5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMai multe locuri decât candidaţi pentru admiterea la facultate

Mai multe locuri decât candidaţi pentru admiterea la facultate

Procentul mic de promovabilitate a bacalaureatului pune universităţile în situaţia de a avea mai multe locuri decât posibili candidaţi. Universitatea din Craiova, de exemplu, are 11 facultăţi, care dispun de 2.841 de locuri numai la buget, cu 107 mai multe decât numărul de absolvenţi de liceu din acest an, la care se adaugă alte 2.894 de locuri la taxă, 705 locuri la ID şi 200 la FR. În oferta educaţională tentantă pentru tineri intră şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, cu 290 de locuri la Medicină, 73 la Medicină Dentară, 100 la Farmacie şi 25 la Moaşe. Totodată, în întâmpinarea absolvenţilor vin şi facultăţile particulare, cu taxe de şcolarizare mai mici decât cele de stat.
 
Ce opţiuni au candidaţii?
 
Chiar dacă sunt multe locuri, absolvenţii de liceu nu au scăpat de emoţiile admiterii la facultate. Aceştia şi-au făcut apariţia pe holurile universităţilor în special de la începutul acestei săptămâni, imediat ce au obţinut diplomele de bacalaureat. Cei mai mulţi au optat pentru ştiinţe sociale, specializări din domeniul economic, dar şi pentru facultăţile de drept şi medicină. Se pare că la aceste facultăţi va fi şi cea mai mare concurenţă. Noutatea este că în acest an nu se mai iau în calcul mediile din anii de studiu. Selecţia viitorilor studenţi se face în special pe baza mediei de la bacalaureat. Pentru specializările din domeniul vocaţional se impun probe de aptitudini. Totodată, Facultatea de Drept şi Administraţie Publică organizează examen scris pentru locurile finanţate de la bugetul de stat. Tot pe bază de examen se organizează şi admiterea de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, la care s-au înscris deja câteva zeci de concurenţi.
 
Specializări noi la Facultatea de Economie

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a început recrutarea studenţilor încă din 12 iulie. În prezent, numără peste 150 de candidaţi pentru toate cele nouă specializări. Două dintre aceste specializări au fost înfiinţate în acest an: Finanţe bănci şi Economie şi afaceri internaţionale, ambele cu predare în limba engleză. „Pentru aceste programe, studenţii vor fi selectaţi atât pe baza mediei de la bacalaureat, cât şi a unui interviu organizat cu scopul de a le testa cunoştinţele de limba engleză. Interviul va fi pe 28 iulie, iar primele rezultate vor fi afişate a doua zi. Noile specializări le vor da absolvenţilor posibilitatea de a li se recunoaşte studiile şi în străinătate, fiind predate exclusiv în engleză“, a precizat conf. univ. dr. Radu Bălună, preşedintele Comisiei de Admitere. Cei mai mulţi absolvenţi de liceu optează pentru specializările Finanţe bănci şi Contabilitate. „Am optat pentru Contabilitate. Sper să reuşesc să fiu admisă la buget. Dacă nu voi prinde un loc la buget o să rămân la taxă. Am şi alte opţiuni de rezervă, în caz că nu voi reuşi. Am media 7,48 la bacalaureat“, a precizat Elena Truşcă, absolventă a Colegiului „Ştefan Odobleja“ din Craiova. Înscrierile la Facultatea de Economie continuă până pe 27 iulie, programul fiind 9.00-14.00.
 
Peste 100 de candidaţi la Drept

Facultatea de Drept şi Administrarea Afacerilor dispune în acest an de 52 de locuri finanţate de la buget, pentru care s-au înscris aproape 100 de candidaţi. Cei mai mulţi optează pentru specializarea Drept. Înscrierile se vor derula până pe 23 iulie, iar examenul scris se va derula pe 26 iulie. Ca şi în anii anteriori, testul de evaluare va fi din 100 de grile de gramatică. Candidaţii care vor promova examenul vor avea o săptămână de acomodare cu viaţa de student. „În acest an, vom organiza o săptămână de primire a bobocilor, organizată de asociaţiile studenţeşti, care le vor împărtăşi din impresiile şi experienţele lor“, a precizat conf. univ. dr. Ruxandra Răducanu, prodecan la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din Craiova.

Aglomeraţie din prima zi la Facultatea de Ştiinţe Sociale

Ieri a fost prima zi de înscrieri la Facultatea de Ştiinţe Sociale. De la primele ore, zeci de candidaţi au umplut holul facultăţii, pentru a se înscrie la unul din cele cinci programe de studii: Geografie, Filosofie, Jurnalism, Ştiinţe Politice sau Sociologie. Selecţia studenţilor se va face exclusiv pe baza mediei de la bacalaureat. Înscrierile la această facultate se vor derula până pe 25 iulie, iar rezultatele se vor afişa la sfârşitul săptămânii viitoare. Absolvenţii de liceu care vor să opteze pentru specializările Facultăţii de Litere trebuie să ştie că sesiunea de depunere a dosarelor la această facultate va începe abia săptămâna viitoare.

100 de lei taxa pentru prima opţiune

Înscrierea la facultate presupune şi achitarea unei prime taxe de concurs. Mai exact, un candidat trebuie să scoată 100 de lei pentru prima opţiune. Dacă optează şi pentru alte specializări din cadrul aceleiaşi facultăţi, mai plăteşte încă 20 de lei pentru fiecare specializare bifată.
Având în vedere numărul mic de candidaţi din acest an, conducerea Universităţii din Craiova a precizat faptul că a pregătit şi o a doua sesiune de admitere, care va avea loc în luna septembrie. „Calendarul pentru cea de a doua sesiune de admitere a fost deja stabilit de fiecare facultate şi postat chiar şi pe site-ul universităţii“, a precizat prof. univ. dr. Cezar Spânu, prorectorul Universităţii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS