10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-au lăsat singuri fără apă

S-au lăsat singuri fără apă

Ţăranii din multe comune doljene s-au grăbit să schimbe fântânile din propriile gospodării cu pompele de apă din reţeaua comunală. Febra modernizării i-a cuprins pe toţi şi oamenii şi-au construit băi, şi-au instalat maşini de spălat, care acum sunt mai mult de decor. Asta din vina edililor, dar şi a lor, căci au confundat apa potabilă din reţea cu sistemul de irigaţii și și-au udat într-o veselie lanurile de porumb şi grădinile cu zarzavat, legume şi viţă-de-vie.
O astfel de situaţie se întâlneşte în comune precum Robăneşti, Ţuglui, Moţăţei, Perişor, Maglavit, Bucovăţ, Vârvoru, unde pompele nu mai fac faţă, bazinele rămân goale, iar gospodăriile, pe uscat.
Cel mai rău la acest capitol stă comuna Robăneşti, unde peste 400 de gospodării nu au mai văzut nici o picătură de apă la robinet de peste o lună. Chiar dacă şi-ar dori administraţia locală să umple bazinele cu apă, nu are cum pentru că cele două pompe s-au ars. „Nu este apă în comună, oamenii sunt supăraţi, dar nu prea au dreptate. Când s-au forat puţurile şi s-a construit staţia de apă, ea a fost proiectată la o anumită capacitate. Bazinul cuprinde 300 de tone, dar oamenii folosesc mult mai mult. Pompele au fost suprasolicitate şi s-au ars. Eu îi înţeleg, dar foarte mulţi folosesc apa din reţea pentru irigaţii. Este convenabil, fiindcă o plătesc cu doi lei tona. Eu încerc acum să schimb pompele. Am alocat fonduri, 25.000 de lei. Am ţinut licitaţia, a fost câştigată de firma APANITA SRL, urmează să demareze lucrările“, a explicat Romică Niţu, primarul comunei Robăneşti.

S-au modernizat şi au rămas pe uscat

Locuitorii comunei nu vor să audă nici o explicaţie. Ei ştiu că au renunţat la vechile hidrofoare şi puţuri şi s-au racordat la sistemul de alimentare cu apă al comunei pentru a-şi asigura necesarul de apă în gospodării. „Am băgat apă. Am plătit 650 de lei să ne aducă pompa în curte. Am maşină de spălat, baie, am dat oraşul pe ţară că am zis că suntem la 15 km de Craiova, iar acum folosim tot fântâna din curte! Primăria ce face, de ce ne spălăm la lighean? Unii folosesc apa la udat. Eu am pompă. Să ne dea drumul la apă“, a spus supărată Ana Vasile, localnică.
Locuitorii nu cred în promisiunile celor de la primărie, despre care spun că îi duc cu vorba. „Ne spun că vine firma mâine la zece, că vine poimâine la nouă, şi nu mai vine. Noi stăm fără apă, ne-am cumpărat maşină de spălat şi o ţinem de decor, că aşa vrea primăria“, a declarat Maria Feraru, localnică.
Unii oameni spun că de vină pentru arderea pompelor ar fi vechiul primar, Mihai Militaru. Coincidenţă sau nu, maşinăriile s-au ars cam în perioada în care fostul edil a pierdut conducerea primăriei. „Am zis şi noi că ne modernizăm şi ne-am modernizat! Cum de trei-patru ani nu au fost pompele suprasolicitate şi acum, cum pierdu primarul alegerile, se arseră?! Unii spun că a tras de ele cu tractorul ca să le scoată de acolo… Nu ştim ce s-a întâmplat, noi ştim că ne plătim consumul de apă, dar nu avem apă. De ce nu au o persoană care să vină să citească apometrele? Tot noi trebuie să le ducem la primărie citirea. Unii dau corect, alţii nu. Nu ne dă nimeni nici o explicaţie. Primarul ăsta care a venit ce face?“, a întrebat cu năduf o altă localnică, Virginia Contea.

Se repară

Firma care a câştigat licitaţia şi are obligaţia să schimbe pompele vechi cu unele de o capacitate mai mare, Apanita SRL, susține că se va apuca de treabă. „Mâine suntem la Robăneşti. Avem macaraua cu care să ridicăm pompele şi începem lucrările. Nu pot să fac o precizare cu privire la durata acestora. Cert este că începem lucrările“, a declarat Ionela Smarandache, director SC Apanita SRL Craiova.

Sătenii plâng după apă

O situaţie similară se întâlneşte şi în alte comune doljene, printre care şi Vârvor. Aici apa nu este sistată. „Oamenii folosesc cantităţi foarte mari de apă şi nu numai pentru gospodăriile proprii. Folosesc apa pentru udatul grădinilor. Atunci pompele nu mai fac faţă, bazinele se golesc mult mai repede şi durata de aşteptare pentru umplerea lor este mai mare, timp în care oamenii nu mai au apă la pompă. Ei trebuie să înţeleagă că apa nu este pentru udatul culturilor“, a explicat primarul localității.
La fel se întâmplă şi în comuna Bucovăţ, unde localnicii folosesc cantităţi mari de apă pentru irigaţii. Deoarece nu au plătit apa consumată, administraţia locală s-a văzut nevoită să sisteze furnizarea apei către populaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS