20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Orşova a aruncat în canal „flacăra democraţiei“

Primarul din Orşova a aruncat în canal „flacăra democraţiei“

„Flacăra democraţiei“ a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, a fost stinsă ieri de primarul Orşovei, după ce a fost smulsă din mâna unui tânăr şi aruncată într-un canal de scurgere. Mai mulţi membri USL au împiedicat ieri-dimineaţă intrarea flăcării în Mehedinţi.

Scandal ieri-dimineaţă între reprezentanţii USL din Orşova – Mehedinţi şi mai mulţi tineri democrat-liberali care se aflau în municipiu pentru a primi „flacăra democraţiei“ din judeţul Caraş-Severin. Din păcate, flacăra s-a oprit într-un canal de scurgere al Dunării, după ce primarul municipiului Orşova a smuls-o din mâna unui tânăr.
Mai mulţi membri USL, însoţiţi de două echipaje de la poliţie, s-au mobilizat şi au mers la intrare în municipiu, având misiunea de a împiedica pătrunderea „flăcării democraţiei“ a lui Traian Băsescu în Orşova.
Scandalul s-a încins în momentul în care un tânăr a mers la viceprimarul oraşului şi i-a oferit o şapcă albă. Imediat a apărut şi primarul municipiului, care a avut grijă ca „flacăra democraţiei“ să fie stinsă.
„Tinerii democrat-liberali au aşteptat emoţionaţi la intrarea în Orşova să primească flacăra democraţiei de la colegii lor din Caraş-Severin, dar, din păcate, totul s-a transformat într-un scandal pe care membrii USL l-au iscat, susţinuți fiind de poliţie. S-au comportat ca şi cum ar fi stăpânii Orşovei, ca şi cum ar vrea ca noi să nu mai trăim. Aceşti tineri îşi doresc să trăiască democrat şi aveau misiunea de a duce flacăra în Mehedinţi. Domnul primar Ion Manea a avut grijă să recurgă la violenţă şi, după ce a smuls flacăra din mâna unui tânăr, a aruncat-o într-un canal al Dunării. Noi nu am deranjat pe nimeni. Ne aflam într-o parcare privată, iar, dacă am deranjat pe cineva, acela poate să fie patronul parcării, nicidecum membrii USL, care au venit să facă scandal. Nu este un comportament demn. Nu de astfel de persoane ne dorim noi să fie condusă această ţară!“, a declarat Doiniţa Mariana Chircu, deputat de Mehedinţi. Tinerii democrat-liberali au depus o plângere penală împotriva primarului din Orşova, iar poliţia a deschis o anchetă.
Întrebat ieri cum comentează evenimentul de la Orşova, Traian Basescu a spus: „Oamenii ăștia când aud de democrație scot pistolul. Mai e una care a plecat de la Iași spre București. (o flacără – n.r.) Cred că se vor aprinde foarte multe flăcări ale democrației zilele astea“.

Primarul Orşovei, colaborator al Securităţii

Primarul Orşovei şi preşedintele organizaţiei locale a PNL, Ion Manea, cel care a aruncat în Dunăre „flacăra democraţiei“, este un fost ospătar care îşi turna clienţii la Securitate. El a fost declarat colaborator al Securităţii, potrivit sentinţei civile nr. 2.641 din 2008 a Tribunalului Bucureşti, sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă „prin nerecurare“, adică Manea nu a contestat-o, conform adevarul.ro.
Potrivit sentinţei, Manea a fost recrutat în iunie 1979, pe când era un simplu ospătar: „A fost recrutat pe 16.06.1979, în calitate de colaborator, de către Serviciul de Securitate, deoarece în calitate de ospătar putea asista la discuţiile purtate de clienţi, pe mulţi dintre aceştia ajungând să-i cunoască personal, precum şi la întâlnirile dintre cetăţenii români sau străini care vizitau sau tranzitau portul“.
A avut numele conspirativ Alin, iar informaţiile furnizate de el „intră în categoria acelora care ar fi pus în pericol viaţa, sănătatea sau încălcarea unor drepturi ale persoanelor vizate“, potrivit instanţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS