11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVă modernizăm tot blocul. Gratis

Vă modernizăm tot blocul. Gratis

20 de proprietari din cartierul craiovean Craioviţa Nouă vor beneficia de reabilitarea termică integrală a apartamentelor în cadrul unui program-pilot demarat de primărie. Premiera o constituie însă modificarea sistemului de distribuţie, de pe verticală pe orizontală, care va permite regiilor primăriei să-i debranşeze pe rău-platnici fără să afecteze întreg blocul. 

Primăria Craiova a anunţat ieri că demarează un program care va schimba complet faţa sistemului de alimentare cu apă caldă şi căldură a apartamentelor din oraş. Dacă până acum, proprietarii care îşi plăteau la zi întreţinerea era debranşaţi la pachet cu rău-platnicii, acum primăria promite că fiecare apartament va fi contorizat individual, iar proprietarii îşi vor putea plăti facturile la utilităţi direct la Regia de Termoficare şi Compania de Apă „Oltenia“. De aceste facilităţi vor beneficia pentru început 20 de familii din blocul 201E din cartierul Craioviţa Nouă, selectat în urma tragerii la sorţi care a avut loc ieri la sediul primăriei. Blocul va fi reabilitat integral pe exterior, ţevile din apartamente vor fi schimbate, iar la uşa fiecăruia va fi montat un contor. În felul acesta, spune primăria, proprietarii vor plăti doar cât vor consuma, iar costurile vor scădea simţitor. „Azi intrăm într-o nouă etapă. Vom trage la sorţi unul dintre blocuri, care va fi reabilitat ca şi proiect-pilot. Deja ne-am apucat să lucrăm la programul european pentru reabilitarea termică a Craiovei. Suntem în faza în care vrem să facem acest proiect-pilot, pentru că se lucrează cu o tehnologie nouă. Nu este vorba de o reabilitare termică în stil tradiţional, vrem ca firmele care vor participa la licitaţie să se uite cu atenţie şi să vadă cum se lucrează cu această nouă tehnologie. Vrem să vedem cam cât durează un bloc până va fi reabilitat termic şi, de asemenea, să ştim cum vom face caietul de sarcini, care sunt costurile exacte, durata, dacă putem să prevedem cât costă şi distribuţia pe orizontală. În prezent, blocurile au distribuţie pe verticală. Dacă vom face pe orizontală, fiecare poate fi decuplat direct de la uşă. Vrem să vedem ce presupune acest lucru, cât ne vor costa termopanele. Suntem într-un proiect în care s-a implicat nu doar primăria, ci şi Parcul Industrial Craiova, RADPFL, Compania de Apă, Regia de Termoficare. La final, unul dintre blocurile din Craiova va arăta altfel. Să sperăm că ne va plăcea tuturor şi va beneficia de facilităţi pe care ceilalţi locuitori ai oraşului deocamdată trebuie să le mai aştepte până anul viitor“, a declarat Olguţa Vasilescu.

Ori toţi, ori nici unul

Directorul Parcului Industrial şi, totodată, consilier onorific pentru dezvoltare economică al primarului, Marin Nicoli, a precizat că, pentru a beneficia de reabilitarea din cadrul programului-pilot, este necesar ca fiecare dintre cei 20 de proprietari să fie de acord cu acest lucru. Dacă unul refuză, proiectul pică. „Cum cetăţeanul îşi doreşte să primească factura direct de la furnizor, ţinta este ca reabilitarea termică pe care o va primi proprietatea privată a cetăţenilor din acel bloc să se finalizeze prin predarea către Compania de Apă a ţevii de pe casa scării, care se introduce cu toată contorizarea, predarea către termoficare a celor două ţevi tur-retur de pe casa scării. Aceşti operatori vor factura direct proprietarul, astfel încât să nu mai existe acea ecuaţie în care, de la subsol, se împarte, şi aşa mai departe. La sfârşit, primăria va primi donaţie proiectul, care sper să fie realizat de firma iniţială de proiectare, fostul IPJ, actualmente Proiect SA, cu toate detaliile. Cetăţenii vor dona această proprietate a lor în indiviziune către operatori, iar operatorii vor face contract direct cu cetăţenii. În acest fel, operatorii se mută din subsol până lângă apartament, la ceasul de separare între reţeaua publică a municipiului şi apartamentul cetăţeanului. Mă bucur că Proiect SA a acceptat să intre cu noi în acest consorţiu. Reabilitarea va simplifica şi activitatea asociaţiilor“, a explicat Marin Nicoli.

Lupta cu fondurile europene

După ce au tras la sorţi blocul norocos, reprezentanţii primăriei s-au dus la faţa locului să vadă cum arată construcţia. „Are nevoie de consolidare clar. Este tipul acela răspândit, B2“, a spus Nicoli când a văzut cum arată blocul 201E. „Trebuie schimbate foarte multe, are nevoie de reabilitare termică, de schimbarea tocăriei la balcon“, a spus şi Olguţa. Primarul a precizat că în proiectul general de reabilitare vor intra blocurile construite între anii 1950-1990, practic aproape tot oraşul. „Vom vedea cu exactitate câte blocuri sunt după ce vom face evaluarea. Estimativ, cred că vor fi 4.000 de scări de bloc. Va fi şi un efort de la bugetul local, ca la orice finanţare europeană, dar merită pentru că este vorba de schimbarea la faţă a Craiovei. Să vedeţi că, după reabilitarea acestui bloc, vor înţelege şi craiovenii ce înseamnă stilul de reabilitare pe care îl vom face noi, nu cel tradiţional, pe care îl vedeţi pe toate blocurile. Culorile vor fi altfel, am discutat să facem un regulament, să nu mai construiască fiecare cum doreşte, să nu se mai facă reabilitarea termică de fiecare cum îl taie capul şi să îşi vopsească balconaşul în culoarea pe care o vrea“, a spus Olguţa. Primarul a precizat că problema nu este cât va dura lucrarea de reabilitare a tuturor blocurilor din Craiova, ci cât va dura aprobarea proiectului pentru fondurile europene.
„Dacă este pe finanţare europeană, este clar că vom intra cu toată Craiova în reabilitare termică în acelaşi timp. Asta presupune un efort, mai multe firme care vor lucra, pentru că este imposibil pentru o singură firmă să lucreze. Iar asta pe mine mă bucură pentru că în acel moment este clar că vom avea parteneri toate firmele de construcţii din Craiova şi sper că se va termina foarte repede. Mie nu mi-e teamă cât va dura reabilitarea, ci cât va dura aprobarea proiectului european, pentru că eu vreau ca în septembrie să fim pregătiţi, adică să ştim cum va arăta caietul de sarcini. Noi ne facem temele să fim primii la coadă, pentru că sunt doar 300 de milioane de euro pentru toată România“, a mai spus Olguţa.
Referitor la reabilitarea blocului 201E, oficialii primăriei au spus că lucrările efective vor începe în luna septembrie, iar până atunci va fi gata şi proiectul şi vor fi obţinute şi avizele necesare. Oamenilor care locuiesc în blocul norocos nu le venea ieri să creadă că vor beneficia de reabilitare gratuită. „Noi plătim, dar nu avem căldură de mulţi ani“, a spus o doamnă în jurul căreia se strânseseră toţi oficialii primăriei şi jurnaliştii. „Întreţinerea ne-a venit 500 de lei iarna trecută“, s-a plâns femeia. „În acest bloc, la două camere ar trebui să plătiţi 147 de lei într-o lună de iarnă. După reabilitare, căldura vă va costa 92 de lei“, i-a spus directorul tehnic al Regiei de Termoficare, Nicolae Degeratu. „De mâine (azi – n.r.) începem toate operaţiunile tehnice şi juridice“, a asigurat-o şi Marin Nicoli.

30 de milioane de lei în craioviţa

Olguţa Vasilescu a anunţat ieri că, în urma calculelor făcute de specialiştii primăriei, reabilitarea străzilor din Craioviţa ar costa circa 30 de milioane de lei. Anunţul a venit ca urmare a plângerilor mai multor locuitori din zonă, care au spus că, între blocuri, sunt nevoiţi să poarte cizme când plouă. „L-aţi votat pe Solomon în Craioviţa într-un număr înfiorător. Mă aşteptam să fiţi mai mulţumiţi“, a spus primarul mai în glumă, mai în serios. Olguţa a anunţat, de asemenea, că, de la anul, cel mai probabil, Regia de Transport Craiova va avea în dotare 50 de autobuze cu aer condiţionat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS