18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAdmiterea, cu medii mai mici?

Admiterea, cu medii mai mici?

Alegerea liceului dorit le dă mari bătăi de cap elevilor, dar şi părinţilor. Evaluarea şanselor de admitere la un liceu se face ţinând cont de mediile obţinute în judeţ, dar şi de media de admitere din anii trecuţi. Pentru că mediile la Evaluarea Naţională au fost în acest an mai mici comparativ cu anii trecuţi, ar fi posibil ca şi media de admitere să scadă.

Absolvenţii clasei a VIII-a din judeţul Dolj care au trecut Evaluarea Naţională se pregătesc acum pentru alt pas important în viaţa şcolară: admiterea. Prima etapă de admitere în învăţământul liceal începe pe 5 iulie, când absolvenţii se vor prezenta la şcoala unde au absolvit opt clase, pentru completarea fişelor de înscriere. Completarea se face obligatoriu sub îndrumarea părinţilor şi a diriginţilor de la clasă. Elevii se vor ghida în alegerea lor după media de admitere pe care o au, dar şi după media de admitere care a fost în anii trecuţi la liceul şi profilul pentru care optează. Media de admitere este dată de media de la Evaluarea Naţională şi media generală de absolvire a claselor V-VIII. De exemplu, dacă aleg Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, profilul matematică-informatică bilingv englez, trebuie să ţină seama că la acest profil în 2010 s-a intrat cu media de admitere 9,91, iar în 2011 – cu 9,88. „Elevul îşi completează opţiunile după doleanţele lui şi se orientează şi după mediile din anii trecuţi. Dacă are o medie mai mare sau apropiată de cea cu care s-a intrat în anii trecuţi, este recomandat să pună opţiunea dorită. Dar, dacă media este cu mult sub media noastră de intrare, poate alege acest profil şi la altă unitate şcolară. Indicat ar fi să treacă mai multe opţiuni“, recomandă directorul Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

20 de opţiuni nu strică

Elevii care vin din alt judeţ vor completa fişa de admitere în centrul special de înscriere. Acesta este chiar la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. „În judeţul Dolj, avem 24 de centre de înscriere. Elevii care vin din alte judeţe, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, vor depune fişele chiar la centrul de la Inspectorat. Eu le recomand elevilor să pună şi câte 20 de opţiuni pentru a nu se trezi ulterior că nu sunt repartizaţi şi să ţină seama şi de mediile de admitere din anii trecuţi la şcolile pentru care optează. De exemplu, el alege numai Colegiul «Carol I», profilul matematică-informatică, deşi media lui ar fi fost mai apropiată de media de intrare la Colegiul «Nicolae Titulescu», să zicem un 8,30. La repartizare pierde şi Colegiul «Nicolae Titulescu», iar calculatorul merge până găseşte un loc liber pe acest profil, chiar dacă media de admitere este mult mai mică la acea şcoală şi aşa elevul respectiv se trezeşte de la «Carol I», cum şi-ar fi dorit el, la un liceu din Băileşti, tot cu profil de matematică – informatică. În acest an, date fiind rezultatele la evaluare, mai scăzute ca în anii trecuţi ar fi posibil ca şi mediile de admitere să fie mai mici“, a precizat inspector general Georgică Bercea. Pentru mai multe lămuriri absolvenţii pot consulta şi site-ul: http://www.isj.dj.edu.ro/adm2012.htm.

949 medii de admitere peste 9,50 în Dolj

În judeţul Dolj, 949 de elevi au obţinut medii de admitere peste 9,50. Cele mai multe medii de admitere peste 9,50 au fost obţinute de elevii de la Şcoala nr. 22 „Mircea Eliade“ din Craiova. „Avem 66 de medii de admitere peste 9,50 la Şcoala nr. 2 «Traian», avem Colegiul «Carol I» cu 62 de astfel de medii şi Colegiul «Fraţii Buzeşti» cu 60 de medii de admitere peste 9,50. La Şcoala nr. 24 «Sf. Gheorghe», s-au obţinut 53 de medii de admitere peste 9,50, iar la Şcoala «Gheorghe Ţiţeica» sunt 35 de medii. Colegiul «Elena Cuza» şi Şcoala nr. 18 au obţinut 32 de medii peste 9,50. Situaţia finală va fi cunoscută azi (ieri – n.r.) şi va fi făcută public pe site-ul ministerului“, a spus inspectorul general adjunct Ştefan Vasile.
Există şi 17 medii de admitere de 10 în Dolj: cinci la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica“ din Craiova, patru la Şcoala nr. 2 „Traian“ Craiova, alte opt şcoli doljene având numai o singură medie de admitere de 10.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS