16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPlanul pentru creşterea absorbţiei de fonduri UE a eşuat, administraţia e paralizată

Planul pentru creşterea absorbţiei de fonduri UE a eşuat, administraţia e paralizată

Reprezentanții Comisiei Europene au transmis ambasadorului României la UE că au constatat că planul de măsuri pentru creșterea absorbției de fonduri europene a eșuat, că autoritățile de execuție refuză asistentă instituțiilor financiare și administrația e „paralizată“ în actualul context național, informează Mediafax. 

Nemulțumirile au fost transmise de Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (directoratul general pentru Politică Regională al Comisiei Europene) și Angela Martinez-Sarasola, șefa Unității pentru România din cadrul acestui directorat, într-o discuție avută pe 3 iulie, cu ambasadorul României la UE, Mihnea Motoc.
Nemulțumirile au fost transmise, conform unui document oficial obținut de agenția Mediafax, în contextul existenței unui risc ridicat de suspendare a programelor gestionate de DG REGIO.
„Cei doi oficiali au ținut să mentioneze că actualul context național este foarte important, că în momentul de față s-a constatat o ‘paralizare’ a administrației românești. Au constatat o ‘eșuare’ a implementării Planului de măsuri prioritare convenit pentru creșterea capacității de absorbție, având în vedere că la nivel administrativ nu s-a progresat de o manieră satisfăcătoare. În opinia DG REGIO, deși la nivel politic există voința necesară, la nivelul de execuție autoritățile nu recunosc problemele sistemului și refuză în fapt asistenţa instituțiilor financiare internaționale. În general, atitudinea autorităților este aceea de a fi de acord cu recomandările pe care le face Comisia, fără însă a le aduce apoi la îndeplinire neapărat“, se arată în document.
Cu titlu de „remarcă generală“, directorul general al DG REGIO a arătat că, în privință implementării programelor operaționale sectoriale, situația din România reprezintă „un element de îngrijorare deosebită“ la nivelul Comisiei, din cauza capacității administrative extrem de slabe și a deficiențelor constatate în funcționarea sistemului de management și control al fondurilor. În acest sens, s-a precizat că raportul Autorității de Audit transmis recent DG REGIO a relevat probleme serioase pentru două dintre cele patru programe evaluate (PO Regional și POS Competitivitate), concluzia fiind aceea că sistemul de management și control necesită îmbunătățiri semnificative.
„A menționat că respectivele concluzii ale Autorității de Audit nu vor putea să nu fie luate în seamă în decizia viitoare a Comisie. A amintit că alt aspect pe care îl vor verifica auditorii DG REGIO se referă la cheltuielile deja efectuate și că doar în condițiile în care aceste aspecte (funcționarea sistemului de management și control, respectiv cheltuielile din trecut) vor fi evaluate în mod pozitiv de auditul Comisiei, DG REGIO va putea continua plățile pe programele pe care le gestionează, existând însă instrucțiuni politice foarte clare care reconfirmă obligația de aplicare a suspendării / întreruperii atunci când sunt detectate deficienţe serioase ale sistemului de management și control“, este avertismentul către guvernul român inclus în document.
În ceea ce privește pregătirea viitoarei perioade de programare financiară, șefa Unității pentru România a atenționat că nu există un progres suficient, mai ales comparativ cu alte state membre, arătând că lipsește abordarea strategică și viziunea asupra următoarei perioade. Oficialul UE recomandat o mai mare implicare a departamentelor din ministere, nu doar a autorităților de management, precum și o mai bună colaborare interministerială.
În cazul discuțiilor avute cu autoritățile române privind achizițiile publice, responsabila DG Regio s-a arătat dezamăgită de rezultatul acesteia, arătând că, după primele două reuniuni avute pe această temă la Bruxelles, lucrurile nu au mai avansat în România, în contextul în care achizițiile publice reprezintă cea mai mare problemă la nivelul întregului sistem de management și control.
Documentul mai relevă că directorul general al DG REGIO a transmis autorităților române că lor le revine rolul principal de a soluționa problemele existențe la nivel național și că „acțiunile de lobby“ la Bruxelles nu pot suplini acest angajament.
Până la finalul acestei luni, DG REGIO intenționează să ajungă la o concluzie finală în ceea ce privește funcționarea sistemului de management și control din România.
România nu mai trimite către Comisia Europeană cereri de rambursare pentru patru programe operaționale începând cu 1 iulie și până la o dată care urmează să fie decisă, interval în care executivul comunitar va analiza dacă autoritățile române au respectat condițiile asumate la finele anului trecut.
Cele patru programe operaționale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport și de competitivitate.
În decembrie 2011, Comisia Europeană (CE) a permis reluarea plăților către România pentru aceste patru programe, dar cu condiția că autoritățile de la București să îndeplinească până la sfârșitul lunii iunie 2012 o serie de cerințe legate de organizarea internă a autorităților de management și de achizițiile publice.

Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS