15.5 C
Craiova
vineri, 9 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDolj„Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!“

„Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!“

Structurile Ministerului de Interne – Poliţia, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră – au demarat la nivel naţional o amplă campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile pe care şi le asumă cei care dau ori primesc mită electorală, ori care votează de mai multe ori la referendumul din 29 iulie. O asemenea campanie se derulează şi în judeţul Dolj, sub genericul „Votează legal! Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare“. Cu această ocazie, poliţiştii şi jandarmii afişează postere şi împart fluturaşi conţinând spicuiri din legislaţia care interzice şi sancţionează atât votul multiplu, cât şi mita electorală. „Intenţia noastră este aceea de a informa cetăţenii cu privire la faptul că pot deveni pasibili de a fi răspunzători în faţa legii în situaţia în care încalcă aceste prevederi. Este foarte important ca toţi cetăţenii să fie conştienţi de faptul că votul multiplu sau mita electorală se pedepsesc chiar cu închisoarea. De asemenea, este bine de ştiut că ne este oarecum simplu să-i identificăm pe cei vinovaţi de vot multiplu, întrucât atât listele permanente, cât şi listele suplimentare cu persoanele care au votat la referendum vor fi centralizate la Autoritatea Electorală Permanentă, unde vor fi comparate, putându-se stabili dacă vreo persoană a votat de două sau mai multe ori“, a explicat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, comisarul-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj.
Poliţiştii au anunţat că sunt pregătiţi să facă faţă şi fenomenului de turism electoral. Pentru început, ei i-au „chemat la ordine“ pe reprezentanţii tuturor firmelor de transport din judeţ, cărora
le-au pus în vedere că trebuie să-şi respecte strict traseele pe 29 iulie. „În ziua referendumului vor fi instituite în judeţul Dolj 17 filtre auto – unele fixe, altele mobile -, cu care vom încerca să împiedicăm producerea acestui fenomen de turism electoral“, a spus comisarul-şef Adrian Căpraru.

Pedepse

Art. 54 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, prevede:
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Pedeapsa prevăzută la alin. (1) se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.
(3) Tentativa se pedepseşte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS