15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoctoriţă de la Casa de Pensii, judecată pentru mită

Doctoriţă de la Casa de Pensii, judecată pentru mită

Procurorii olteni au dispus trimiterea în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dauna intereselor publice a Lilianei Berca, medic în cadrul Comisiei de Examinare şi Recuperare a Capacităţilor de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Olt. Doctoriţa este acuzată că, în schimbul şpăgilor, a ajutat să se pensioneze anticipat pe caz de boală sute de persoane din mai multe comune din judeţul Olt.

Doctoriţa Liliana Berca a fost prinsă în flagrant de ofiţerii Anticorupţie în octombrie 2010, în timp ce lua suma de 500 de lei mită pentru a prelungi termenul de revizuire de la şase luni la un an al dosarului unui copil care suferea de oligofrenie. În urma cercetărilor, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Olt au stabilit că, între anii 2008 şi 2010, doctoriţa Berca a cerut şi primit sume de bani cuprinse între 200 şi 300 euro, de la sute de persoane pentru a le întocmi formalităţile necesare pensionării anticipate pe caz de boală, deşi acestea nu îndeplineau condiţiile legale.
În octombrie 2010, un bărbat din comuna Voineasa a încercat şi el să se pensioneze pe caz de boală şi a apelat la „serviciile“ Lilianei Berca. Pentru că nu a reuşit, pe ideea „să moară şi capra vecinului“, bărbatul şi-a reclamat câţiva consăteni care primeau pensie fără să sufere de vreo boală. În urma denunţului făcut de bărbat, pe 20 octombrie, anchetatorii au organizat un flagrant în urma căruia medicul a fost prins în timp ce primea suma de 500 lei de la denunţător. Ulterior, în urma cercetărilor, procurorii au constatat că denunţurile se confirmă. Mai exact, procurorii s-au dus în comuna Voineasa şi i-au găsit pe cei pensionaţi de doctoriţa Berca ba la muncă, ba prin baruri, aceştia fiind sănătoşi tun. În plus, Primăria Slatina a sesizat procurorii prin Direcţia de Asistenţă Socială că există în evidenţe 180 de persoane care primesc ajutor social şi nu prestează muncă în folosul comunităţii pentru că erau bolnavi în baza unor adeverinţe medicale eliberate de aceeaşi Liliana Berca.
Procurorii au stabilit că doctoriţa Berca primea aproape orice pentru serviciile ei, de la sume de bani care porneau de la 200 de lei, în funcţie de problema „clientului“, şi până la cafea, ţigări, băutură ori bomboane.
Numai în ziua flagrantului, Liliana Berca a primit şpagă 4.100 de lei, bani care au fost găsiţi de anchetatori într-un fişet din cabinetul ei.
Acasă la doctoriţă, procurorii au găsit suma de 8.700 de lei, sute de „cadouri“ primite de la pacienţi – ţigări, parfumuri, cafea, alcool şi cutii cu bomboane.

Cu şpaga la judecată

Liliana Berca a fost reţinută pe 20 octombrie, iar ulterior a fost arestată preventiv pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Săptămâna trecută, la aproape doi ani de la organizarea flagrantului, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au trimis-o în judecată pe inculpată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Olt. În dosarul în care doctoriţa este judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice s-au constituit ca părţi vătămate Casa de Pensii Olt, Consiliul Local Slatina, dar şi primăriile din şapte comune şi cea din oraşul Balş, care încearcă să recupereze prejudiciul produs de inculpată. Primul termen în acest dosar a fost stabilit de instanţă pentru 17 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS