12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSilviu Bârsanu, la răscruci cu 47

Silviu Bârsanu, la răscruci cu 47

Lui  Silviu Bârsanu îi place să se prezinte drept „artist plastic în viaţă, rebel de viţă nobilă!“. Vineri, artistul plastic a împlinit 47 de ani, eveniment care a însemnat pentru Silviu Bârsanu o nouă expoziţie personală, Uniunea Artiştilor Plastici – filiala Craiova găzduindu-i, chiar de vineri, ultimele creaţii de artă plastică la Galeria de Artă din centrul Băniei. Înainte de vernisaj – care era programat pentru vineri seară, la ora 21.00, după închiderea ediţiei ziarului nostru -, Siviu Bârsanu nu a vrut să ofere prea multe informaţii legate de expoziţie, de surprizele pregătite pentru cei care iubesc arta şi experimentele nonconformiste ale sărbătoritului. Silviu Bârsanu a spus doar atât: „Puţintică răbdare… Toate la timpul şi la locul cuvenit. Expoziţia este denumită RĂSCRUCI X. Nu ştiu a câta este… V-am mai precizat că nu am ţinut o evidenţă strictă a expoziţiilor, deoarece am ajuns la o fază în care nu mai contează numărul, ci calitatea. Ce voi expune aici, la Galeria Arta? Pictură pe care o calci în picioare până cazi în genunchi! Plus alte şi destule surprize! Poate, ca surpriză, nu mă prezint la vernisaj. Poate nu o mai fac, adică vă trag o cacialma totală, cine ştie?! Cine va vorbi despre mine? Creaţia mea! Cum spuneam, expoziţia care este programată să se deschidă în această seară (vineri – n.r.) nu este una clasică, adică nu pun nişte picturi pe pereţi şi cu asta basta, gata. Ca de obicei, va fi o expoziţie marca Silviu Bârsanu“.
Ce semnificaţie aparte are pentru Silviu Bârsanu numărul 47, vârsta pe care a împlinit-o vineri? Sărbătoritul a răspuns astfel: „Ei… 4 plus 7 fac 11… 1 plus 1 fac 2… Iar eu fac expoziţia pe 3 (vineri, 3 august – n.r.). E destul de alambicat ceea ce am spus, nu? Ce simt la 47 de ani? Simt că… trăiesc în astă lume! Şi că de astăzi (vineri – n.r.) am trecut la altă… frecvenţă“.
La vernisaj,  Silviu Bârsanu a fost „secondat“ sonor de prietenii de la grupul OPUS 1,61. Expoziţia lui Silviu Bârsanu este deschisă la Galeria Arta în perioada 3-16 august.

Ceas aniversar la Agora Artelor şi Arhitecturii

De fapt, manifestarea de vineri seară a fost un fel de prelungire a aniversării de miercuri seară, RĂSCRUCI X,  eveniment care s-a desfăşurat la sediul Agorei Artelor şi Arhitecturii din Craiova (A.A.A.), de pe Calea Unirii 64C, la demisol şi în grădină, dar la care artistul plastic Silviu Bârsanu n-a mai ajuns din varii motive. El trebuia ca miercuri seară să fie prezent cu o expunere în avanpremieră la expoziţia de vineri seară – lucrări de artă plastică „îngheţate“. „Le-aş denumi Artă Anti-Kaniculară“, a mărturisit arh. Cristian Ciomu.
Momentul aniversar de miercuri – zece ani de Răscruciuri – a debutat la demisolul clădirii  A.A.A. cu o istorie a acestor evenimente de cultură şi artă prezentată de arh. Cristian Ciomu, mentorul organizării Răscruciurilor, care a vorbit, printre altele, şi de primul răscruci, cel din 1 august 2002, când a participat şi cunoscutul bariton Victor Gomoiu, solist al Teatrului Liric din Craiova şi al Operei Naţionale din Bucureşti, trecut în eternitate în 2003.
După această „prefaţă“, amfitrionul, secondat vocal de talentata mezzosoprană Ilinca Zamfir, a încântat participanţii cu creaţii proprii, cum ar fi suita „Coloana  fără sfârşit“.  Apoi, în grădină, într-un cadru romantic şi neconvenţional, aplauze şi ovaţii au primit alţi doi talentaţi artişti din Bănie: Oana Stancu (cu un monolog din „Piticul din grădina de vară“, sonete de Shakespeare și monologul final – Eliza Doolittle  din „My fair lady“) şi  Mircea Suchici, cu un recital inedit de violoncel. Surprizele s-au petrecut în partea a doua a manifestării, când Mircea Suchici şi Cristian Ciomu au oferit o „sesiune“ de  jazz – jam session…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS