33.4 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCL Craiova, în ofsaid la capitolul fotbal

CL Craiova, în ofsaid la capitolul fotbal

Noua echipă de fotbal a Craiovei, care va evolua în Liga a II-a, va rămâne o afacere exclusiv privată, după ce consilierii municipali, în frunte cu primarul Olguţa Vasilescu, au refuzat să se implice în fotbal

Consilierii municipali craioveni au lăsat la latitudinea FRF înfiinţarea noii echipe de fotbal a Craiovei, pe locul de Liga a II-a oferit oraşului în cadrul Adunării Generale (AG) de pe data de 14 mai. Pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local (CL) Craiova s-a aflat şi un punct privind prezentarea scrisorii pe care primarul Olguţa Vasilescu a primit-o recent din partea FRF, în legătură cu această ofertă.
Ieri-dimineață, clubul Universitatea Craiova a trimis către CL o altă scrisoare, prin care Adrian Mititelu solicita ca aleşii locali să respingă oferta FRF. „Vă solicităm să respingeţi cu fermitate această ofertă a FRF, ce reprezintă o mare ofensă adusă atât oraşului Craiova, cât şi clubului de fotbal FC Universitatea Craiova şi/sau orice colaborare a Consiliului Local al Municipiului Craiova cu FRF, în ceea ce priveşte participarea dumneavoastră la înfiinţarea unei noi echipe. A accepta, fie şi de principiu, o colaborare cu FRF, ar însemna asocierea cu persoane urmărite penal, care au făcut un mare rău clubului Universitatea Craiova şi, implicit, oraşului Craiova“, se spune în această scrisoare.
În deschiderea discuțiilor referitoare la acest punct de pe ordinea de zi, Olguţa Vasilescu a subliniat că primăriile nu se mai pot implica financiar în fotbal, conform legislaţiei în vigoare. „M-am exprimat public, oricum, nu este un proiect de hotărâre, practic nu avem ce vota, nu ştiu de ce mi s-a transmis mie această scrisoare de către Mircea Sandu. Aşa după cum cunoaşteţi foarte bine şi dumneavoastră legislaţia, primăria unui oraş şi consiliul local nu se mai pot implica în fotbal, deci să creăm noi o echipă acum şi să o susţinem financiar mi se pare ori o glumă proastă, ori o necunoaştere crasă a legislaţiei în vigoare. Motiv pentru care nu am ce argument să dau“, a spus Olguţa.

Olguţa nu se implică…

Consilierul PNL şi fostul fotbalist Pavel Badea a ţinut să lămurească situaţia în privinţa brandului Universitatea Craiova. „Sunt directorul Clubului Sportiv (CS) Universitatea Craiova şi în Craiova este un singur club care poartă numele de Universitatea, cu temei legal. Acest club a fost înfiinţat în 1948, aparţine de Ministerul Educaţiei şi are 14 secţii în componenţă. În 1992 a avut loc o şedinţă de rectorat, în care cei de la fotbal au cerut dezafilierea secţiei de fotbal din cadrul CS Universitatea Craiova. Până în 1998, FC Universitatea Craiova a făcut parte din cadrul Ministerului Educaţiei, ca şi entitate în subordinea ministerului, cu desfăşurarea activităţii pe resurse extrabugetare. În momentul actual, situaţia este alta. Există o decizie în instanţă prin care FRF este obligată să-i dea domnului Mititelu un loc, şi i l-a dat. Există, de asemenea, la nivelul FRF o dorinţă, de fapt un avantaj pe care l-a făcut oraşului, acela de a avea o echipă în divizia B, dar ea nu poate fi dată decât primăriei (de fapt, orașului, nu primăriei ca instituție – n.r.). Am înţeles din partea executivului, în speţă doamna primar, că nu există această intenţie de a se da curs favorului pe care ni l-a făcut FRF. În momentul acesta, nu avem prea mult de discutat“, a afirmat Badea. Pentru a lămuri definitiv problema, Badea i-a adresat o întrebare directă primarului: „În cazul în care primăria nu doreşte acest loc, doamna primar, sunteţi de acord să se dea acest loc către o altă entitate sportivă din Craiova?“. Olguţa Vasilescu s-a eschivat însă. „Domnule Badea, haideţi să respectăm legea. Nu este treaba noastră, nu că este o dorinţă a primarului de a avea sau nu o echipă. Nu am text de lege ca să mă implic în aşa ceva“.

…dar fotbalul merge mai departe

Fără implicarea CL Craiova, noua echipă a oraşului rămâne o afacere exclusiv privată. În acest moment, un grup de oameni de afaceri din Craiova a constituit un club de fotbal cu 20 de fotbalişti, care s-a înscris la FRF pentru afiliere şi pentru a evolua pe locul de Liga a II-a acordat oraşului Craiova cu unanimitate de voturi, de către membrii FRF. Preşedintele noului club este Cătălin Crăciunescu, fost fotbalist la Universitatea Craiova.
„Nu înţeleg de ce doamna primar şi domnii consilieri nu sunt alături de noi moral, pentru că noi nu vrem să facem decât bine fotbalului craiovean şi oraşului, până la urmă. Nu ne trebuia practic decât acordul lor să putem demara lucrurile la echipă. Şi nu înţeleg de ce s-a vorbit despre Universitatea Craiova, pentru că noi nu aveam nici o legătură cu echipa aceea, nu voiam să-i luăm locul sau mai ştiu eu ce altceva. Nu-l înţeleg nici pe Adrian Mititelu de ce a trimis acea scrisoare către consilieri… Ştiu că doamna primar şi domnii consilieri nu pot face mai mult pentru noi, dar nu-i costa nimic să ne susţină şi nu trebuia să ne lase la mâna altora, când rezolvarea era aici. Noi vom continua să luptăm pentru locul oferit şi vom merge la FRF să-l obţinem. Sper ca zilele acestea să primim un răspuns pozitiv“, a spus Cătălin Crăciunescu, pentru GdS, la finalul şedinţei CL.
Evident, CL Craiova nu poate adopta o hotărâre prin care să interzică înfiinţarea unui club privat de fotbal şi nici ca acesta să evolueze în competiţiile organizate de FRF.
În consecinţă, craiovenii iubitori de fotbal sunt aşteptaţi de pe 18 august la meciurile noii echipe a oraşului, pentru care se pare că există două variante de nume: CS „Viitorul“ Craiova sau Uniunea Fotbal Club (UFC) Craiova.

Fotbalul, inexistent pentru autorităţi
Cu atitudinea indiferentă a autorităţilor locale s-au obişnuit, de altfel, suporterii craioveni. Să reamintim că aleşii locali nu au ajutat până acum fotbalul, de-a lungul timpului ignorând mai multe formaţii, care s-au văzut nevoite să plece în „exil“ pentru a-şi putea desfăşura activitatea. De exemplu, Gaz Metan CFR Craiova, actualmente CS Turnu Severin, nu a fost sprijinită deloc de autorităţi şi i-a fost refuzată cererea de a evolua pentru o scurtă perioadă pe „Ion Oblemenco“, timp în care stadionul „Depou“ suferea îmbunătăţiri, motiv pentru care a dat curs ofertei venite de la malul Dunării de a evolua pe „Municipal“. Un alt caz s-a petrecut în această vară, când CS Apa Craiova a solicitat ajutor pentru a-şi putea continua activitatea, însă a fost refuzată. Ca să nu se desfiinţeze, trupa lui Victor Naicu a acceptat să fie „adoptată“ de autorităţile locale din Balş, acestea găsind resursele necesare inclusiv pentru un cantonament montan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS