12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlt, Mehedinți și Teleorman - radiografia economică a zonei campioane la referendum

Olt, Mehedinți și Teleorman – radiografia economică a zonei campioane la referendum

Din toate cele trei județe campioane la votul de la referendum – Teleorman, Olt și Mehedinți – se pleacă mai mult decât se vine, potrivit datelor furnizate HotNews.ro de către Institutul Național de Statistică. Ultimul an în care acestea au înregistrat fenomenul invers – stabiliri  de reședință mai multe decât plecările a fost anul 2000. Cele trei județe adună la un loc circa 6,1% din populația României, iar din punct de vedere economic greutățile cu care cele trei județe se confruntă sunt semnificative.
În 2011, soldul migrator al populației celor trei județe era negativ și se află la un nivel de peste 2.500 de oameni. Majoritatea celor plecați au preferat Capitala și zona Timișoarei.
Din punctul de vedere al migrației externe, în județele regiunii se înregistrează fluxuri de migrație externă mult sub media națională. Județele Gorj și Mehedinți au cele mai scăzute valori ale migrației temporare externe din țară cu scop de angajare, cei mai mulți alegând Italia și Spania.
Cei circa 250.000 de pensionari care locuiesc în Olt, Mehedinți și Teleorman reprezintă circa 5% din pensionarii României, iar dintre aceștia aproape 100.000 sunt în Teleorman.

Investiții străine directe

Nici unul dintre cele trei județe nu excelează la capitolul investiții străine. Mehedinți și Olt au înregistrat investiții directe de 0 euro în 2011, în vreme ce Teleorman a atras 19,8 milioane de euro de la investitorii străini și 13,8 milioane de euro de la investitori români. Banii astfel investiți au adus un plus de 343 de locuri de muncă.
În 2010, cele trei județe au atras 7,3% din totalul investițiilor străine directe atrase de România, potrivit calculelor BNR.

Venituri și cheltuieli

Întreaga regiune are un venit mediu lunar/persoană sub media pe țară. Locuitorii din Olt au venituri bănești medii lunare de 650 de lei/persoană (circa trei sferturi fiind reprezentate de salarii și prestații sociale). O familie de trei persoane are, prin urmare, un venit mediu lunar bănesc de 2.600 de lei. Cheltuielile lunare/gospodărie sunt de circa 2.000 de lei, astfel încât gradul de economisire în zonă este aproape zero.
Întrucât nici companiile sau populația nu s-a îngrămădit la credite, nici restanțierii nu sunt mulți. În Mehedinți, creditele neperformante nu depășesc 10%. În Teleorman, creditele pentru locuințe nu depășesc 14% din totalul împrumuturilor bancare, față de o medie de 22%.
În privința pensiei medii, dacă la nivelul primelor trei luni din 2012 media pe țară era de 777 de lei, în Teleorman pensia medie nu depășea 674 de lei, în vreme ce în Mehedinți era de 731 de lei, iar în Olt – 671 de lei.

ȘOMAJ

Rata șomajului în județul Mehedinți la sfârșitul lunii iunie a fost de 8,19 %, sub media pe țară (11%), chiar dacă în scădere cu 0,45 % față de luna mai, potrivit informațiilor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Mehedinți.
Din totalul de 9.561 de șomeri înregistrați în Mehedinți (din care 3.859 sunt femei), 2.466 sunt șomeri indemnizați (25,79%), iar 7.095 șomeri neindemnizați (74,21%). Majoritatea șomerilor – trei sferturi – sunt înregistrați în mediul rural, iar un sfert sunt orășeni.
În Olt, situația șomerilor pare mai bună, statisticile oficiale vorbind de 10.374 de șomeri (dintre care 4.240 sunt femei). Cifra raportată de oficialităţi indică faptul că rata şomajului, la nivel judeţean, este de 5,89%.
Teleormanul are o rată a șomajului de 8,3%, menținându-se tendința de scădere ușoară, după ce la începutul acestui an șomajul era de aproape 9%. Ca număr, județul Teleorman are circa 14.225 de șomeri, dintre care peste 5.500 sunt femei. Majoritatea lor trăiesc la țară, acolo unde oferta de slujbe din partea angajatorilor lipsește.
Comportamentul la vot în Olt, Mehedinți și Teleorman
– Estimările oficiale prezentate de BEC arată creșteri uriașe ale prezenței la urne în ultimele trei ore de vot în județele Olt (19,18 puncte procentuale), Mehedinți (13,19 pp) și Teleorman (16,38 pp).
– E vorba despre cele trei județe fruntașe la prezență, în condițiile în care creșterea medie a prezenței la vot în ultimele trei ore pe toată țara a fost de aproximativ 8 puncte procentuale.

Dan Popa, HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS