12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„O furtună“ a lui Silviu Purcărete, la Gdansk

„O furtună“ a lui Silviu Purcărete, la Gdansk

La ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru „Shakespeare“ de la Gdansk, Teatrul Naţional din Craiova aduce spectacolul „O furtună“, în regia lui Silviu Purcărete, având decorul şi costumele concepute de Dragoş Buhagiar. Teatrul românesc este prezent la Festivalul de la Gdansk din anul 2008, fără întrerupere, informează Institutului Cultural Român (ICR) de la Varşovia.
Reprezentaţiile vor avea loc pe 4 şi 5 august (cea de-a doua în închiderea festivalului), pe scena Teatrului Wybrzeże din Gdansk, prima dintre ele fiind urmată de o discuţie a realizatorilor spectacolului cu publicul.
Spectacolul „O furtună“, pe un text adaptat de Silviu Purcărete, a avut premiera pe 18 februarie 2012 la Craiova şi este cofinanţat şi de Festivalul „Shakespeare“ din Gdansk. Spectacolul a fost deja prezentat la Festivalul Internaţional „Shakespeare“ din Craiova, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Varna şi la Festivalul „Shakespeare“ de la Gyula. „O furtună“ este prima propunere de spectacol a reţelei Festivalurilor „Shakespeare“, creată în anul 2010, cu sediul la Gdansk. Teatrul din Craiova a fost ales membru datorită faptului că este singurul cu scenă proprie, iar numele lui Silviu Purcărete a fost agreat de toţi membrii reţelei. Prezentarea spectacolului la Festivalurile „Shakespeare“ din Gyula şi Gdansk face parte din proiectul „Discovering Theatrelands“, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul „Culture“.
Scenograful Dragoş Buha­giar se va afla pentru a treia oară pe ţărmul Mării Baltice, după invitaţiile anterioare la ediţiile din 2008 şi 2011 ale Festivalului „Shakespeare“, când au fost prezentate spectacolele „Hamlet“, în regia lui Radu Alexandru Nica, producţie a Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu, respectiv „Shaking Shakespare“, regia tot Radu Alexandru Nica, producţie a Teatrului German din Timişoara.
Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare“ se desfăşoară în fiecare an pe litoralul Mării Baltice. Considerat unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de teatru din Polonia, evenimentul se bucură de recunoaştere internaţională şi de un aflux deosebit de public. Programul cuprinde reprezentaţii ale pieselor shakespeariene invitate din întreaga lume (în programul ediţiei din acest an se regăsesc spectacole din Germania, Italia, Marea Britanie, Macedonia, Rusia, România şi Polonia). Fundaţia Theatrum Gedanense, organizatorul festivalului, îşi construieşte în prezent propriul Teatru Shakespeare, pe locul unui vechi teatru elisabetan.
Prezenţa românească la Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare“ de la Gdansk are loc cu sprijinul ICR de la Varşovia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS