25.3 C
Craiova
joi, 3 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalÎn facturile Companiei de Apă plouă şi pe secetă

În facturile Companiei de Apă plouă şi pe secetă

Plata apei de ploaie a fost tot timpul o controversă pentru abonaţii Companiei de Apă Oltenia (CAO), adică pentru craiovenii taxaţi pe factură cu zeci de metri cubi de apă meteorică.
Când plouă, craioveanul de rând nu stă să calculeze câţi metri cubi de apă ajung de pe proprietatea lui în canalizarea oraşului, dar când luni întregi nu cade nici un strop de ploaie şi te trezeşti cu 16 mc de apă meteorică pe factură şi eşti bun de plată cauţi explicaţii înainte de toate la furnizor. Aşa i s-a întâmplat unui craiovean de pe strada Nicolae Iorga, nr. 3, care pe factura din luna iunie (venită în luna iulie) are trecută apă meteorică, deşi el nu-şi aminteşte să fi plouat în Craiova în ultimele două luni.
În aceeaşi situaţie este şi Ionuţ Ciobanu, tot din Craiova. „Am şi eu o întrebare referitoare la factura de apă pe care o emit cei de la Compania de Apă Oltenia, şi anume de ce mă facturează lunar cu apă meteorică în condiţiile în care nu plouă? Menţionez că am dat telefon la Compania de Apă Oltenia şi mi s-a dat un răspuns vag: «Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie (INMH) a dat un coeficient de ploi în Oltenia de x%», şi să fac o reclamaţie în scris dacă nu sunt mulţumit. INMH dă un coeficient de ploaie, dar pe zonă, şi la mine nu a plouat de o lună – două. Cum îmi calculează mie în cazul ăsta apa meteorică?“, a spus Ionuţ Ciobanu.

E ordin de la ANRSC

Reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia fac precizări. „Apa meteorică inclusă în facturile utilizatorilor se calculează conform Ordinului nr. 88/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, emis de către ANRSC, care prevede la art. 215, alin (1): «Cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantității specifice de apă meteorică, comunicată de INMH pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite și neconstruite declarate de fiecare utilizator şi cu coeficienții de scurgere recomandați de SR1846-1:2006». Art. 215, alin. 2 prevede: «În cadrul contractelor de furnizare se vor putea utiliza formule de calcul analitic (…) pe baza prevederilor alineatului (1)». SC Compania de Apă Oltenia SA are prevăzut în anexa nr. 3 la contractele de furnizare / prestare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare modul de calcul al cantităţii de apă meteorică facturată conform art. 215, alin (1) şi SR 1846-1:2006“, a precizat economist Anca Bălăceanu, director economic.

Calcul

Prin urmare, formula după care se taxează apa de ploaie este o găselniţă a ANRSC, iar calculul se face după datele furnizate de INMH.
În Craiova, formula după care CAO stabileşte consumul de apă meteorică este următoarea: suprafaţa construită se înmulţeşte cu media cantităţilor de precipitaţii dintr-o lună, aşa cum o furnizează INMH, şi apoi se înmulţeşte cu coeficientul de scurgere, care este 1. Rezultatul se înmulţeşte cu preţul pe canal perceput de CAO, 0,73 lei/mp. INMH transmite cantitatea de pricipitaţii în litri/mp, care ulterior se transformă în mc/mp. De exemplu, un abonat are o suprafaţă construită de 70 mp, precipitaţiile într-o lună în Craiova au fost de 30,3 l/mp care se transformă în 0,03 mc. Şi vom avea: 70 mp x 0,03 mc/mp x 1= 2,1mc. Rezultatul se înmulţeşte cu preţul pe canal 2,1mc x 0,73 = 1,53 lei (fără TVA). Trebuie precizat că oficialii de la CAO sunt „îngăduitori“ şi nu-şi taxează abonaţii la suprafaţa de teren pe care o au, ci la suprafaţa pe care au construit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS