insolvenţă. Este de amintit că lucrări similare au fost demarate în urmă cu doi ani, în cadrul aceluiaşi proiect şi tot cu finanţare de la Uniunea Europeană, în oraşele Motru, Bumbeşti Jiu, Ţicleni şi Târgu Cărbuneşti. De contract s-a ocupat Hidroconstrucţia, iar lucrările sunt aproape de final.

Somaţie de la beneficiar

Conducerea Aparegio a declarat că, până în prezent, nu au existat avertizări de la Uniunea Europeană, în legătură cu modul în care s-a derulat proiectul de construcţie a canalizării pe străzile amintite. Aparegio a somat Asociaţia de firme în frunte cu Energoconstrucţia că va rezilia contractul, începând cu 30 septembrie, urmând să fie organizată o altă licitaţie. Conform datelor proiectului care a primit finanţare de la Uniunea Europeană, canalizarea trebuie să fie gata în 2013. „Sunt fonduri europene şi nu putem să ne jucăm. În doi ani s-a executat 15%. Era vorba de extindere şi reabilitare reţele de canalizare în Târgu Jiu. Liderul de asociaţie a avut nişte probleme financiare şi nu s-a putut ţine de lucrări. Până pe 30 septembrie trebuie să realizeze câteva lucrări, astfel încât să nu rămânem descoperiţi şi vom face o altă licitaţie pentru ce a mai rămas de executat. S-a lucrat mai mult pe Calea Severinului. În Meteor e executată parţial lucrarea, la intrare, în Panduri 250 de metri, Luncilor trebuia făcută de la un cap la altul, pe Tismana au venit până în intersecţie, iar la lucrarea cu captare peste râul Jiu au făcut doar 400 de metri. Sperăm ca după noua licitaţie să nu avem probleme legate de contestaţii şi să reîncepem lucrările tot de anul acesta, astfel încât în 2013 să putem finaliza lucrarea, aşa cum s-a stabilit iniţial“, a precizat Ion Popescu (foto), directorul Aparegio. Întârzieri se înregistrează şi la lucrările pentru noua staţie de epurare. Investiţia trebuie să fie inaugurată pe 30 aprilie, însă termenul de finalizare a lucrării a fost prelungit până în luna octombrie a acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Rezultatele controalelor din weekend: Câte persoane au fost amendate

Peste 2.100 de sancţiuni contravenţionale, în valoare...

ȘTIRI GdS

Rezultatele controalelor din weekend: Câte persoane au fost amendate

Peste 2.100 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 750.000 de lei, au fost aplicate sâmbătă de angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului...

Turiști salvați de pe munte în Parâng

Trei turiști au fost salvați duminică de salvamontiștii din Gorj. Două persoane au fost recuperate din zona de...

Ministrul Muncii, pe litoral: „Supraaglomerație, e nevoie de responsabilitate”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, duminică, după mai multe vizite în localuri și cluburi de pe litoral, că a găsit mai...

Covid-19: Zeci de piețe și marketuri, controlate de polițiștii...

38 de marketuri și piețe de pe raza județului Olt au fost verificate în dimineața zilei de duminică, 12 iulie a.c., în...

Paraguayul a respins o nouă cerere de eliberare a...

Un tribunal din Paraguay a respins o nouă cerere de eliberare a lui Ronaldinho. Fostul star al fotbalului brazilian este deţinut de peste patru luni pentru utilizarea unor documente oficiale false.

Juventus, salvată de la înfrângere de Cristiano Ronaldo în...

Campioana en titre a Italiei, Juventus Torino, a remizat în extremis pe teren propriu, scor 2-2, cu formaţia Atalanta Bergamo, sâmbătă seara, în cel mai aşteptat meci al etapei a 32-a din Serie A.