Documentul pentru suspendare are 17 pagini şi se referă la ultimii doi ani şi jumătate. USL a solicitat convocarea parlamentului în sesiune extraordinară, astăzi şi mâine.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a prezentat ieri calendarul sesiunii extraordinare a parlamentului, prin care se cere suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Astfel, birourile reunite ale celor două Camere parlamentare au hotărât cu o majoritate de 16 voturi „pentru“ şi 1 „împotrivă“ convocarea unei sesiuni extraordinare în zilele de 5 şi 6 iulie, care va debuta cu şedinta Camerelor reunite astăzi, la ora 10.00. Votul asupra suspendării preşedintelui este programat vineri după-amiază. „Şedinţa birourilor reunite ale celor două Camere a avut un singur punct de discutat: solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului României pentru zilele de 5-6 iulie, având ca subiect propunerea de suspendare a preşedintelui României, propunere redactată şi înaintată de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și PC“, a spus Antonescu, cel care va prelua interimar funcţia de preşedinte al ţării, din postura de preşedinte al Senatului, dacă Traian Băsescu va fi suspendat. Antonescu a precizat că vor avea loc două reuniuni, una stabilită astăzi, în cadrul căreia se va da citire actului prin care se cere, de către cel puţin o treime din membrii parlamentului, suspendarea preşedintelui. Apoi se va cere avizul Curţii Constituţionale, oferindu-i un termen de 24 de ore, astfel încât vineri după-amiază să poată avea loc o nouă şedinţă a parlamentului în care să se discute din nou şi să se voteze suspendarea şefului statului.
Boc: Acţiunile USL reprezintă un atac barbar la adresa democraţiei
Fostul lider al PDL, Emil Boc, spune că acţiunile USL reprezintă „un atac barbar şi nemaiîntâlnit la adresa democraţiei“ prin faptul că se încearcă suprimarea funcţionării unor instituţii şi controlul total al nominalizărilor pentru viitoarele poziţii de procuror general şi procuror-şef al DNA. Potrivit acestuia, s-au făcut câţiva paşi în politizarea unor instituţii prin schimbarea Avocatului Poporului, „pentru ca, în cazul în care cei de la putere vor emite ordonanţe de urgenţă, nimeni să nu mai poată ataca la Curtea Constituţională eventualele acte normative“. Emil Boc a susţinut că fostul preşedinte al Senatului, Vasile Blaga, succesorul său la şefia PDL, a acţionat corect şi a atacat la CCR o procedură care a încălcat şi Constituţia, şi Regulamentul Senatului.
Fostul preşedinte al PDL a menţionat că în urma acţiunilor USL se încearcă distrugerea echilibrelor în funcţionarea instituţiilor statului. Boc a spus că nu încurajează pe nimeni să iasă în stradă, ci a invitat cetăţenii să se uite cu mare atenţie la ceea ce înseamnă viitorul democraţiei în România şi păstrarea valorilor democratice câştigate în urma Revoluţiei din 1989. „Fac un apel la cetăţeni la conştientizarea pericolului pe care îl presupune transformarea funcţionării României într-un stat totalitar“, a menţionat Boc. Fostul lider al PDL a avertizat că efectele acţiunilor USL se vor reflecta şi în economia României, care va avea numai de pierdut.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că democrat-liberalii nu au discutat cu preşedintele Traian Băsescu, menţionând însă că „în funcţie de paşii care vor urma“, democrat-liberalii îşi vor corela acţiunile cu cele ale şefului statului.
Ce susţine USL
Preşedintele Traian Băsescu a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei, instigând totodată la nerespectarea legii, susţine USL în documentul de suspendare a şefului statului. USL precizează că preşedintele „a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie“ şi „a uzurpat rolul primului-ministru şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale guvernului“.
Costin Niţu