9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Pasajul e gata!

Din această dimineaţă, de la ora 6.00, pasajul suprateran din centrul Craiovei va fi deschis pentru circulaţia vehiculelor

Lucrările la pasajul suprateran din centrul Craiovei s-au încheiat oficial ieri, la ora 16.00. Profitând de ideea primarului Lia Olguţa Vasilescu de a le permite accesul pietonal pe pasaj, craiovenii au venit să vadă de aproape această realizare inginerească. Cu această ocazie, reprezentanţii constructorului SCT Bucureşti au pregătit şi au împărţit pliante de prezentare a acestei lucrări.
„E frumos, îmi place pasajul ăsta, însă nu ştiu dacă era o lucrare necesară, în condiţiile în care încă mai avem în Craiova străzi fără apă şi canalizare. În privinţa eficienţei, rămâne de văzut dacă va decongestiona într-adevăr traficul din Valea Vlăicii“, a spus Ilie Nibu, unul dintre vizitatorii pasajului. „Îmi place foarte mult, mai ales că e vorba de o şosea nouă, fără gropi. Însă poate că ar fi fost mai util dacă ar fi început înainte de intersecţia de la Spitalul «Filantropia» şi s-ar fi terminat după intersecţia de la Universitate. Timpul o să-i dovedească eficienţa“, a declarat Mihaela Vasilescu, venită la rândul ei să vadă această construcţie.

Finalizare fără panglică

Pasajul suprateran nu a avut, însă, parte de nici o inaugurare oficială, de nici o tăiere de panglică. În zadar au aşteptat-o ieri ziariştii şi zeci de muncitori ai constructorului SCT Bucureşti pe primăriţa Craiovei, în speranţa că aceasta va veni să verifice personal calitatea lucrărilor. A trecut pe acolo doar consilierul local Gheorghe Nedelescu, viitorul manager public al municipiului, care a bătut la pas întreg pasajul, studiind cu atenţie detalii ale construcţiei care ar fi scăpat unor priviri neavizate. Nedelescu a spus că, în cel mult două săptămâni, va fi reluată şi circulaţia tramvaielor, fiind nevoie de timp pentru o serie de reparaţii la linia de tramvai, în vederea repunerii sale în funcţiune. Tot atunci vor fi desfiinţate şi cele două sensuri giratorii temporare – unul instalat la intersecţia bulevardului Nicolae Titulescu cu strada Iancu Jianu, în dreptul Grădinii Botanice, iar celălalt la intersecţia străzii Carol I cu Calea Bucureşti, la Universitate.
Deocamdată, din această dimineaţă, de la ora 6.00, pasajul va fi deschis pentru vehicule. Tot atunci vor fi pornite şi semafoarele cu buton, destinate pietonilor care vor să traverseze bretelele de pe lângă pasaj.
Reamintim că această lucrare, realizată cu fonduri europene în proporţie de 98%, a costat 40,4 milioane de lei. Construcţia a demarat la sfârşitul lunii martie 2011 şi a durat aproape 14 luni. Pasajul suprateran se întinde pe o lungime de 690 m, din care 350 m are podul propriu-zis. Constructorii au folosit la această lucrare 9.545 mc de beton şi 1.512 tone de armături metalice, la care se adaugă cele 187 de tone ale cablurilor de pretensionare. La realizarea acestei lucrări au luat parte peste 130 de muncitori constructori şi mecanici de utilaje, nouă maiştri şi 12 ingineri de la SCT Bucureşti, firmă care a câştigat licitaţia şi se va apuca în curând de o nouă lucrare de amploare în zonă – Centura de Sud a Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS