14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAşa ştiţi voi să reparaţi străzile?

Aşa ştiţi voi să reparaţi străzile?

Două străzi din Craiova, recent asfaltate, pe care îţi era mai mare dragul să circuli cu maşina, au fost sparte, cârpite la repezeală şi abandonate în dulcele stil românesc 

Ori de câte ori se sparge o conductă, fie ea de gaze, de apă, de lapte bătut sau cine ştie ce mai curge prin ea, vin vajnicii proprietari şi mi ţi-o repară de-i merg fulgii. O singură problemă ar fi: conductele sunt sub pământ. Şi, ca să ajungă la ele, proprietarul trebuie să sfredelească adânc, de regulă în asfaltul de pe străzi, pentru că acolo au craiovenii ghinionul să se spargă respectivele conducte, ori de o vârstă cu bunica, ori prost montate anii trecuţi. Şi după ce gată ei treaba, proprietarii sunt loviţi brusc de amnezie şi uită că au obligaţia legală de a aduce strada la starea iniţială. Am fi pretenţioşi să le cerem furnizorilor de utilităţi un program de intervenţii, astfel încât să nu spargă străzi proaspăt asfaltate, sau de-a dreptul cinici să prevadă când vor crăpa conductele. Asta numai Dumnezeu ştie. Dar să cureţe la locul de muncă şi să asfalteze străzile ciuruite e treaba lor. Ideal ar fi ca după reparaţie strada să arate ca la început. Nu suntem absurzi. Ştim cum merg lucrurile pe la noi. De aceea, ne-am mulţumi şi cu o lucrare care să amintească faptul că acolo a fost cândva o stradă asfaltată. Lipsa bunului-simţ s-a revărsat însă pe două străzi pe care a intervenit Compania de Apă „Oltenia“.

Am spart, v-am pupat!

Locul faptei: străzile Dezrobirii şi Fraţii Goleşti. Pe strada Fraţii Goleşti, Compania de Apă ar fi intervenit săptămâna trecută la o avarie. Aşa spun ei. Fraţii Goleşti este una dintre arterele bune de circulaţie din Craiova. Ei bine, după ce şi-au terminat treaba, muncitorii au aruncat pământul la loc, au pus deasupra niscaiva piatră cubică şi duşi au fost. Nu au semnalizat nicicum faptul că acolo îţi poţi rupe maşina dacă nu eşti atent. Ca să nu mai vorbim de circulaţia strangulată, pe un singur sens, deoarece şoferii preferă să aştepte eliberarea celuilalt sens de mers. Pe Dezrobirii, altă stradă asfaltată recent, pe unde, de asemenea, asfaltul încă era intact, Compania de Apă a executat o lucrare de branşare la o persoană fizică, a acoperit cu pământ şi nisip, ca pisica, şi dusă a fost. GdS a aflat de la reprezentanţii companiei că, de fapt, de asfaltarea străzilor trebuia să se ocupe două firme private, cu una dintre ele CA Oltenia având contract pentru astfel de intervenţii. Directorul CAO, Constantin Mitriţă, ne-a spus că nu ştie exact despre ce este vorba, dar ne-a dat telefonul directorului tehnic, care nu a răspuns. În cele din urmă, misterul l-a desluşit Cristi Constantinescu, consilierul primarului Craiovei, care a precizat că, pe strada Fraţii Goleşti, a fost vorba despre o intervenţie la o conductă, iar piatra cubică a fost pusă pentru a tasa terenul. Firma care trebuia să asfalteze strada se numeşte Sondrio Impex. Pe strada Dezrobirii, CA „Oltenia“ a efectuat o lucrare la o persoană fizică, iar firma care trebuia să asfalteze este Delta ACM’93. Reprezentantul Sondrio, Ovidiu Biolan, a dat vina pentru întârziere pe caniculă, spunând că nici una dintre cele trei staţii de asfalt nu a funcţionat. „Am fi dorit să asfaltăm astăzi (ieri – n.r), dar nu au funcţionat staţiile de asfalt. În câteva ore asfaltăm imediat“, a spus el, după ce oficialii primăriei au înroşit telefoanele, sesizaţi de GdS. Reprezentantul Delta, Ion Raşoveanu, a fost uimit să afle că trebuia să asfalteze o porţiune din strada Dezrobirii. „Eu de unde să ştiu că au făcut ei lucrarea acolo? Nu mi-a venit nimic oficial de la Compania de Apă“, a spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS